Kötelező lesz a heti árakció

Akcióleső
2023.04.20 22:23A kormány az árak letörése érdekében új eszközt vezet be legkésőbb július 1-jétől: akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat - közölte a kormányszóvivő csütörtökön a Kormányinfón.


Szentkirályi Alexandra elmondta: az inflációs adatok javulása a kormány intézkedéseinek köszönhetően már látható, de a kabinet az árak letörése érdekében egy új eszköz bevezetéséről döntött görög és francia példákat megvizsgálva.


Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott.


AZ ÉRINTETT KERESKEDELMI EGYSÉGEKNEK VALAMENNYI KATEGÓRIÁBAN EGY-EGY SZABADON VÁLASZTOTT TERMÉKET KELL AZ AKCIÓT MEGELŐZŐ 30 NAPBAN TAPASZTALT LEGALACSONYABB ÁRNÁL LEGALÁBB TÍZ SZÁZALÉKKAL OLCSÓBBAN KÍNÁLNI

AZ AKCIÓKRA HETENTE KELL KIJELÖLNI A TERMÉKEKET.


Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. Az intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti majd, a legkisebb boltokra nem vonatkozik - közölte a kormányszóvivő.Forrás: origo.hu