5 bélbarát étolaj, amelyet a gasztroenterológus mindig a kamrájában tart

Akcióleső
2024.05.16 13:10


Elkötelezted magad amellett, hogy ezt az évet a bélrendszer egészségének szenteld, és így különféle wellness-sikereket érj el?


Bár fogyaszthatsz erjesztett ételeket, szedhetsz probiotikumokat, és több rostot építhetsz az étrendedbe, a bélrendszer egészségének javítása érdekében az alapokhoz is visszatérhetsz. Ez magában foglalja, hogy több időt tölts a konyhában, és az ételeket egészséges alapanyagokból készítsed el.


„Gastroenterológusként tudom, hogy minden egészség a bélben kezdődik és végződik” – mondja Kenneth Brown, gasztroenterológus és GI orvos. „Pácienseim nehezen tudják, mitévők legyenek, de az egészséges táplálkozásnak nem kell bonyolultnak lennie. A legfontosabb, hogy kerüljük a túlzottan feldolgozott ételeket, és igyekezzünk a lehető leggyakrabban otthon főzni.” 


Ezt szem előtt tartva gondoskodnod kell arról, hogy a kamrád olyan tápanyagban gazdag alapanyagokkal legyen feltöltve, amelyek elősegítik a bélrendszer és az egész test egészségét – beleértve a főzéshez, öntetekhez, turmixokhoz és sok máshoz használt olajokat. Olvasd tovább, hogy megtudd, melyek kapják Dr. Brown jóváhagyó bélyegét.


5 bélbarát olaj főzéshez egy gasztroenterológus szerint

Szóval… pontosan mitől tesz jót egy olaj a bélrendszernek? „ A bélbarát olajok azok, amelyek könnyen emészthetők, és nem okoznak irritációt vagy gyulladást az emésztőrendszerben” – mondja Dr. Brown. Az ilyen olajok természetesen túlmutatnak a bélrendszer egészségén is, így még fontosabb, hogy a kamrában tartsák (és hasznosítsák őket). Dr. Brown szerint az alábbi olajokat érdemes megvenni és az utolsó cseppig használni.


1. Olívaolaj

Nem meglepő, hogy az olívaolaj bekerült Dr. Brown listájára, mivel a bolygó legegészségesebb olajfajtái közé tartozik. A mediterrán étrend egyik fő alapeleme is, egy olyan étkezési stílus, amely „ a megelőző gyógyászat arany standardját képviseli ” a hosszú élettartamot elősegítő étrendi terv egyik áttekintése szerint. "Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, amiről kimutatták, hogy egészséges a szív számára" - mondja Dr. Brown.


"Számos polifenolt tartalmaz, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek." (A gyulladás, mint tudjuk, számtalan egészségügyi állapot és betegség kiváltó oka – beleértve a bélrendszerrel kapcsolatosakat is.)


„A bélbarát olajok azok, amelyek könnyen emészthetők, és nem okoznak irritációt vagy gyulladást az emésztőrendszerben” – mondja Dr. Brown.


A polifenolok – folytatja Dr. Brown – azok a molekulák, amelyek színt adnak a gyümölcsöknek és a zöldségeknek, de jelentős előnyökkel járnak a bélrendszer és az egészség szempontjából is. Ahogy elmagyarázza: „A mikrobiomod polifenolokat használ prebiotikus táplálékként, amelyek hatékony öregedésgátló, gyulladásgátló és idegvédő vegyületekké bomlanak le.” Azt is érdemes tudni, hogy a vaj és az olívaolaj hogyan rangsorol a hosszú élettartam tekintetében.


2. Avokádó olaj

Dr. Brown zöld utat ad az avokádó olajnak is. Az olívaolajhoz hasonlóan „egyszeresen telítetlen zsírokban és polifenolokban is gazdag, de magasabb a füstpontja, mint más olajoknak”, ami különösen előnyös a főzéshez. Ráadásul még egy közös vonása van az olívaolajjal: Mindkettőt tisztelik a kék zónákban , vagy a világ azon régióiban, ahol a lakosok különösen hosszú és egészséges életet élnek.


Ezenkívül egy 2019-es áttekintés azt állítja, hogy az egyszeresen telítetlen zsírokban, bizonyos esetekben polifenolokban és más fitokemikáliákban gazdag növényi alapú zsírforrások megnövekedett baktériumdiverzitást okoznak a bélben. Minél változatosabb a bélmikrobioma, annál jobb, ezért ne spóroljon az avokádó olajjal, amelyet otthoni ételeihez használnál.


3. Lenmagolaj

Ez a bélbarát olaj a legtöbb háztartásban kevésbé elterjedt az előző kettőhöz képest, de érdemes kéznél tartani, hogy hozzáadhasd a turmixokat, önteteket és mártogatósokat. Dr. Brown megjegyzi, hogy gazdag forrása az alfa-linolénsavnak (ALA), amely egy esszenciális omega-3 zsírsav, valamint az emésztés megőrzésének csúcspontja. 


"A lenmagolaj javíthatja az emésztést azáltal, hogy növeli a nyálkaképződést a belekben, ami segíthet megvédeni az irritációt és a gyulladást" - mondja Dr. Brown.


4. Chia mag olaj

Míg a chia mag és a lenmag leginkább hasonlít egymásra – mindkettő nagyszerű növényi alapú fehérje, rost, egészséges zsírok és gyulladáscsökkentő olajok forrása –, a chia magnak valójában mindegyik fronton van egy kis előnye. És bár arra biztatunk, hogy folytasd az olyan, mint a chia mag puding elkészítését, a chia magolaj hozzáadása is nagyszerű ötlet. 


"A chia mag olaj gazdag omega-3-ban, omega-6-ban és más zsírsavakban" - mondja Dr. Brown. „Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és segíthet csökkenteni a bélgyulladást” – ezért a GI doki mindig a saját konyhájában tárolja.5. Kókuszolaj

A kókuszolaj az utolsó helyet foglalja el Dr. Brown bélbarát olajainak listáján, amely szerinte gazdag zsírsavakban és vitaminokban, amelyek a bőr egészségét is ígérik. Ezenkívül egy 2017-es egereken végzett tanulmány megállapította, hogy azok, akik kókuszolajat tartalmazó magas zsírtartalmú étrendet etettek, kevesebb bakteriális markert mutattak a Crohn-betegséggel kapcsolatban. 


A még kis mennyiségű kókuszolajjal (vagy kakaóvajjal) is táplált egereknek „kevésbé súlyos vékonybélgyulladásuk volt”, ami arra utal, hogy a kókuszolaj használata kevésbé egészséges zsírok helyett javulást eredményezhet a bélgyulladással küzdőknél.