Érzékeny bőrűek figyelem: Ismerd meg a retinol szendvics technika előnyeit

Akcióleső
2024.06.03 10:28


Az igazi érzékeny bőrűek ismerik a küzdelmet. Ez az, ahol annyira kísértést érzel, hogy kipróbáld a legújabb és legjobb bőrápoló összetevőket, trendeket és termékeket, de kénytelen vagy ragaszkodni az unalmas rutinhoz, mert attól tartasz, hogy érzékenyebbé teheti bőröd. Ez a kísértés még nehezebbé vált annak köszönhetően, hogy a közösségi oldalak minden héten megosztanak egy új, érzékeny bőrű „gyógyszert”. 


"A 'retinol szendvics' módszer nagy népszerűségre tett szert, mivel állítólag minden retinoid problémára megoldást nyújt, még a legérzékenyebb bőrtípusok esetében is. Azonban mielőtt retinolt kezdenél használni, fontos, hogy tisztában legyél annak hatásaival és kockázataival."


A retinol szendvics módszer egy olyan alkalmazási technika, amelyről azt mondják, hogy ideális az érzékeny bőrre. Mielőtt elkezdenéd alkalmazni a retinolt, fontos tisztázni néhány tényt. Azért, hogy jobban megértsük, hogyan hat a retinol szendvics módszer a bőrre, beszélgettünk Kimberly Jerdan (MD) és Shari Marchbein (MD) bőrgyógyászokkal, akik részletesen ismertették velünk ezt a bőrápolási trendet.


Mi az a retinol? 


A retinol az A-vitaminból származó vegyület, a retinoidok referencia kifejezése lett, magyarázza Dr. Jerdan. „A lokális készítményekhez a retinoidoknak sokféle formája létezik” – mondja, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is (mint például a gyengédebb retinol, a közepes szintű retinaldehid – más néven retinális – és az akne-specifikus adapalén ), valamint a vényköteles. 


Noha a retinoidok e különböző formái különböző erősséggel működnek, lényegében ugyanazt teszik: segítenek gyorsabban leválni a bőrről, simábbá és fényesebbé téve azt. A bőr természetesen 28-30 naponként megújul (bár az öregedés előrehaladtával lassabb lesz), de a retinoidok jelentősen lerövidíthetik ezt az átfutási időt, az alkalmazott formula erősségétől függően. 


Minden bőrtípus reagálhat érzékenyen a retinoidokra, különösen az elején, de a már érzékeny bőrűek különösen hajlamosak fokozott irritációra. A retinoidok felgyorsítják a sejtcserét, ami vékonyíthatja a bőr felső rétegét, csökkentve a természetes védelmet és potenciálisan károsítva a bőrgátat. Ez szárazságot és hámlást okozhat, ami súlyosbíthatja a meglévő érzékenységet és bőrirritációt.


Mi az a retinolos szendvics? 


A retinol szendvics hidratálót használ, hogy puffert hozzon létre a hatóanyag és a bőr között, hogy megakadályozza az irritáló hatást. A végcél? Kevesebb szárazság, hámlás és érzékenység. Tehát ahelyett, hogy a retinolt tiszta, száraz bőrre kennéd fel, mint általában, a retinolos szendvics arra utasít, hogy „szendvicsezd” két réteg hidratáló közé, hogy segítse az intenzitást.


Mikor készítsünk retinolos szendvicset?


Használsz már retinolt? A retinol szendvics módszert bármikor alkalmazhatod, amikor csökkenteni szeretnéd az érzékenységet. Csak most kezdesz a retinollal? Megvalósíthatod az 1-2-3 módszert:


*         1. hét: Alkalmazd a retinolt (a retinol szendvics módszerrel) csak egy este ezen a héten. 

*         2. hét: Alkalmazd a retinolos szendvicset két éjszaka ezen a héten. 

*         3. hét: Alkalmazd a retinol szendvicset ezen a héten három este, és folytasd a végtelenségig.  

Milyen előnyei vannak a retinol szendvics módszernek? 


A retinol szendvics előnyei közé tartozik, hogy gátat hoz létre a bőr és a retinoid között, hogy csökkentse az érzékenységet. Az érzékeny bőr számára is tolerálhatóbbá teszi a retinolt. A retinol (bár erős) kezdetben szárazságot és irritációt okozhat, mielőtt jelentős javulást hozna. Ha a retinolt hidratálókrém rétegek közé helyezed, csökkentheti ezeket a mellékhatásokat.


A "retinol szendvics" módszer valóban segíthet enyhíteni a retinol okozta irritációt és gyulladást, különösen érzékeny bőrűek esetében. A hidratálókrém rétegei enyhíthetik a retinol hatását, csökkentve a bőr szárazságát és irritációját. Azonban fontos megjegyezni, hogy a módszer nem "vízteleníti" a retinolt, hanem inkább egy extra védőréteget biztosít a bőr számára, ami segíthet csökkenteni a retinol potenciális mellékhatásait.


Végső soron a retinol szendvics módszer lehetővé teszi a retinol élmény személyre szabását, és elősegítheti, hogy bőröd jobban tolerálható legyen az összetevőkkel, ami ideális, ha a bőröd természetesen érzékeny és reakcióképes.


Milyen típusú hidratálót használj a retinol szendvics módszerhez? 


Dr. Jerdan azt javasolja, hogy a retinolt két hidratálókrém réteg közé illesszük be, és minél gyengédebb a hidratálókrém, annál jobb. Emellett azt tanácsolja, hogy a krém ne tartalmazzon aktív összetevőket, hogy elkerüljük a bőrirritációt a retinoidok használata során.


 Dr. Marchbein azt mondja, hogy keress glicerint (hidratáló nedvesítőszert) és dimetikont (védő szilikont) tartalmazó hidratáló krémeket, amelyek segítenek hidratálni és megnyugtatni a bőrt, ha retinoidot használsz. Milyen összetevőket kell kerülni a retinol használatakor? 


Ha a bőröd érzékeny, a retinol bevezetésekor a legfontosabb dolog, amit távol kell tartania, az bármilyen más hámlasztó termék – legyen az manuális, például bőrradír vagy kémiai, például sav. A retinol már hámlasztja a bőrt, így bármi extra még hajlamosabbá teheti bőröd az irritációra. Dr. Jerdan szerint nem szeretnéd, hogy más összetevők versenyezzenek a retinoiddal, mivel ez a műsor (már erős) sztárja.


Az érzékenységet okozó egyéb összetevők közé tartozik a benzoil-peroxid és a szalicilsav (mindkettő szárító és durva lehet) és a C-vitamin (egy másik hatóanyag, amely bizonyos bőrtípusokat irritálhat). Általában jó használni azokon a napokon, amikor nem alkalmazol retinolt, de fordulj bőrgyógyászhoz, vagy fontold meg a szüneteltetést, amíg bevezeted a retinolt a rutinodba. 


A retinol szendvics módszer kevésbé hatékonyan teszi a retinolt? 


Bár a "retinol szendvics" módszer segítségével a retinol kíméletesebbé válik a bőrön, még nem egyértelmű, hogy ez mennyire csökkenti a hatékonyságát. Ha érzékeny a bőröd, a módszer lényege, hogy enyhítsd a retinol hatását, így elviselhetőbbé válik. A legtöbb hidratálókrém, különösen az olajos, gátat képez, amely lassítja a retinol felszívódását. Ez azt jelenti, hogy ha erősebb hidratálót használsz a retinol előtt, annak hatása csökkenhet – ami hasznos lehet érzékeny bőr esetén.


Ne feledd: A cél az, hogy segítsd az érzékeny bőrödnek toleranciáját a retinoidokkal szemben, mivel bármilyen mennyiségű retinol (még felvizezve is) előnyösebb, mint a retinol hiánya. Mégis, a felszívódás maximalizálása és a negatív hatások korlátozása érdekében a szakértők általában azt javasolják, hogy kend fel a hidratáló krémet, várj 15 percet a retinol felvitele előtt, majd várj további 15 percet a felső hidratálóréteg felvitelével.


A szakértők dicsérik a retinolt, mert működik. Finom vonalak ? Retinol. Akne ? Retinol. Sötét foltok – érted a lényeget. De ha érzékeny bőröd van, a retinol hajlamosabbá teheti bőröd az irritációra, mint nem. Emiatt a retinol rutinja némi módosítást igényelhet, hogy a legtöbbet hozd ki az összetevőből anélkül, hogy károsítanád a bőröd. 


Végső soron a retinolos szendvics csak egy újabb nyüzsgő kifejezésnek tűnhet, de ez egy egyszerű koncepció, amely csodákra képes az érzékeny bőrrel. Mielőtt megváltoztatnád a rutinod, a kulcs az, hogy megértsd a bőröd és egyedi igényeit. Ha már rendszeresen használsz retinolt, és bőröd jól működik, a szendvics módszer használata nem biztos, hogy jelentős változást hoz. Ha azonban a bőröd reaktív, hasznosnak találhatja, ha retinolos szendvicset adsz a bőrápolási rutinodhoz, és nincs ezzel semmi baj.