Harvardi kutatás: Az ételek hosszú távú hatása 40 éves kor felett

Akcióleső
2024.07.09 10:48


Amit az emberek 40 évesen esznek, az befolyásolhatja életük minőségét 70 évesen – derül ki egy új harvardi tanulmányból.

Az eredményeket kedden ismertették az Amerikai Táplálkozási Társaság éves ülésén Chicagóban.


A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik 40-es éveiktől kezdve egészséges étrendet követtek, 43-84%-kal nagyobb valószínűséggel működnek jól fizikailag és mentálisan 70 évesen, mint azok, akik nem követték ezt a diétát. 


A Harvard Nurses' Health Study és Health Professionals Follow-Up Study több mint 100 000 ember adatain alapuló kutatás 30 évet ölelt fel.


"Az étrend vezető tényező a krónikus betegségek megelőzésében, mégis kevés tanulmány vizsgálta és hasonlította össze az egészséges táplálkozást és az általános egészséges öregedést, beleértve a kognitív képességeket, a fizikai és mentális egészséget" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Anne-Julie Tessier.


A gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, telítetlen zsírok, diófélék, hüvelyesek és alacsony zsírtartalmú tejtermékek nagyobb fogyasztása az egészséges öregedés nagyobb valószínűségével járt együtt. Ezzel szemben a transzzsírok, a nátrium és az összes hús, köztük a feldolgozott hús magasabb bevitele az egészséges öregedés kisebb valószínűségével járt együtt.


A tanulmány szerzői azt mondták, hogy kutatásuk egyedülálló volt, mert az egészséges időskorra összpontosított, amelyet nem csak a betegségek hiányaként határoztak meg, hanem az önálló életvitelre és a jó életminőségre való képességet is, ahogy az emberek öregszenek.


"Hagyományosan az étrendi irányelvek a krónikus betegségek, például a szívbetegségek megelőzésére összpontosítottak" - mondta Tessier, a bostoni TH Chan Közegészségügyi Iskola Táplálkozástudományi Tanszékének kutatója. Regisztrált dietetikus, táplálkozástudományi doktori fokozattal.


Megjegyezte, hogy a tanulmány eredményei „tájékoztatják a közegészségügyi ajánlásokat, hangsúlyozva a középkorú étrend fontosságát az általános egészséges öregedés elősegítésében”.


A kutatók több mint 106 000 ember adatait elemezték. A résztvevők legalább 39 évesek voltak, és nem szenvedtek krónikus betegségektől a vizsgálat kezdetén. Négyévente válaszoltak az étrendjükkel kapcsolatos kérdőívekre.


2016-ig a vizsgálatban résztvevők csaknem fele meghalt, és csak 9,2%-uk élte túl a 70. életévüket, miközben elkerülte a krónikus betegségeket, és megőrizte jó fizikai, kognitív és mentális egészségét.


A kutatók összehasonlították az egészséges idősödés arányát a legmagasabb és a legalacsonyabb kvintilisbe tartozó emberek körében a korábbi tanulmányok által meghatározott nyolc egészséges táplálkozási minta mindegyikének való megfelelés érdekében.


Megfigyelték a legerősebb korrelációt az alternatív egészséges táplálkozási indexszel, amely az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szigorú betartását tükrözi. Azok a résztvevők, akik ebben a táplálkozási mintában a felső kvintilisbe kerültek, 84%-kal nagyobb valószínűséggel érik el az egészséges öregedést, mint az alsó kvintilisbe tartozók.A különböző diéták jelentősen hozzájárulnak az egészséges öregedéshez. Az alábbi diéták erős korrelációt mutattak ezzel:


Hiperinzulinémiás diéta: Az egészséges öregedés valószínűsége 78%-kal nagyobb

Bolygó egészséges étrendje: 68%-kal növeli az egészséges öregedés esélyét

Alternatív mediterrán étrend: 67%-kal járul hozzá az egészséges öregedéshez.

A magas vérnyomás megállításának étrendi megközelítései (DASH): 66%-kal növeli az esélyt az egészséges öregedésre.

Mediterrán-DASH beavatkozás a neurodegeneratív késleltetés (MIND) diétára: 59%-kal nagyobb valószínűséget biztosít az egészséges öregedéshez.


Empirikus étrendi gyulladásos mintázat: 58%-kal segíti az egészséges öregedést.

Ezek az étrendek mind jelentős mértékben hozzájárulnak az idős korban is megőrzött egészséghez.


Valamivel szerényebb összefüggés mutatható ki az egészséges növényi étrend mellett (43%).


"Újszerű felfedezés volt a bolygó egészséges étrendje és az egészséges öregedés közötti összefüggés" - mondta Tessier. „Ez a diéta az EAT Lancet Bizottság jelentésén alapul, amely a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, növényi fehérjéket és egészséges zsírokat helyezi előtérbe a fenntartható forrásokból.


"Az a tény, hogy ez az egészséges öregedéssel kapcsolatos vezető táplálkozási minták egyikeként jelent meg, különösen érdekes, mert alátámasztja, hogy olyan étrendet ehetünk, amely az egészségünkre és a bolygónkra egyaránt előnyös."


Tessler megjegyezte, hogy az étrend és az egészséges öregedés közötti kapcsolat még azután is szilárd maradt, hogy alkalmazkodtak az egészséget és a társadalmi-gazdasági állapotot befolyásoló egyéb életmódbeli tényezőkhöz.


Hozzátette, hogy minden egészséges táplálkozási minta összefügg az általános egészséges öregedéssel, valamint az egészséges öregedés egyes összetevőivel, beleértve a fizikai egészséget, a kognitív működést és a mentális egészséget.


Tekintettel arra, hogy a tanulmány a középkorú táplálkozási szokásokra helyezi a hangsúlyt, azt mondta, hogy a jövőbeli kutatások fényt deríthetnek az egészségesebb étrendre való átállás lehetséges hatásaira az élet későbbi szakaszában.


"Ezek az eredmények megerősítenek számos jól bevált étrendi megközelítést, amelyek az egészségi állapot javulásával járnak" - mondta Kelly Kane, a bostoni Tufts Medical Center regisztrált dietetikusa és táplálkozási igazgatója. 


"Például a DASH diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) összefüggésbe hozták az alacsonyabb vérnyomással" - mondta.A gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend jelentőségének megerősítése összhangban van az egészséges öregedéssel, valamint a kockázat minimalizálásával és a krónikus betegségek, például a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos egyéb ajánlásokkal – mondta Kane.


"Ez a tanulmány több betekintést nyújt a különböző minták sajátosságaiba, amelyek a legnagyobb hatással lehetnek az egészségre" - mondta. "A legnehezebb azonban az, hogy ezeket a mintákat a tényleges étkezésre és étrendi döntésekre alkalmazzuk, hogy tükrözzék a valós táplálkozást."


Kane azt javasolta, hogy konzultáljon egy regisztrált dietetikussal, hogy az étkezési szokásokat úgy alakítsák át, hogy azok jobban illeszkedjenek ezekhez az egészséges szokásokhoz.

 

Több ilyen jellegű tanulmány „alternatív érvelést adna arra vonatkozóan, hogy miért olyan fontos az egészséges táplálkozás az egész életen át.

Míg a korábbi kutatások főként a krónikus betegségek megelőzésére összpontosítottak, ez az új tanulmány hangsúlyozza, hogy az egészséges táplálkozás hozzájárul az egészséges öregedéshez és az életkor előrehaladtával az önálló életvitelhez.


Ez arra ösztönözheti az egyéneket, hogy a betegségek kockázatán kívül változtassanak étkezési szokásaikon.


Dr. Jane Orient, az Amerikai Orvosok és Sebészek Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint ezt a tanulmányt "fenntartásokkal" kell kezelni, mivel számos zavaró tényező, mint a só, kalória, vitaminok, társadalmi-gazdasági helyzet, iskolai végzettség és foglalkozás, befolyásolhatja az eredményeket.


"A 30 év alatt jelentős változások történtek az egészséges étrend tekintetében – például a margarin vajjal való helyettesítése, vagy a zsírszegény és alacsony szénhidráttartalmú diéták elterjedése" – mondta Orient, aki belgyógyász az arizonai Tucsonban.


"Még mindig vitatott, melyik a legjobb diéta" – tette hozzá. "Jobb egészségnek örvendenek azok, akik otthon főztek, mint azok, akik manapság főleg előrecsomagolt ételeket fogyasztanak és sok nassolnivalót esznek?


 Sajnos a tanulmány erre nem ad választ."


Notice: Undefined index: embed in /mnt/www/akciolesohu/akcioleso.hu/classes/AbstractModel.php on line 14