Mivel Amerikában még mindig a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok, ez a szívorvos feltárja a saját diéta titkait.
Függetlenül attól, hogy volt-e már szívbetegséged, van-e ilyen a családodban, vagy csak szeretnél gondoskodni a hosszú, egészséges életről, a szívbarát étrend az egyik legjobb módja az általános egészség támogatásának. A CDC szerint a szív- és érrendszeri betegségek az USA-ban a vezető halálokok közé tartoznak, de az American Heart Association szerint az egészséges táplálkozás az egyik kulcsfontosságú tényező a szív egészségének megőrzésében.
Dr. Long Cao, a houstoni Memorial Hermann kardiológusa, aki okleveles kardiológus, megosztotta, mely szívbarát ételeket fogyasztja naponta, és melyeket kerüli el következetesen.
Szívegészséges ételeket tegyél a tányérodra
Friss zöldek és zöldségek
Dr. Cao azt mondja, hogy mindig telepakolja a tányérját különféle friss zöldekkel és zöldségekkel, például avokádóval, kelkáposztával, uborkával és spenóttal. Ennek az az oka, hogy tele vannak jó rostokkal, amelyek tisztítják a bélrendszert és csökkentik a koleszterinszintet, és tele vannak antioxidánsokkal, amelyek képesek leküzdeni a gyulladást, sőt a rákot is .
Gyümölcsök
A bogyók és az alma Dr. Cao választott gyümölcsei. „Lassan felszabaduló, egészséges cukrokkal rendelkeznek” – magyarázza, és segíthetnek az étvágy szabályozásában is.
A Colorado Állami Egyetem Kendall Reagan Táplálkozási Központja szerint az olyan gyümölcsök, mint az alma és a bogyók, polifenolokat is tartalmaznak , amelyek védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos rák, cukorbetegség és neurogeneratív betegségek ellen.
Hal
Dr. Cao szerint a halban található egészséges zsírok csökkenthetik a triglicerideket, ami segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ha fehérjét szeretnél hozzáadni a tányérodhoz, Dr. Cao szerint a hal a szív számára egészséges választás.
Csicseriborsó
Egy másik, a szív számára egészséges étel, amely tele van fehérjével , a csicseriborsó , mondja Dr. Cao. A csicseriborsó koleszterinmentes, alacsony nátriumtartalmú és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges koleszterinszintet. Dr. Cao azt javasolja, hogy adalékanyagok vagy só nélkül pörkölje őket.
Ételek, amelyeket ez a kardiológus elkerül
Közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik a szív- és érrendszeri gyógyászatban, és Dr. Cao ezeket az ételeket kerüli el:
Fagyasztott, konzerv vagy feldolgozott élelmiszerek
Bár ezek gyakran költséghatékony, gyors lehetőségek, Dr. Cao azt mondja, hogy a lehető legnagyobb mértékben kerüld őket. Mivel sok sót és tartósítószert tartalmaznak, rendszeres fogyasztásuk esetén növelhetik a vérnyomást, gyulladást, sőt súlygyarapodást is okozhatnak.
Cukros, dobozos italok
Dr. Cao azt mondja, kerüli az olyan italokat, mint a szóda vagy a sör, mert ezek nagy mennyiségű nátriumot és feldolgozott cukrot, valamint kémiai tartósítószereket tartalmaznak. Ez súlygyarapodáshoz, megnövekedett vérnyomáshoz, gyulladásokhoz és sok máshoz vezethet. „Alapvetően üres kalóriák” – mondja.
Pácolt ételek vagy rántások
Dr. Cao a magas nátriumtartalom miatt kerüli a savanyú ételeket és a rántott ételeket, mivel ezek növelhetik a vérnyomást. Emellett mellőzi a feldolgozott húsokat, például a füstölt vagy sózott húsokat, mert ezekről kimutatták, hogy rákot okozhatnak.
A magas nátriumtartalmú ételek, mint például a savanyú és a rántott ételek, valóban növelhetik a vérnyomást. A feldolgozott húsok, különösen azok, amelyek füstöltek vagy sózottak, szintén magas nátriumtartalmúak, ami hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz.
Emellett a feldolgozott húsok, mint például a bacon, kolbász és hot dog, tartalmazhatnak nitrátokat és nitriteket, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákkal, különösen a gyomor- és vastagbélrákkal.