Íme, milyen gyakran kell *tényleg* takarítanod a fürdőszobád

Akcióleső
2024.07.08 10:27


A fürdőszoba takarítása az egyik legkevésbé kedvelt házimunka. Sokkal inkább csinálnék bármi mást, mint hogy a zuhanycsempéket súroljam, vagy a vécécsészét sikáljam, abban reménykedve, hogy nem fröcsköl rám semmi. De egy koszos, nyálkás fürdőszoba sem vonzó alternatíva, ezért azon gondolkodom, hogyan lehetne a minimumra szorítani a takarítást, mégis tisztán és higiénikusan tartani a helyiséget. 


Beszéltem néhány mikrobiológiai szakértővel, hogy megtudjam, milyen gyakran kell takarítani, és egy takarítószakértővel, hogy tippeket kapjak a munka könnyítésére. Íme, hogyan végezheti el mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebb időt kelljen a fürdőszobában töltenie.


Jó hüvelykujjszabályként hetente egyszer tisztítsd ki a fürdőszobát


Kelly Reynolds, PhD, MSPH , az Arizonai Egyetem környezetvédelmi, expozíciótudományi és eisk-értékelő központjának professzora és igazgatója azt javasolja, hogy  legalább hetente tisztítsd ki a fürdőszobát . Ennél gyakrabban talán túlzás. „Sok mikroba lassan szaporodik, különösen, ha élesztőről és penészgombáról beszélünk a fürdőszobában” – mondja Dr. Reynolds. 


Ennek növekedése napokig vagy hetekig tarthat. A kemény felületek – WC, pult és mosdókagyló, fürdőkád és zuhanyzó – hetente történő tisztítása fertőtlenítőszerként megjelölt tisztítószerrel elpusztítja a baktériumokat és alacsonyan tartja a kórokozók számát.


Ha valaki beteg a háztartásban, tegyél meg mindent, hogy naponta egyszer kitakarítod a fürdőszobát


Kivétel a heti rendszerességgel kapcsolatos szabály alól: Ha valaki a háztartásodban fertőző betegségben, például gyomorinfluenzában vagy COVID -ban szenved, meg kell próbálnod megtisztítani a nagy érintkezést okozó felületeket a naponta használt fürdőszobában, mondja Dr. Reynolds, többek között a WC, mosdó, zuhanygombok, pultok és ajtókilincsek. 


„Lehetőleg ne oszd meg velük a fürdőszobát, de ha mégis muszáj, takarítsd ki naponta.” Ha a betegség hányást vagy hasmenést okoz, a legjobb, ha alaposan kitakarítod a fürdőszobát, mielőtt más is használná – és még jobb, ha a beteg elég jól van ahhoz, hogy saját maga tisztítsa meg.


Találd meg a különbséget a rendetlen és az egészségtelen között


Az ismert fertőző betegségektől eltekintve a csillogónál kevésbé csillogó fürdőszoba valószínűleg semmilyen jelentős hatással nem lesz az egészségedre mondja Paul Pottinger, MD, orvosprofesszor. Nem valószínű, hogy egy normális immunrendszerű embernek fennáll a veszélye annak, hogy veszélyes fertőzést kapjon el a fürdőszobában valamelyik családtagtól, lakótárstól kemény felületeken, például a padlón vagy a WC-ülőkén keresztül” – mondja Dr. Pottinger. 


Ennek az az oka, hogy már ki vagyunk téve a mikrobáknak, amelyek a lakótársunkon vannak, és fordítva. Ez még inkább igaz, ha intim partnerről van szó, mondja Dr. Pottinger. Valószínűleg még a zuhany alatt látható penész sem betegíti meg az egészséges immunrendszerű embert – mondja.Tisztítsd meg zuhanyzód és fürdőkádad, hogy elkerüld a bőrfertőzéseket


Egy nagy kivétel? Dr. Pottinger szerint a lábgombát okozó gomba, az amely rendkívül fertőző lehet. „A világot csírák borítják, és mindig van körülöttünk gomba és penész, de általában nem jelent veszélyt, hacsak nem telepszik meg egy nedves helyen, és ott tud növekedni” – mondja. "A lábak felületes gombás fertőzését teljesen elkaphatod, ha zuhany alatt van, és ezért olyan gyakori.


" És a spórák a fürdőben és a zuhany alatt is megbújhatnak, még akkor is, ha egy felület szabad szemmel tisztának tűnik – jegyzi meg Dr. Pottinger.


A fürdőkádak az úgynevezett biofilmet is növeszthetik, vagy mikroorganizmusok felhalmozódását, amelyek összetapadva látható filmet alkotnak – a hírhedt rózsaszín gyűrűt – a kád vagy a lefolyó körül. Idegen baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok halmozódhatnak fel ebben a biofilmben, és olyan bőrfertőzéseket okozhatnak, mint a staphylococcus, vagy egyszerűen csak nagyon rossz  pattanásokat, bőrbetegségeket. A fürdőkád nedves környezete tökéletes környezetet teremt a szaporodásukhoz is. 


Mivel elegendő baktériumoknak kell lennie ahhoz, hogy problémát okozzon, az ilyen típusú környezet növeli annak esélyét, hogy ezek a hibák problémát okozzanak.


Használj kereskedelmi forgalomban kapható fertőtlenítőszert tartalmazó tisztítószert (keress olyan tisztítószert, amelyen kifejezetten a „fertőtlenítő” felirat szerepel a címkén), amely hatékonyan képes elpusztítani a mikrobákat, például a baktériumokat és a vírusokat, és egy merev sörtéjű kefét a törmelék fizikai feltöréséhez, hogy eltávolítsa a biofilmet a kádból.


A legfontosabb: rendszeresen mosd a törölközőid„Viszonylag kicsi az esélye annak, hogy valamit elkapjunk a fürdőszobában egy kemény felületen keresztül, összehasonlítva egy törölközővel vagy borotvapengével” – mondja Dr. Pottinger. (Ha valaki mással közösen használ egy borotvapengét, kérjük, hagyd abba.) 


A törölközőkről ismert, hogy olyan baktériumokat hordoznak, amelyek bőrfertőzést okozhatnak, és bizonyos esetekben a gyomor-bélrendszeri és légúti fertőzések is terjedhetnek így – teszi hozzá. „A fürdőszobában a felületek tisztítása viszonylag kevésbé fontos tevékenység.”


Az Arizonai Egyetem kutatócsoportja által végzett kutatás során kiderült, hogy a mintavételezett törülközők több mint fele MRSA-t vagy meticillinrezisztens staphylococcus aureust tartalmazott, egy olyan staphylococcus fertőzést, amelyet nagyon nehéz antibiotikumokkal kezelni. 


Ezen eredmények alapján a törölközőket ideális esetben csak egyszer kell használni, majd ki kell mosni, és a háztartásban minden embernek rendelkeznie kell saját kéztörlővel, amelyet hetente ki kell mosni. ( Más szakértők azt javasolják, hogy a fürdőlepedőket hetente egyszer mosd ki, és használat után hagyd teljesen megszáradni – akár a szárítóba kell dobni, akár a párás fürdőszobán kívülre akasztani.)


A legfőbb probléma az, hogy elkapjunk valamit valaki mástól; kisebb az esélye, hogy a saját mikrobáink okoznak gondot. De ez az esély sem nulla. Az orrjáratainkban természetesen jelen vannak olyan baktériumok, mint a staphylococcus, amelyek átkerülhetnek az orrból egy sebre a lábon, ami nem rendelkezik ugyanazzal a védelemmel a fertőzéssel szemben. A legjobb módja annak, hogy elkerüljük a saját magunkról származó fertőzéseket, ha gyakran mossuk a törölközőnket.


Ha egy törölközőnek penészszaga van, az azt jelenti, hogy valami elszaporodott benne. Ha valamit látsz vagy szagolsz, az azt jelzi, hogy sok kórokozó van jelen.


Íme néhány tipp a fürdőszoba alapos tisztításáhozA fürdőszoba mélytisztítása során viselj egy pár tiszta, újrafelhasználható gumikesztyűt, hogy elkerüld a bőrrel való közvetlen érintkezést a kemény vegyszerekkel.


További jó eszközök, amelyeket a tisztítókészletben javasolnak:


* Mikroszálas kendő:  Igazán nedvszívó és kevésbé pazarló, mint a papírtörlő.


* Tartalék fogkefék: Tökéletesek a WC és a szekrény körüli kis zugok eléréséhez, valamint a csempe közötti habarcshoz.


* Merev sörtéjű kefe: A kemény felületeken lerakódások lebontására anélkül, hogy koptató hatású lenne.


* Zuhanytörlő:  Minden zuhanyozás végén használható, hogy csökkentse a kemény víz lerakódását és a penészedést a zuhanyajtókon.


A fürdőszoba padlóját tartsuk szárazon. A nedves fürdőszobapadló veszélyes a megcsúszásra és leesésre, emellett rögtönzött ragasztót képez a hajhoz és a porhoz. Mindig használj fürdőszőnyeget, és szárítsd meg a nedves területeket, miután kiszálltál a fürdőből vagy a zuhanyból.


Ha valami durvának tűnik vagy rossz szaga van, az annak a jele, hogy már régen ráfért volna egy alapos takarítás. Bár valószínűleg a legtöbb ember egy ideig használhatná a koszos fürdőszobát anélkül, hogy komoly egészségügyi problémákba ütközne, egyszerűen nem éri meg a kockázatot. 


A fürdés és a zuhanyzás sokkal kellemesebb, ha nem kell a penészt vagy a sarkokban megbúvó rózsaszín nyálkát nézni közben. Még ha büntetésnek is érzed a fürdőszoba takarítását, még mindig jobb, mint kiborulni a rendetlenség miatt.Notice: Undefined index: embed in /mnt/www/akciolesohu/akcioleso.hu/classes/AbstractModel.php on line 14