5 jele annak, hogy a kortizol szinted túl magas

Akcióleső
2024.04.19 20:04


A kortizol szinttel kapcsolatos internetes keresések megugrottak az elmúlt időszakban. Mindenkinek szüksége van egy bizonyos mennyiségű kortizolra – a fő stresszhormonra.


Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a kortizol, azaz a stresszhormon szintjének szabályozásának jelentőségével, mert ez döntően befolyásolja mindennapjainkat és általános egészségi állapotunkat is. A kortizol szabályozza a stresszválaszt, az anyagcserét, az immunrendszer működését és az alvási ciklusokat. Ha kortizol szintünk nem optimális, az hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat, például krónikus fáradtságot, hormonális egyensúlyhiányokat, immunrendszeri gyengeségeket és metabolikus zavarokat.


Sajnos a kortizol szintjének fontossága még mindig nem része általános tudatosságnak, sokan még csak nem is hallottak a kortizol kifejezésről. Ez részben annak tudható be, hogy a kortizol szerepét a stressz kezelésében és az egészség fenntartásában gyakran alábecsülik. Fontos lenne, hogy a kortizol szint szabályozásának jelentőségét jobban megismertessük az emberekkel, hogy elősegítsük az egészségtudatos magatartás kialakítását és az egészségügyi problémák megelőzését.


Egy megfelelően tájékoztatott közösség hatékonyabban kezelheti a stresszt, jobban odafigyelhet az egészségére, és proaktív lépéseket tehet az egészséges kortizol szint fenntartása érdekében. Ezért létfontosságú, hogy folyamatosan tájékoztassuk az embereket a kortizol szerepéről és az egészséges szintjének fenntartásának módjairól.


A kortizol szint a kortizol hormon mennyiségét jelzi a vérben. A kortizol a mellékvese által termelt stresszhormon. Ha úgy érzed, hogy magas kortizol szintnek vagy kitéve, az első lépés a gyógyulás felé az, hogy felismerd a tüneteket. Tisztában lenni a kortizol szintünkkel több okból is fontos.


Íme öt tünet, amelyekre érdemes figyelni:


Túlzott hasi zsír


Ha állandóan stresszesnek érzed magad, valószínűleg többet eszel, vagy rossz döntéseket hozol az ételekkel kapcsolatban. A gyomor körüli súlygyarapodás azonban nem csak a helytelen étkezési szokásokra utal, hanem közvetlen következménye lehet a szervezetben felhalmozódott kortizolnak is. Stressz esetén a kortizol és az adrenalin (egy másik, a stresszválasz során termelődő hormon) felszabadul, felkészítve a szervezetet a helyzet kezelésére. 


Ez növeli a szervezet anyagcseréjét és felszabadítja a tárolt glükózt, amely, ha nem használódik fel, zsírrá alakul és a hasüregben raktározódik. A felhalmozódás gyorsasága a stressz típusától függ, amely ritkábban fizikai (pl. menekülés egy tigris elől), inkább pszichológiai (pl. túlcsorduló email-fiók). Emiatt kevésbé valószínű, hogy a glükóz elég, így a legtöbb közvetlenül a hasba kerül.


Zavart alvás


A kortizol szinted kiegyensúlyozatlansága megzavarhatja az alvási szokásokat, így a nehezen elalvás vagy az éjszaka közbeni felébredés jelezheti, hogy a kortizol szinted nem megfelelő. Egy egészséges kortizol görbe azt jelenti, hogy reggelente magas a kortizol szint, amely aztán fokozatosan csökken a nap folyamán, és közvetlenül lefekvés előtt a lehető legalacsonyabb szintre esik.


Ha a görbe rosszul van beállítva, magasabb lehet a kívánatosnál éjszaka, ami ébrenlétet és nyugtalanságot okozhat, megakadályozva a pihentető alvást.


Puffadt arc


Egy duzzadt vagy túlzottan lekerekített arc, amit néha holdarcnak is neveznek, akkor fordul elő, ha a túlzott kortizol arra ösztönzi a szervezetet, hogy extra zsírt raktározzon az arc oldalán. A túlzott mennyiségű kortizol okozta folyadék-visszatartás is magyarázhatja, hogy az arc normálisnál puffadtabbnak tűnik stressz esetén.


Bizonyos esetekben a duzzadt arc a Cushing-szindrómára is utalhat, ami akkor fordul elő, ha a szervezet túl sok kortizolt termel, vagy hosszú távon kap szteroid gyógyszereket.


Csökkentett gyógyulás


Ha vágások, zúzódások, vagy fájdalmak nehezen gyógyulnak, az a felesleges kortizol miatt lehet. A hormon normálisnál magasabb szintje gátolja a citokinek nevezett molekulák termelődését, amelyek a szervezet gyógyulási folyamatát és a gyulladás csillapítását irányítják. A krónikus kortizolexpozíció miatt kialakuló gyulladás nehezíti a gyógyulást.


Állandó puffadás


A folyamatosan magas kortizol szint arra kényszeríti a szervezetet, hogy megváltoztassa vagy leállítsa azokat a funkciókat, amelyek akadályozhatják az azonnali túlélésre való összpontosítást, mint például az emésztés. A kortizol, mint a szervezet számos funkciójának szabályozója, felelős a só- és ásványianyag-felvétel szabályozásáért is. 


Stresszes állapotban a felesleges kortizol növeli a só szintet, és arra készteti a szervezetet, hogy több vizet tartson vissza, mint amennyire szüksége van. Az emésztőrendszer csökkent véráramlása szintén zavarja a bélmozgást, ami bakteriális egyensúlyhiányt okoz a bélben, és bizonyos szénhidrátok emésztési zavarához vezethet, ami felesleges gázképződést és puffadást okoz.