Bár az íze nagyszerű, a fehér tészta sok szénhidrátot és alacsony tápértéket tartalmaz. Tehát, amikor eljön a fogyás ideje, a hagyományos tészta általában az egyik első dolog, amelyet a táplálkozási szakemberek javasolnak, hogy hagyják ki az étrendből. Sok fogyókúrás harcos és egészségügyi szakértő azonban a különböző összetevőkből készült tésztákra esküszik, beleértve a teljes kiőrlésű búzát, a csicseriborsót és a barna rizst.
Melyik a legegészségesebb ezek közül, különösen, ha fogyásról van szó?
Fehér tésztát ehetsz és fogyhatsz
Először is: Tésztafogyasztással abszolút le lehet fogyni. A kalóriadeficit fenntartása a legfontosabb a fogyásban, ezért mindaddig, amíg az adagok mérsékeltek, és az összetevők táplálóak, add hozzá a tésztát az ételedhez.
Ha azonban rostosabb és fehérjedúsabb tészta mellett döntesz, akkor jóllakott leszel.
Ha azonban olyan tésztát választunk, amely több rostot és/vagy fehérjét tartalmaz, például teljes kiőrlésű, csicseriborsó- vagy barnarizslisztből készült tésztát, akkor hosszabb ideig érezhetjük magunkat jóllakottnak, és így elkerülhetjük a túlevést.
Teljes kiőrlésű tészta: Előnyei és hátrányai
A klasszikus fehér változatnál magasabb rosttartalmú teljes kiőrlésű tészta „jólakottságot ad, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Az íze azonban kissé diósabb lehet, mint amit megszoktál, és hogy tetszik-e vagy sem, az csak személyes preferencia kérdése.
Csicseriborsó tészta: Előnyei és hátrányai
A csicseriborsó táplálkozási erő. A csicseriborsó kiváló tésztaválaszték, amely segít elérni a fehérjecélokat, és rostokkal tölt fel. Ráadásul ezek a tészták gyakran alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint a teljes kiőrlésű vagy fehér tészta. Az egyetlen hátránya itt az, hogy a csicseriborsó tésztát a főzési ideje alatt figyelni kell a megfelelő állag eléréséhez. Ezenkívül "általában egy kicsit drágább, mint a többi lehetőség.
Barna rizses tészta: Előnyei és hátrányai
A barnarizses tészta rostokat és tápanyagokat biztosít, és kiváló választás azok számára, akik gluténmentes tésztára vágynak az íz feláldozása nélkül. Tápértékét tekintve nem sok fehérjét ad, rostbevitele pedig szerényebb, mint a teljes kiőrlésű vagy csicseriborsó tésztánál.
A fogyás győztese: Csicseriborsó tészta
A csicseriborsó tészta kiváló választás, ha fogyni szeretnél vagy egészségesen táplálkozni. A kétszer annyi rostot és fehérjét tartalmazó tészta hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, így kevesebb kalóriát fogyaszthatsz, ami segíthet elérni súlycéljaidat.
Cseréld le a fehértészta receptjét csicseriborsó tésztára, és azonnal növeld fehérje- és rostbeviteledet.