Hogyan árt a cukor a bőrödnek? Ezt azonnal tudnod kell!

Akcióleső
2023.10.09 11:13

Mi történik a szervezeteddel, ha cukrot eszel? Mint sok mindenre, a válasz valószínűleg attól függ, hogy mennyi cukrot fogyasztasz. A cukor energiaforrás, és olyan egészséges élelmiszerekben található meg, mint a gyümölcsök és a tejtermékek. Azonban minél többet tanulmányozzák a kutatók az édesítőszert, annál inkább azt találják, hogy a túlzott cukorfogyasztás mennyire káros lehet.


A Nutrients című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a cukor hozzáadott formában számos krónikus betegséggel, többek között elhízással, cukorbetegséggel és szív- és érrendszeri betegségekkel hozható összefüggésbe.


Nehéz lehet elképzelni a túl sok cukor hatását mindaddig, amíg az fizikailag nem kezd kihatni az egészségünkre, különösen a bőrünkre. Hogy megértsük a cukor és a bőr egészsége közötti kapcsolatot, bőrgyógyászokkal beszélgettünk, akik elárulják, milyen meglepő hatással lehet a cukor a bőrre.




A túl sok cukor megereszkedett bőrhöz vezethet


A kollagén fontos szerepet játszik az öregedés hatásai elleni küzdelemben, mivel ez a bőröd és az alatta lévő porcok támogató fehérjeszerkezete.


A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a Nutrients című folyóiratban megjelent cikk szerint a szervezet teljes fehérjeállományának mintegy 25-30 százalékát teszi ki. Ahogy öregszünk, a kollagéntermelésünk csökkenni kezd. Az pedig, ahogyan a cukor kölcsönhatásba lép a kollagénnel, felgyorsíthatja a bőr öregedését.


Dr. Patricia Farris elmagyarázza, hogy a cukor a glikációnak nevezett folyamat révén károsítja a bőrt, ami a kollagén és az elasztin (a rugalmas kötőszövetként működő fehérje) "keresztkötésével" jár. A keresztkötés hatására a kollagénmolekulák elveszítik fontos, mechanikai tulajdonságaikat. Ami marad, azt az orvosok AGE-knek (fejlett glikációs végtermékeknek) nevezik, ami végül ráncossá teszi a bőrt.


"A bőrgyógyászok ezt "cukros megereszkedésnek" nevezik" - mondja Dr. Farris. "Az AGE-k felhalmozódása a harmincas évek elején kezdődik, és az egész életen át tart.
Az AGE-k a bőrben sárgás elszíneződést adnak, ami a túl sok cukorfogyasztás árulkodó jele".


Megjegyzi, hogy a napozás és a napból származó oxidatív stressz a glikációs folyamatot túlhajtásba hozza, ezért a túlzott napozás elkerülése mindig jó ötlet.



A cukor bőrgyulladást válthat ki


A gyulladás a szervezet válasza bármire, amit irritálónak érzékel, ami a szervezetben különböző módon jelentkezhet.


"A cukor hatására a kortizol, a szervezet stresszhormonja az egekbe szökik" - mondja Dr. Deanne Mraz Robinson, a connecticuti Yale New Haven Kórház bőrgyógyászatának klinikai adjunktusa. "Ez gyulladást vált ki, ami különféle gyulladással összefüggő bőrbetegségek fellángolását idézheti elő, az ekcémától kezdve a rosaceán át a pikkelysömörig."


Az irritáció leküzdésére Dr. Robinson azt javasolja, hogy egészítse ki étrendjét gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel, például gyömbérrel, kurkumával, zöld teával és áfonyával. "Ha cukros szénhidrátokat fogyasztasz, párosítsd őket zsírral vagy fehérjével, ami csökkenti a vércukorszint-emelkedést és a gyulladásos reakciót" - tanácsolja.




A cukor súlyosbíthatja a pattanásokat


A magas cukorfogyasztásból eredő gyulladás olyan gyakori problémákat is súlyosbíthat, mint a pattanások - mutat rá Dr. Nada Elbuluk, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine bőrgyógyásza.


Dr. Elbuluk nem hisz abban, hogy van egy bizonyos cukormennyiség, amely a jelek szerint hatással van a bőrre. De megjegyzi az Amerikai Szívgyógyász Szövetség ajánlásait. "Az AHA azt ajánlja, hogy a nők naponta legfeljebb 100 kalóriát fogyasszanak cukorból, a férfiak pedig legfeljebb 150 kalóriát" - mondja. "A nők esetében ez azt jelenti, hogy naponta legfeljebb hat teáskanálnyi cukrot kell fogyasztani."


A Journal of Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány a cukortartalmú üdítőitalok fogyasztása és a pattanások közötti összefüggést vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a súlyos vagy közepes mértékű akne kialakulásának esélye jelentősen nagyobb volt azoknál a serdülőknél, akik naponta fogyasztottak ilyen italokat, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak cukros italokat. A pattanások kockázata még magasabb volt, ha a résztvevők naponta több mint 100 gramm cukrot fogyasztottak.



Egy szó a rejtett cukorforrásokról


Milyen élelmiszerek tartalmaznak sok hozzáadott cukrot? Valószínűleg tudja, hogy egy fagylaltkehely vagy egy csokis süti tele van cukorral. De mi a helyzet a kevésbé nyilvánvaló élelmiszerekkel? A hozzáadott cukor gyakran megtalálható a salátaöntetekben és a ketchupban. Egy egészséges salátából is válhat cukorral teli étel, ha nehéz öntetet adunk rá.


"A cukor bőrre gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak a magas glikémiás indexű, finomított és feldolgozott cukrot és keményítőt tartalmazó élelmiszerekből származó feldolgozott cukorral kapcsolatosak" - mondja Dr. Elbuluk. Nem kell tehát minden cukrot kerülni. A természetes cukrot tartalmazó ételeket, mint például az alma, nyugodtan fogyaszthatjuk.


"Általánosságban azt mondanám, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő alvás és folyadékpótlás, a stressz minimalizálása és az egészséges bőrápolás mind hozzájárulhatnak az egészségesen megjelenő bőrhöz" - mondja Dr. Elbuluk.