Táplálkozástanilag elfogadott, hogy amennyiben a telített zsírokat telítetlenekkel váltjuk fel, akkor csökkenthető az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintje. Ebben segít a telítetlen zsírokat tartalmazó lenmagolaj.
A koleszterinszint szabályozásának, a szívbetegségek megelőzésének és természetes kezelésének egyik legjobb módja a lenmagolajban is megtalálható omega-3 zsírsavak fogyasztása.
A len magjaiból előállított olajban jelen van az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsav, melyek esszenciális zsírsavak, vagyis alapvetőek az egészséghez.
Mint hidegen sajtolt növényi olaj, a lenmagolaj a telítetlen zsírsavak egyik legtermészetesebb és legtisztább forrása, mely koncentrált formában tartalmazza az értékes összetevőket. Különösen az omega-3 zsírsavak aránya kiemelkedő, nagyjából 50-60%-ban vannak jelen.
A lenmagolaj egyéb jótékony hatásai: Gyulladáscsökkentés: segíthet az ízületek, a bőr, a szervezet belső gyulladásos betegségei, panaszai esetén. Székrekedés enyhítése: serkenti az anyagcserét, mindeközben nem irritálja a bélfalakat; segíti a széklet mielőbbi távozását a szervezetből. Bőrápolás: a lenmagolaj egyes vitaminjai (pl. E-vitamin), ásványi anyagai és nyomelemei (pl. cink, kalcium) támogatják a bőr egészségét, szépségét. Egészséges haj és körmök: a lenmagolaj egyes összetevői (pl. vas és cink) segíthetnek gyenge körmök, töredezett haj vagy hajhullás, száraz, korpás fejbőr esetén. Jót tesz az idegrendszernek: az omega-3 tartós hiánya agyműködési zavarok kialakulásához vezethet. Lenmagolajjal javítható az idegrendszer működése, csökkentheti az idegi zsibbadtságot, kimerültséget.