Gyulladást tapasztalsz? Lehet, hogy ideje lenne néhány étrendi változtatást végrehajtani. A megfelelő étkezési szokások kialakításával jelentősen csökkentheted a gyulladásos tüneteket és javíthatod az általános közérzetedet. Olvasd tovább, hogy megtudd, milyen étrendi változtatások segíthetnek a gyulladás enyhítésében.
Az utóbbi években egyre többet hallunk a gyulladásról, mint a sok fájdalom és kellemetlenség kiváltó okáról, és arról, hogyan áll számos betegség és egészségügyi probléma hátterében.
Bár a gyulladás jó is lehet, hiszen ez a szervezet természetes válasza arra, hogy megpróbálja megvédeni magát, a lényeg a gyulladás és a puffadás nagyon kellemetlen lehet, különösen, ha nem vagy sérült vagy beteg, és ez megakadályozhatja, hogy boldog, egészséges életmódot élj.
Ma megosztunk veled 10 olyan ételtípust, amelyek gyulladást idézhetnek elő a szervezetedben. Ezek elkerülésével csökkentheted a gyulladás kockázatát.
1. Asztali cukor
Az asztali cukor, amelyet szacharóznak és magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak is neveznek, nagyon erősen összefügg azzal, hogy gyulladást okoznak a szervezetben, ami végső soron betegségekhez vezethet.
A közönséges cukor 50% glükózt és 50% fruktózt tartalmaz, míg a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupok különböző arányokban tartalmazhatnak fruktózt és glükózt, leggyakrabban 55% fruktózt és 42% glükózt.
Erre azért fordítunk figyelmet, mert a fruktóz, különösen nagy mennyiségben fogyasztva, problémákat okozhat.
A szervezetedben sok olyan probléma áll összefüggésben, mint a zsírmájbetegség, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a súlygyarapodás, az elhízás, a rák, a krónikus vesebetegség, a szívbetegség és még sok más. Kerüljük az olyan ételeket, mint az üdítők, sütemények, sütemények, fánk és sok reggeli gabonafélék.
2. Transzzsírok
A transzzsírok a legegészségtelenebb ételek közé tartoznak. A növényekből és élelmiszerekből származó, természetesen előforduló zsírokkal ellentétben a transzzsírokat mesterségesen állítják elő, és a szervezet alapvetően nem szereti őket.
A tanulmányok valóban kimutatták, hogy az étrendben lévő transzzsírok megnövekedett szintje gyulladást okoz a zsírszövetben, vagyis a zsírban. Tehát ez sok problémát okoz a szívbetegségben, és az ízületi gyulladás valóban fellángolja a gyulladást.
Miért teszik az emberek ételbe? Segítenek meghosszabbítani a péksütemények és pékáruk eltarthatóságát. Az elkerülendő, magas transzzsírtartalmú élelmiszerek például a sült krumpli, a margarin, szinte minden előre csomagolt, például sütemény, muffin és fánk, és bármi, ami a címkén azt írja, hogy a részben hidrogénezett olajok tartalmaznak transzzsírt.
3. Finomított szénhidrátok
A finomított szénhidrátok „elvesznek egy tápanyagban gazdag ételt, és megfosztják az összes tápanyagtól, majd elveszik azt a másik darabot, amelyről lecsupaszítottuk, és ezt adják neked. Tehát alapvetően olyan élelmiszert kapsz, amelyből megfosztottak minden ásványi anyagot, vitamint és rostot, és mindazokat a jó dolgokat, amelyeket az élelmiszernek biztosítania kell.
Magasabb a glikémiás indexük is, "ez azt jelenti, hogy a finomított élelmiszerek jobban meg fogják emelni a vércukorszintet, mint más élelmiszerek, és magasabb glikémiás indexű élelmiszerek esetén a gyulladás fokozódik." A finomított szénhidrátban gazdag élelmiszerek a kenyerek, tészták, chipsek, pizza, édességek, reggeli gabonapelyhek, kekszek, üdítők, "és egyéb olyan élelmiszerek, amelyek sok feldolgozott cukrot vagy feldolgozott lisztet tartalmaznak".
Ehelyett olyan ételeket ajánlanak, amelyek nem feldolgozott teljes kiőrlésű gabonát tartalmaznak.
4. Feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok erősen összefüggnek a szívbetegségekkel, az elhízással és a gyomor- és vastagbélrákos megbetegedésekkel, mivel feldolgozásuk módja és magasabb hőmérsékleten történő főzése miatt határozottan gyulladást okoznak a szervezetünkben. Az ebbe a kategóriába tartozó élelmiszerek közé tartozik a szalonna, a kolbász, a füstölt húsok, a csemegehúsok, és a sonka. De nem mindegyik rossz a számodra. Tehát olyan ételeket kell keresned, amelyek nem tartalmaznak nitrátot vagy nitriteket, és kerüld az olyan ételeket, amelyek füstöltek.
5. MSG
"A mononátrium-glutamát, más néven MSG, egy ízfokozó adalék, amelyet az élelmiszerekhez adnak. Alapvetően egy olyan élelmiszer-adalékanyag, amely könnyen kiváltja a két különböző típusú gyulladást, és problémákat okozhat a májban. A magas nátrium-glutamát-tartalmú ételek közé tartoznak az előre csomagolt levesek, salátaöntetek, gyorséttermi ételek és csemegehúsok.
Amikor étteremben vacsorázol, gyakran meg kell kérdezned, vagy olyan jelzéseket kell keresni, amelyek azt mutatják, hogy az étel nem tartalmaz hozzáadott MSG-t. Mindig ellenőrizheti az élelmiszerek címkéit is, hogy elkerülje azokat, amelyek hozzáadott MSG-t tartalmaznak.
6. Glutén
A glutén következik, amely különösen nehéz az ízületi fájdalomra érzékeny emberek számára. Autoimmun választ válthat ki a cöliákiában szenvedőknél, ami jelentős fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat, valamint károsíthatja a vékonybeleket és sok ízületi fájdalmat eredményezhet. Az ilyen embereknek gluténmentes termékeket ajánlott fogyasztani, amelyek nem tartalmazzák ezeket az összetevőket.
7. Aszpartám
Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet gyakran használnak cukormentes ételekben és italokban, mivel nincs tápértéke és kalóriamentes. Számos egészségügyi szervezet javasolja az aszpartám fogyasztásának mérséklését vagy kerülését bizonyos esetekben, különösen azok számára, akik érzékenyek rá vagy fenilketonuriában (PKU) szenvednek, mivel az aszpartám fenilalanint tartalmaz.
Az aszpartámmal kapcsolatos egyik probléma az, hogy sok ember szervezete nagyon negatívan reagál rá, mintha egy idegen anyag lenne, és az autoimmun rendszerük megpróbálja megtámadni. Ez gyulladásos reakciót vált ki. Ezért a cukormentes élelmiszerek, mint például a diétás üdítők, cukormentes cukorkák vagy cukormentes italok, sok embernél jelentős gyulladásos reakciót okozhatnak, szemben azokkal az élelmiszerekkel, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott édesítőszert vagy mesterséges cukrot.
8. Kazein
Néhány közelmúltbeli tanulmány valóban kimutatta, hogy a tejben és tejtermékekben elterjedt kazein valóban gyulladásos reakciót és gyomor-bélrendszeri problémát okozhat sok emberben. Ez azt jelenti, hogy sok puffadást és kellemetlen érzést okozhat a gyomrában.
Tehát, ha a kazein fogyasztása után úgy érzed, hogy ilyen típusú reakciód van, próbálj inkább olyan élelmiszereket választani, amelyek nem tejtermék alapúak, hanem növényi alapú alternatívákat tartalmaznak.
9. Omega-3 és 6 zsírsavak
Míg szervezetünknek szüksége van bizonyos mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsavra, amelyeket a növényi olajok és a magolajok tartalmaznak, a túl sok omega-6 zsírsav valójában gyulladásos reakciót válthat ki.
A magas növényi olaj- és magolajtartalmú élelmiszerek könnyen felismerhetők. Ide tartoznak a növényi olajok, a majonéz, és gyakran a bolti saláták is sok ilyen olajat tartalmaznak. Ehelyett olyan ételeket érdemes keresni, amelyek avokádóolajat, olívaolajat vagy kókuszolajat tartalmaznak, mivel ezek sokkal jobb alternatívák, ha gyulladásos reakciód van az ilyen típusú olajokra.
10. Alkohol
Még egy dolog, amit érdemes kerülni: az alkohol. Bár a mérsékelt alkoholfogyasztásnak lehetnek egészségügyi előnyei, a túlzott alkoholfogyasztás, különösen rendszeresen, sok gyulladásos problémát okozhat. A túlzott alkoholfogyasztás férfiaknál napi két italnál több, nőknél pedig napi egy italnál több fogyasztását jelenti. A túl sok alkohol megterheli a májat, ami nehezen tudja eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
A máj felelős a toxinok eltávolításáért, és minél inkább terheled alkohollal, annál nehezebben tudja ellátni ezt a feladatot, ami gyulladást okoz. A legegyszerűbb módja ennek elkerülésére az alkoholfogyasztás csökkentése.