A 10 legrosszabb fogyókúrás hiba, amelyet a szakértők szerint elkövethetsz

Akcióleső
2024.06.07 23:26


Próbálsz fogyni, de nem igazán jutsz semmire? A szakértők szerint előfordulhat, hogy rossz úton haladsz a fogyás útján. Valójában még a diéta- és fitnesz-szakértők közül is néhányan maguk követtek el fogyókúrás hibákat. A Body Network beszélt néhány edzővel és táplálkozási szakértővel, és megkérdezte őket a legnagyobb tévedésekről, amelyeket fitneszútjaik során követtek el. 


1. Túlzások a kalóriaszámlálással


Jóllehet érdemes figyelemmel kísérni az ételfogyasztást, Risa Sheppard pilates mesteredző, a Sheppard-módszer megalkotója azt tanácsolja, hogy ne essünk túlzásokba. „Minden étel minden kalóriáját megszámolja” – ez az egyik hiba, amit elkövetett. – Időigényes és frusztráló lett.


2. A szervezet szénhidrát-éheztetése


Mr. America Jason Kozma , Los Angeles-i személyi edző elárulja a legnagyobb hibát, amit elkövetett egy testépítő versenyre való felkészülés során. "Túl nagy tömeget kaptam ahhoz, hogy több izomtömeget adjak hozzá" - magyarázza. Négy hónapig fogyókúrázott egy tavaszi műsorban, "de még mindig nem jött formába".


Rövid szünet után újra kitűzte célját az őszi bemutatóra, és azonnal belekezdett a diétába. "Nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendet választottam, mert úgy éreztem, még mindig sok zsírt kell elégetnem. Azonban olyan hosszú ideig megfosztottam az izmaimat a szénhidrátoktól, hogy végül a testem nem tudta megfelelően feldolgozni azokat, és nem tudtam elérni a kívánt izomteltséget a bemutatóra" – magyarázza.


"A testzsírom alacsonyabb volt, mint valaha ebben a műsorban, de nem néztem ki olyan jól, mint másfél évvel azelőtt magasabb testzsírszint mellett. A nettó eredmény az volt, hogy ezzel a megközelítéssel elvesztettem az izmokat: valójában kisebb és könnyebb, mint a 'bulk up' előtt voltam." Megjegyzés: Mégis megnyerte a show-t!


3. Túl sokat kardiózol


Adita Yrizarry-Lang diéta- és fitneszszakértő (ISCA, NASM, ACE, AFAA) elárulja, hogy az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetett, az volt, hogy túl sokat edzett. "Amikor elkezdtem a fitneszben, ez volt az előírás… sokat kardiózz. A valóság az, hogy több kalóriát égetsz el, ha izom van a testeden, a súlyok és a kardió kombinálása a megfelelő módszer" - mondja. 


4. Nem figyeled a tálalás méretét a csomagoláson


Yrizarry-Lang szerint egy másik gyakori hiba az, hogy csak a kalóriákra koncentrálnak a csomagoláson, de nem veszik figyelembe az adagméretet. „Gyakran csak a címkét nézzük a csomagon” – mondja. "Sajnos nem ellenőrizzük az adagméretet, így előfordulhat, hogy túl sok kalóriát fogyasztunk egyszerre."


5. Az alacsony zsírtartalmú, magasan feldolgozott élelmiszerek áldozatává válás


Attól, hogy valami alacsony zsírtartalmú, még nem lesz egészséges. Yrizarry-Lang szerint egyesek "túl sok feldolgozott szénhidrátot fogyasztanak, mert alacsony zsírtartalmúak". Bár ez megfelelő lehet a futóknak, akik 16-32 km-t futnak, legtöbbünk számára „azok a szénhidrátok zsírrá alakulnak”.


6. Napi mérlegelés


Egy másik hiba, ha minden egyes nap mérlegeled magad, mondja Sheppard. „Elbátortalanító lehet” – magyarázza. "Próbálj meg kevesebbet mérni, és jobban figyelj a ruháid illeszkedésére. Ne feledd, hogy az izomtömeg nehezebb, mint a zsír, így ha intenzív edzésprogramot végzel, bár az izomtömeg növekedni fog, lehet, hogy a mérleg nem mutat majd jelentős súlycsökkenést.


7. Crash diéták


Ha egy diéta túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az. A "minden idők legrosszabb" hibája, amit az emberek elkövetnek, hogy gyorsdiétát tartanak. Miért? Lehet, hogy „jelenleg le fog fogyni”, de „néhány plusz kilóval visszanyeri” – mondja Yrizarry-Lang. "Ez lelassítja az anyagcserét, és még nehezebbé teszi a fogyást egy későbbi időpontban."


8. Fókuszban a fogyás érdekében végzett gyakorlatok


Az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy "ha azt gondolják, hogy több testmozgástól fogyni fog" - mondja Sheppard. „80 százaléka diéta, 20 százaléka pedig testmozgás” – emlékeztet. 


9. A "Gyors fogyás" csalások áldozatává válás


Sheppard határozottan nem tanácsol minden olyan terméket vagy étrendet, amely azt állítja, hogy segít a gyors fogyásban. "Ne engedj a gyors fogyókúrás csalásoknak vagy veszélyes tablettáknak. Ne feledd, Rómát nem egy nap alatt építették fel, és a fogyást sem" - mondja. 


10. Összehasonlítod magad másokkal


Ne feledd, hogy a te fitnesz utad a sajátod, és „ha összehasonlítod magad másokkal”, „csak növeli a stresszt és a csüggedést” – mondja Sheppard. "Mindannyian másképp épültünk fel, különböző csontszerkezettel és örökletes génekkel. Szeresd azt, aki belül vagy, és ez tükrözni fogja a külsődet."


Notice: Undefined index: embed in /mnt/www/akciolesohu/akcioleso.hu/classes/AbstractModel.php on line 14