Kovászos kenyér: A bűntudat nélküli élvezet – Hogyan válaszd ki a legjobbat egészségedért?

Akcióleső
2024.05.27 17:53


"Nehéz lehet eligazodni a közösségi médiában zajló étkezéssel és ételekkel kapcsolatos kommunikációban – ezt edd, ne azt… stb."  "Az egyik gyakran démonizált élelmiszercsoport a kenyér, és azért vagyunk itt, hogy egyszer s mindenkorra helyrehozzuk a tévhiteket. Szóval figyeljetek!"


Ha kétségeid lennének, a kenyér – különösen a kovászos – megkapta a regisztrált dietetikusok, a hosszú élettartam szakértői és a gasztroenterológusok jóváhagyását. Valójában mindhárom táplálkozási és wellness-szakértő határozottan hisz abban, hogy a kovászos kenyér az egészséges, kiegyensúlyozott étrend része lehet és kell is legyen.


"Mégis van egy kis házi feladat: ügyelned kell arra, hogy a megfelelő termékeket válaszd. Nézzük meg, mire figyel egy gasztroenterológus, amikor kovászos kenyeret vásárol a piacon – mert biztosan nem szeretnél egy nem megfelelő kovászos kenyeret hazavinni."


A kovászos kenyér egy olyan kenyérfajta, amelyet hagyományosan kovászból, azaz erjesztett liszt és víz keverékéből készítenek, amely természetes élesztőket és baktériumokat tartalmaz. Ez a kenyérfajta számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és különbözik a hagyományos, élesztővel készült kenyértől. Íme néhány fontos tudnivaló a kovászos kenyérről:


Előnyei:


Természetes erjedés: A kovászos kenyér hosszú erjedési folyamata lehetővé teszi a jótékony baktériumok és élesztők szaporodását, amelyek elősegítik a tápanyagok felszívódását és a bélflóra egészségét.


Jobb emésztés: A kovászban található laktobacillusok segítenek lebontani a glutént és egyéb nehezen emészthető anyagokat, így könnyebben emészthetővé teszik a kenyeret.


Alacsonyabb glikémiás index: A kovászos kenyér lassabban emeli a vércukorszintet, mivel a hosszú erjedési folyamat során a szénhidrátok lebomlanak. Ez kedvezőbb lehet a vércukorszint szabályozása szempontjából.


Gazdagabb íz: A hosszú erjedési folyamat komplex, gazdag ízt ad a kenyérnek, amelyet sokan jobban kedvelnek, mint a hagyományos élesztős kenyeret.


4 tipp a legegészségesebb bélrendszerű kovászos kenyér megvásárlásához 


"Mindannyian szeretjük a #dupe-okat, legyen szó drága bőrápoló termékekről vagy mindig hiánycikk Birkenstock papucsokról, de amikor a kovászos kenyérről van szó, ragaszkodunk az igazihoz. Szerencsére ezzel nem vagyunk egyedül."


Will Bulsiewicz, MD, gasztroenterológus és a New York Times The Fiber Fueled Cookbook című könyvének bestseller szerzője szerint nem minden kovász egyenlő. Dr. Bulsiewicz egy közelmúltbeli Instagram-bejegyzésében a legegészségesebb kovászos kenyér megvásárlásával kapcsolatos legfontosabb tippeket részletezi.


1. Ismerd meg helyi péket


Tagadhatatlan, hogy a kovász a semmiből való elkészítése valóban nagyon időigényes folyamat és a szeretet munkája. Mint ilyen, a helyi pékség vásárlása nagyszerű alternatíva, különösen akkor, ha időre van szükséged, vagy egyszerűen a kényelemre vágysz. Ennek ellenére Dr. Bulsiewicz azt javasolja, hogy amikor csak lehetséges, vásárol helyben, és ismerd meg a közösség pékségeit, hogy többet megtudj arról, mit használnak a kovász házon belüli elkészítéséhez. 


A kis, helyi vállalkozások támogatásán kívül a helyi pékektől való vásárlás segít abban, hogy pontosan tudd, mit kapsz, hogyan készül, és hogy a lehető legfrissebb legyen.


2. Tudd meg, hogy a kenyér kovászból készült-e


"Ahhoz, hogy a kenyeret valódi kovászosnak tekintsük, kovászból kell készülnie. Van értelme, igaz? A kovászban rejlenek a bél egészségére gyakorolt fő előnyök, köszönhetően a lassú erjedési folyamatnak. Ez a folyamat – amely a kovászos kenyér alapja – természetes probiotikumokat (más néven jó bélbaktériumokat) termel, amikor a kovászt hagyományos módon készítik."


"Dr. Bulsiewicz szerint meglepődhetsz, ha megtudod, hogy néha az emberek ecetet adnak a kenyérhez, hogy utánozzák a kovász savanyú ízét anélkül, hogy valódi erjesztett kovászt használnának. Ez lényegében meghiúsítja a célját. Ezért mindössze annyit kell tenned, hogy megkérdezed a helyi pékséget, hogyan készítik a kenyértésztát. Ha a bél egészsége a cél, mindig válassz kovászból készült kenyeret."


3. Minél rövidebb az összetevők listája, annál jobb


A jó minőségű kovász másik mutatója Dr. Bulsiewicz számára egy rövid, és egyszerű összetevőlista. Ez tartalmazhat olyan összetevőket, mint a búzaliszt, rozsliszt, tönkölyliszt, szűrt víz és tengeri só. Ez azt jelenti: Ha a kovászos kenyérről van szó, a kevesebb mindig több, és minél kevesebb tartósítószert vagy szükségtelen töltőanyagot használunk, annál jobb lesz a bél egészsége.


4. A kovászos kenyeret nem élesztővel készítik


"Újra hangsúlyozzuk, hogy az igazi kovászos kenyér kovászból készül, nem ecetből és nem élesztőből. Dan Buettner, a National Geographic riportere, a hosszú élettartam szakértője és a Blue Zones alapítója egy friss Instagram-bejegyzésében kiemelte, hogy a kovászos kenyér a hosszú élettartamot támogató étrend része, de minden a megfelelő fajtán múlik. Buettner szerint a kovászos kenyér az ikariai és szardíniai étrend szerves része, és minden étkezéshez fogyasztják. 


A lényeg, hogy kovászból készül, amely laktobacillust tartalmaz – egy baktériumot, amely a glutén nagy részét lebontja és csökkenti a kenyér glikémiás terhelését.


Az igazi kovászos kenyér érlelési ideje több órától akár több napig is terjedhet, attól függően, hogy milyen módszert alkalmaznak. Általában a kovászos kenyér érlelési folyamata a következő időtartamokat foglalhatja magában:


Előkovász érlelése: A kovász érlelési ideje általában 4-12 óra, de gyakran egy éjszakán át hagyják érni, hogy a természetes élesztők és baktériumok megfelelően kifejlődjenek.


Tészta érlelése: Miután a kovászt hozzáadták a tésztához, a keveréket gyakran 3-4 órán keresztül hagyják érni szobahőmérsékleten. Ez az elsődleges érlelési időszak, amely alatt a tészta megkel és a kovász elkezd dolgozni.


Hideg érlelés: Sok pék a tésztát ezután hideg helyre (hűtőszekrénybe) teszi további 12-24 órára. Ez a hosszú, lassú érlelési folyamat segít kialakítani a kenyér komplex ízét és jobb textúráját.


Összességében tehát a kovászos kenyér érlelési ideje általában legalább 12-24 óra, de néhány recept akár 48 órás érlelést is javasol a maximális íz és textúra elérése érdekében.


Nézd meg a címkét, ha előre csomagolt kenyeret vásárolsz. A valódi kovászos kenyér összetevői között szerepelnie kell a kovásznak.

A kovászos kenyér tehát nem csak finom, hanem egészséges választás is, ha valódi kovászból készül.