Melyik olaj segít a magas koleszterin és vérnyomás csökkentésében? Íme, a válasz!

Akcióleső
2024.10.03 13:02


Sokan inkább a homeopátiás gyógymódokat részesítik előnyben, mintsem gyógyszerekkel kezelnék egészségügyi problémáikat. Azonban a természetes termékek néha inkább divatosak, mint hatékonyak, ezért fontos alaposan megvizsgálni az ilyen állításokat.


Az utóbbi időben a Feketemagolaj egyre nagyobb hírnévre tett szert, mivel állítólag csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A feketemagolaj a Nigella sativa cserje, vagyis a fekete kömény sötét magvaiból készül, amely Ázsia, Afrika és Európa egyes részein őshonos. Az olajat a magvakból kinyerve gyógyászatilag használható, akár külsőleg, akár belsőleg.


A feketemagolaj egyik fő hatóanyaga, a timokinon, a jelentések szerint kedvező hatással van a szív- és érrendszeri funkciókra. A Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ szerint a timokinon antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok azok, amelyek elméletileg lehetővé teszik a feketemagolaj számára, hogy segítsen csökkenteni a magas vérnyomást és koleszterinszintet.


De vajon valóban beváltja a feketemagolaj a hozzá fűzött reményeket? A Spherical Insights piackutatása szerint az érdeklődés mindenesetre növekszik. Előrejelzések szerint a feketemagolaj globális piaca 2023 és 2033 között több mint duplájára nő, és elérheti a 41,56 milliárd dollárt. Ezen kívül néhány kutatás arra utal, hogy az olaj valóban hasznos lehet a szív- és érrendszeri betegségek kiegészítő kezelésében, de nem minden szakértő ért egyet ezzel.


Mit mondanak a tanulmányok?



A „Nutrients” 2021-es áttekintése szerint egyre több bizonyíték támasztja alá a feketemagolaj szívvédő és terápiás hatásait. A „Toxicology Reports” 2022-es klinikai vizsgálata is alátámasztja ezt, ahol a résztvevők 90 napon át szedtek feketemagolajat vagy placebót. Azoknál, akik feketemagolajat fogyasztottak, jelentős mértékben csökkent a koleszterinszint. 


Egy másik, 2021-ben a „Phytotherapy Research” által publikált tanulmány a feketemagolaj és a napraforgóolaj hatását vizsgálta magas vérnyomásban szenvedőknél. Nyolc hét elteltével a résztvevők vérnyomása és koleszterinszintje szignifikánsan csökkent, míg a „jó” koleszterin (HDL) szintje növekedett.


A feketemagolaj tehát ígéretes természetes kezelés lehet azok számára, akik nehezen tartják kontroll alatt vérnyomásukat és koleszterinszintjüket. Ugyanakkor Angel Luk regisztrált dietetikus arra figyelmeztet, hogy további kutatásokra van szükség. „Jelenleg nincs elegendő kutatás, amely megmagyarázná, hogyan és miért lehet jótékony a feketemagolaj az egészségre. Bár kisebb tanulmányok eredményei biztatóak, ezek még nem alkalmazhatóak széles körben, és nem lehet konkrét dózisokat ajánlani.”


Hogyan alkalmazzuk a Feketemagolajat? Adagolás és felhasználási tippek


-Belső alkalmazás: A feketemagolaj fogyasztható kis mennyiségben, általában 1 teáskanál naponta, önmagában vagy ételbe keverve. Nyersen, közvetlenül kanállal is bevehető, de az íze erőteljes és enyhén kesernyés, így sokan inkább ételhez, például salátákhoz vagy smoothie-hoz adják.


-Kapszula formában: Ha valaki nem kedveli az olaj ízét, elérhető kapszula formában is, ami könnyebben fogyasztható, de fontos követni a csomagoláson feltüntetett adagolási útmutatót.


-Külső alkalmazás: Bőrápolásra is használható, mivel hidratáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Helyileg alkalmazva, például masszázshoz vagy bőrirritációk kezelésére, egy kis mennyiséget közvetlenül felvihetünk a bőrre.


Óvatosan a Feketemagolajjal


Angel Luk szerint érdemes kipróbálni a feketemagolajat, különösen ha csak alkalmi élelmiszer-összetevőként használják. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy egyesek puffadásról és égő érzésről számoltak be a fogyasztása után.


„Feketemagolajjal lehet főzni is,” mondja a dietetikus, de hozzáteszi, hogy ez nem feltétlenül a legjobb választás a mindennapi főzéshez. „A feketemagolaj enyhén keserű és fűszeres ízű, ami jobban passzol erősebb ízű ételekhez. A mindennapos főzéshez egy semlegesebb ízű olaj jobban kiemeli a többi összetevő ízét, ráadásul kisebb az esélye annak, hogy emésztési problémákat okozzon az asztalnál.”


Más szóval, mielőtt rendszeresen beépítenéd a feketemagolajat az étrendedbe, érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, és figyelembe venni a körülötted lévők ízlését és érzékenységét is.


Notice: Undefined index: embed in /mnt/www/akciolesohu/akcioleso.hu/classes/AbstractModel.php on line 14