Hogyan használjunk tojáshéjat a kertben: Kreatív tippek a növények gondozására

Akcióleső
2024.05.04 07:49Érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt kidobod a reggeli maradékot! Létezik egy sokkal intelligensebb módja a nem kívánt élelmiszerek felhasználásának az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a fenntarthatóbb életvitel érdekében – és lendületet adhatsz a kertednek! A kávézacc csodákra képes mindennel, az áfonyától a hortenziáig, és talán hallottál már hasonló dübörgést a növények tojáshéjáról. De valóban segítenek – és pontosan hogyan?


Megkérdeztük a szakértőket, hogy ezek az eldobott darabkák milyen hatással vannak a szobanövényekre  és a zöldségekre, és vajon jó kiegészíti-e a komposztot. Miután elolvastad ezt, talán soha többé nem dobod ki a tojáshéjat.


A tojáshéj jó a növényeknek?

Egyszóval igen. A tojáshéj remek kiegészítője a legtöbb kertnek és szobanövénynek, mivel kalcium-karbonátot tartalmaz, amely erősíti a növények szerkezetét. Valójában minden tojás – legyen az pettyes , barna vagy fehér – elsősorban ebből a tápanyagból készül, és káliumot és foszfort tartalmaz.


Frank McDonough, a Los Angeles-i Arborétum botanikai információs szakembere azt javasolja, hogy zúzott tojáshéjat adjon minden olyan növényhez vagy a kertben lévő ültetvényhez, ahol házilag termesztett komposztot használnak műtrágyaként. „Nincs hátránya” – mondja McDonough, hozzátéve, hogy a tojáshéj nélküli barkácskomposzt gyakran túl savas egy veteményeskert számára. 


A magas savtartalom csökkentheti a növény tápanyagfelvételét, és hátrányosan befolyásolhatja a termést. A probléma megoldásához használhatsz kereskedelmi meszet is, de a kimerült tojáshéj használata ingyenesen megoldja a problémát!


Pontosan hogyan segíti a tojáshéj a növényeket?

A tojáshéj elsődleges összetevője, a kalcium-karbonát kifejezetten a virágvégi rothadás ellen irányul. Ez bizonyos növényeken, például a paradicsomon, a kalciumhiány miatti gyümölcsromlás – ami csak akkor válik észrevehetővé, amikor a gyümölcsök és zöldségek érni kezdenek. Paradicsomnál például víz vagy sötét foltok jelenhetnek meg a gyümölcs alján, ami végül rothadásához és összeeséséhez vezet. Ez a megjelenés után nem javítható.


Ezt a problémát azonban kétféleképpen kerülheted el: rendszeres öntözéssel (megfelelő mennyiségű vízzel, hogy elkerülje a kiszáradást és a gyökérrothadást) és a kalcium növelésével a talajban. Ez utóbbi megoldás az, ahol a tojáshéj és a tojáshéj műtrágya jön szóba, mind a kertben, mind a szobanövényekben. Ha a szobanövények földjén zúzott tojáshéját nézegeted, nem igazán stimmel az esztétikailag. Olvasd el az alábbi utasításokat a folyékony tojáshéj-műtrágya készítéséhez.


Miből készül a tojáshéj műtrágya?

A készítsd magad tojáshéj műtrágya egyetlen összetevője a tojáshéj. Kicsit többet kell tenned, mint egyszerűen a kertedbe dobni a műtrágya helyett – de tényleg, csak egy kicsit. A héjak tisztítása, szárítása és porítása segít a legjobb eredmény elérésében. Ennek az az oka, hogy a tojáshéj lebomlása egy ideig tart, így ezek a kisebb darabok gyorsabban romlanak, és a tápanyagok könnyebben elérhetővé válnak a növények számára. 


Az Alabama Cooperative Extension megállapította, hogy egy-két evőkanál porított tojáshéj közvetlenül a növény gyökerére szórása biztosítja a leginkább mérhető előnyöket, ha kalciumot adunk a talajhoz.


Sonia Uyterhoeven, a New Jersey-i Greenwood Gardens kertészeti igazgatója szívesebben töri össze a tojáshéjat sodrófával, és a komposztládájába helyezi . (A férgek szeretik, a tojáshéj pedig kiváló az emésztésükre.) Az elhasznált héjakat megmossa, és a fagyasztóba zárt tárolóedényben más konyhai hulladékokhoz adja. Amikor a tartály megtelik, hozzáadja a komposztjához. Tájékoztatásul, ha a tojáshéjat a fagyasztóba teszed, vagy a sütőben szárítod, gyorsabban lebomlik.


Milyen növényekre jó a tojáshéj?

Míg a tojáshéj számos növény számára előnyös, a mezőgazdasági szakértők szerint kifejezetten jó a paradicsom számára , amely különösen érzékeny a virágvégrothadásra, és a többlet kalciumot felhasználhatod ennek leküzdésére. 


A tojáshéj emellett csökkenti a talaj pH-értékét és lúgosabb környezetet teremt, amit sok növénytermelő növény kedvel. Melyikek? Padlizsán, paprika, brokkoli, karfiol és leveles zöldek, hogy csak néhányat említsünk.


De ne ess túlzásokba. Mivel a héjak lebomlása eltart egy ideig, az Uyterhoeven azt javasolja, hogy évente kétszer – ősszel és tavasszal – alkalmazz tojáshéj-műtrágyát a kertben vagy a szobanövényekben.


Melyik növényekkel ne próbáld ki?

Ne adj tojáshéj műtrágyát a savas talajt kedvelő növényekhez, például az áfonyához. Ebbe a kategóriába tartoznak az ericaceus növények, például a hegyi babér, a pieris és az azálea. Szélsőséges esetekben a növények alacsony savtartalma kihatással lehet általános egészségi állapotukra és/vagy az eredményül kapott termésre.


De őszintén szólva, ne aggódj túl sokat. A kertészek szerint jelentős mennyiségű tojáshéjra van szükség ahhoz, hogy valóban befolyásolják a talaj savas szintjét. A legbiztonságosabb megoldás azonban mindig a jól kiegyensúlyozott komposzt lesz; ez szinte minden kertben biztonságos lesz.Hogyan készítsünk tojáshéj műtrágyát

Csakúgy, mint a rizsvíz a növények számára, a tojáshéj-műtrágya készítése hihetetlenül alacsony technológiájú és rendkívül egyszerű. Íme, mit kell tenned.


1. Használat után öblítsd le a tojáshéjat. A tojásmaradványok eltávolítása csökkenti a lények vonzásának kockázatát.


2. Száraz tojáshéj. Hagyd őket a pulton egy-két napig, tedd a fagyasztóba egy éjszakára (vagy hosszabb időre), vagy süsd őket tepsiben 200 fokos sütőben körülbelül 20 percig. Mindezek a technikák megkönnyítik a héjak morzsolódását.


3. Törjük össze a tojáshéjakat. Ezt megteheted kézzel, vagy műanyag zacskóba helyezve, és egy sodrófa segítségével a lehető legkisebb darabokra. Egy mozsár és mozsártörő, konyhai robotgép vagy kávédaráló is elvégzi a munkát. (A kávédaráló közelebb viszi őket a porhoz.)


4. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál morzsolt vagy porított tojáshéj műtrágyát a komposzthoz vagy az ültetőhelyekhez. A mérésnek nem kell túl pontosnak lennie, de kerüld a tojáshéjréteg kialakulását a gyökereknél. Ügyelj az egyensúlyra és a vízelvezetésre.


5. Ültess a szokásos módon.


6. Meglévő növények esetén vagy egyszerűen a talaj gazdagítása érdekében adj hozzá tojáshéjjal teli komposztot a talaj tetejére, vagy enyhén keverd be a tojáshéjat a növény tövébe.


Mint már említettük, ezt számos bel- és kültéri növényen is kipróbálhatod.


Hogyan készítsünk tojáshéj vizet

Az erős természetű tojáshéjak lebomlása hosszabb időt vesz igénybe, és őszintén szólva, a körülöttük keringő szobanövények sem túl vonzóak. Egy alternatív megoldásként készíthetünk belőlük folyékony műtrágyát vagy „teát”. Ha egy növény nem virágzik, vagy ha elhalt növényt próbálunk újjáéleszteni, az extra tápanyag segítséget nyújthat.


1. A tojáshéjat morzsoljuk egy edénybe.

2. Felöntjük vízzel és felforraljuk.

3. Hagyd a keveréket egy éjszakán át hűlni, hogy a tojáshéj által adott tápanyagok kioldódjanak a vízbe.

4. Szűrjük le a héjak eltávolításához.

5. Öntözd a szobanövényeket a szokásos módon, különös figyelmet fordítva a tápanyaghiányos kedvencekre. A tojáshéjvízzel konténeres kerteket is lehet trágyázni.

6. A maradék zúzott kagylót tedd a kültéri kertedbe vagy a komposzthalomba.


Mivel a hidratálás nagyon fontos, ügyelj arra, hogy megfelelő módon öntözd be szobanövényeid.


Hogyan használhatod még a tojáshéjat a növények számára?

Amint látod, a tojáshéj kiváló kerti műtrágya. Előnyük azonban nem ér véget. Íme, hogyan használhatja másként ezeket a héjakat.


Kártevő írtás

A tojáshéj a csigariasztó hírében áll. Egyes kertészek úgy vélik, hogy a zúzott kagylók éles szélei negatív hatással vannak a csigák életére. Ahhoz, hogy ez felpörögjön, karikázza fel a növényt finomra zúzott héjjal. Megvédi a salátát, ezért érdemes alternatívákat fontolóra venni, ha komoly csigaproblémád van.


Vetőmagtartók

A fiatal és fiatalos szívűek számára íme egy szórakoztató projekt: Használj tojáshéjat a magvak beindításához. Imádnivaló, megfizethető és teljesen organikus. Egyszerűen mosd ki a héj felét, majd fúrj egy kis vízelvezető lyukat az aljába. A héjat félig megtöltjük cserepes keverékkel vagy magindítóval, majd adjunk hozzá egy magot és egy kevés vizet. 


A karton tojástartó tökéletes tartót alkot! Ha a növénynek több levele van, és az időjárás is együttműködik, ültesd ki a szabadba. Csak ügyelj arra, hogy a tojáshéj több helyen megrepedjen, hogy a gyökerek könnyen kitáguljanak.


Extra tápanyag madarak és férgek számára

Amellett, hogy tojáshéjat használsz a növényekhez, más élőlények, például madarak megsegítésére is használhatod őket. A kalciummal teli tojás előállítása némi erőfeszítést igényel. Segíts egy tollas barátodnak, ha zúzott vagy porított tojáshéjat adsz a csirketakarmányhoz a jól megérdemelt tápanyag-növelés érdekében. A tojáshéjat  ugyanebből az okból keverhetjük madáretetőkbe és vermikomposztálókba is.