A menopauza a nagy hormonális változások időszaka a női testben. A 40-es évek végén vagy az 50-es évek elején a hormonszintek jelentős változáson mennek keresztül. De ezek az eltolódások a perimenopauzával kezdődnek, ami „ az az idő, amely alatt a szervezet természetes átmenetet hajt végre a menopauza felé, ami a reproduktív évek végét jelzi. Egyes nők már a 30-as éveik közepén a perimenopauza szakaszába léphetnek.
Ezalatt az ösztrogén szintje a nő testében következetlenül emelkedik és csökken. Ezalatt a menstruációs ciklusok hossza is változik – hosszabbak vagy rövidebbek lehetnek. Ilyenkor akár olyan ciklusai is lehetnek, amikor egyáltalán nem történik peteérés.
Számos tünet jár együtt a perimenopauzával, beleértve a hőhullámokat, a hüvelyszárazságot és az alvásproblémákat.
Honnan tudhatja tehát, hogy Ön már nincs a perimenopauza stádiumában, és mikor vált át a teljes menopauzába?
Ez akkor fordul elő, ha egy teljes évet menstruáció nélkül töltött. És amint eléri ezt a pontot, a szervezet nem termel annyi ösztrogént, és a szintje nagyon alacsony lesz.
Mivel az ösztrogén létfontosságú szerepet játszik a szervezetben, fontos, hogy természetes módszereket találjon az ösztrogénszint visszaállítására, miután elérte a menopauzát.
Ma megosztunk néhány olyan ételt, amelyet a legjobban fogyaszthat az ösztrogénszintje növelésére, de mielőtt ebbe belemennénk, lássunk néhány alapvető tudnivalót erről a hormonról.
Mit csinál az ösztrogén?
Az ösztrogén a nők szexuális és reproduktív fejlődéséért felelős hormon. A nő szervezetében az ösztrogén nagy részét a petefészkek állítják elő, de kis mennyiségben a mellékvesék és a zsírsejtek is termelődnek.
Ez a hormon azonban nemcsak a szexuális fejlődésére van hatással, ezért továbbra is elengedhetetlen, ha eléri a menopauzát, és a szaporodás már nem aggodalomra ad okot.
A Johns Hopkins Medicine szerint „ az ösztrogén hatással van a nemi szervekre, a húgyutakra, a szívre és az erekre, a csontokra, a mellekre, a bőrre, a hajra, a nyálkahártyákra, a medenceizmokra és az agyra. ”
Amint látja, ez a hormon nagyon sok szervezeti funkcióhoz szükséges, ezért fontos, hogy megfelelő helyen tartsa szintjét.
Miért csökken az ösztrogénszint a menopauzában?
A menopauzában az ösztrogénszint nagyon alacsony szintet ér el, mivel a petefészkek leállítják az ovulációt. Mivel a petefészkek kevesebb hormont bocsátanak ki, a többi hormon nem tudja elvégezni a feladatát az ösztrogénszint szabályozásában. Ez egy természetes változás a testedben, ezért nem kell aggódnod, ha megtörténik.
Miért káros az alacsony ösztrogénszint?
Bár, mint fentebb említettük, természetes, hogy az ösztrogénszintje nagyon alacsonyra esik a menopauza idején, dolgoznia kell, hogy növelje azt.
Miért?
Mivel az ösztrogén számos funkcióért felelős a szervezetben, beleértve:
- A súly szabályozása
- Irányítja az anyagcserét
- Az egészséges szív és érrendszer egészségének elősegítése
- A hüvely síkosságának fenntartása
- A csont megőrzése
- Az öregedés megelőzése
- A haj növekedésének szabályozása
Hogyan növelhetem az ösztrogént a szervezetemben?
A fitoösztrogénben gazdag ételek fogyasztása nagyszerű természetes módja az ösztrogénszint normál szintre való visszaállításának.
A testünkben lévő ösztrogén nem ugyanúgy létezik a növényekben, de a fitoösztrogén igen, és úgy működik, mint az állati ösztrogén az emberben. A fitoösztrogénben gazdag ételek fogyasztása hasznos lehet azok számára, akik alacsony ösztrogénszinttől szenvednek.
Bár az ösztrogén növényi változatának hatása enyhébb, felhasználhatja szíve egészségének és hangulatának javítására.
Íme néhány magas fitoösztrogéntartalmú élelmiszer, amelyeket érdemes még ma hozzáadnia étrendjéhez:
1. Magok
A magvak, például a lenmag, a napraforgómag, a szezámmag, a tökmag és egyebek remekül elérhetők, ha növelni kell az ösztrogénszintet. Ennek az az oka, hogy a magvak elősegítik a szív egészségét, ami veszélybe kerül, ha az ösztrogénszint túl alacsony. Az ösztrogén megakadályozza a plakk felhalmozódását az artériákban, ezért funkciója kulcsfontosságú.
A magvakkal a rost és az egészséges zsírok hozzáadott bónuszához is hozzájutsz, amelyek az egészséged más területein is segítenek.
2. Vörösbor
A vörösbor tele van fitoösztrogénnel, konkrétan egy resveratrol nevű fitokemikáliával, amelyről úgy gondolják, hogy az ösztrogénhez hasonló előnyökkel jár, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek és a mellrák kockázatának csökkentését.
3. Dió
A dió egy gyors és egyszerű snack, tele fitoösztrogénekkel. Eheted őket önmagukban vagy más ételekkel keverve is, hogy növeld az ösztrogénszinted és fehérjéhez juss.
4. Gyümölcsök és zöldségek
Sorolhatnánk még hosszan a több gyümölcs és zöldség étrendjébe való beépítésének előnyeit, de itt van egy másik ok, amiért érdemes ezt mielőbb elkezdeni: a gyümölcsök és zöldségek fitoösztrogéneket tartalmaznak, és rengeteget.
Ezek az élelmiszercsoportok olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek a jó vérkeringéshez és a szív egészségéhez kapcsolódnak.
A legjobb ösztrogénben gazdag élelmiszerek közé tartozik:
- Sárgabarack
- Őszibarack
- Vörös szőlő
- Narancs
- Áfonya
- Eper
- Piros alma
- Gránátalma
- Fokhagyma
- Vöröshagyma
- Zeller
- Édes paprika
- Paradicsom
- Babcsíra
- Brokkoli
Ha úgy érzi, hogy növelnie kell az ösztrogénszintjét, számos ízletes és kielégítő módszer létezik erre. Készítse elő bevásárlólistáját, és menjen el a boltba, és fektessen be néhány ösztrogénben gazdag élelmiszerbe. Ha azonban úgy találja, hogy ez nem elég, feltétlenül beszélje meg orvosával aggodalmait.