A fehérje forró téma a fogyókúrás és táplálkozási guruk körében. Néhány új kutatás arra utal, hogy a makrotápanyagok rendszeres fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat.
Ugyanakkor a szakértők továbbra is megosztottak abban, hogy pontosan mennyi fehérje szükséges az optimális egészséghez.
Abban azonban mindenki egyetért, hogy szervezetünknek szüksége van az élelmiszerekben található fehérjeforrásokban található aminosavakra az egészség megőrzéséhez.
A szív falától a karok és lábak csontjait körülölelő izmokig a fehérje-aminosavak azok a téglák és habarcsok, amelyeket szervezete különféle sejtszerkezeteinek felépítéséhez használ – mondja Dr. Harold Franch, az Emory Egyetem orvostudományi docense. aki tanulmányozta az emberi szervezet által az étkezési fehérjék felhasználásának sokféle módját.
Ha nem megfelelő mennyiségű fehérje jut a szervezetbe, a szervezet elkezdi lebontani egyes meglévő struktúráit, hogy megszerezze a számára szükséges aminosavakat.
Amikor a szervezet nem kap elegendő fehérjét a táplálékból, kénytelen a saját fehérje tartalékait, például az izomszövetet felhasználni az esszenciális aminosavak megszerzésére.
Ez a folyamat hosszú távon izomsorvadáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet, mert a szervezetnek szüksége van a fehérjékre nem csak az izomépítésre, hanem sok más biológiai funkció ellátására is, mint például enzimek és hormonok előállítása, vagy az immunrendszer támogatása.
Az Ön rendszere nem végzi el ezt az önbontást válogatás nélkül. "Ha választásra kényszerül, a szervezet aminosavakat vesz fel a vázizomzatból, hogy ellátja szívét és néhány más szervét" - mondja Wayne Campbell, a Purdue Egyetem táplálkozástudományi professzora, akinek kutatása a fehérje hatásait vizsgálja.
A vázizomzat elvesztése mindenkivel megtörténik, ahogy öregszik, magyarázza Campbell. Ez a szarkopéniaként ismert izomvesztés általában a 40-es vagy az 50-es évek elején kezdődik, és életük hátralévő részében folyamatosan folytatódik. „Ez fizikai gyengeséghez, tárgyak egyensúlyozásának és emelésének nehézségeihez, végül pedig törékenységhez vezet” – mondja Campbell.
Cserélje ki az izomszövetét a megfelelő fehérjebevitellel, mert az izomzat időskori leépülése gyorsulhat – teszi hozzá. "Ez nem azt jelenti, hogy a nagy mennyiségű fehérje fogyasztása megelőzi a szarkopéniát" - mondja. Viszont a megfelelő mennyiségű fehérje és a rendszeres testmozgás biztosítja a szervezet számára azokat az aminosavakat, amelyek segíthetnek lassítani az életkorral összefüggő izomsorvadást, mondja.
Az egészséges felnőttek számára a túl kevés fehérje fogyasztása alattomosak. „Van ez a térdre szabott feltételezés, hogy sok minden nagyon gyorsan elromlik” – mondja Douglas Paddon-Jones, a Texasi Egyetem Orvostudományi Karának professzora, aki Campbellel együtt tanulmányozta a fehérje és az öregség kölcsönhatását.
Segít összehasonlítani a fehérjétől megfosztott testet egy termeszeknek kitett házzal. Ha a ház szilárd építésű, hosszú ideig tarthat, amíg a termeszek okozta károk problémákat okoznak. Hasonlóképpen, ha Ön fiatal és fitt, évekbe telhet, mire a nem megfelelő fehérjebevitel hatásai megjelennek, mondja Paddon-Jones. De amikor megteszik, vigyázzon.
„Sérüléssel vagy betegséggel kell szembenéznie, és azt tapasztalhatja, hogy immunrendszere e válságokra való reagálási képessége sérülni fog” – magyarázza. – Lehet, hogy elesel, és úgy találod, nincs erőd, hogy felfogd magad. Vagy lehet, hogy néhány hétig betegséggel fekszel, és azt tapasztalod, hogy az erőd és energiáid nagyon gyorsan elszállnak.
Mint az a termeszek sújtotta ház, amely kívülről jól néz ki, a fehérjehiányos tested is sok éven át gyengülni fog. Hogy pontosan hogyan, az a személytől és az őt érő csapásoktól függ. „Ez nem olyan egyszerű, mint néhány konkrét figyelmeztető jelre figyelni” – mondja Paddon-Jones.
„Nem lehet önállóan diagnosztizálni a fehérjehiányt”
A jó hír az, hogy valószínűleg nincs ok az aggodalomra. Szinte minden állati eredetű élelmiszer – például hús, tojás, baromfi, hal, tejtermékek – tartalmazza az esszenciális aminosavakat teljes mértékben, magyarázza Paddon-Jones. Ha ezeket az ételeket fogyasztja, valószínűleg nem kell aggódnia az aminosavbevitel miatt.
Még a vegánok és más csoportok is, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, minden szükséges aminosavat megkaphatnak növényi eredetű élelmiszerek keverékéből. Campbell szerint a szója, a borsó, a dió és a bab számos esszenciális aminosav jó forrása.
Campbell tanácsolja, ha ilyen korlátozó diétát tart – vagy 65 évesnél idősebb, terhes vagy szoptat, vagy valamilyen betegséggel vagy fogyatékkal küzd – beszélje meg orvosával vagy regisztrált dietetikusával. "Valóban szüksége van egy szakértő útmutatására, hogy biztosan megkapja az összes szükséges tápanyagot."