Karrier egy nagyobb üzletláncnál – állás Nyíregyháza kereskedelmi szektorában

Akcióleső
2023.10.12 14:56

A hazánkban is jelenlévő nagyobb élelmiszer üzletláncokról mostanában leginkább az árazással kapcsolatban esik szó. Emellett azonban ezek a boltok az álláslehetőségek szempontjából is abszolút relevánsak, akár a vidéki régiókban, városokban is.

Csökkenő álláshiány

Bár Magyarország még európai szinten sem számít nagy területű országnak, a határainkon belül található egyes régiók, térségek között több szempontból is nagy különbségek figyelhetők meg. Hazánk alapvetően túlságosan centralizált, hiszen Budapest gyakorlatilag minden tekintetben élenjár az összehasonlításokban. A kedvező gazdasági helyzet, az elérhető álláslehetőségek és a magasabb életszínvonal tekintetében pedig egyértelműen a dunántúli régiók emelkednek ki, ezzel nyitva ki azt a bizonyos ollót.

Az elérhető álláshelyek és karrierlehetőségek tekintetében a keleti országrész jellemzően rosszabbul állt, ám az eddig oly határozott lemaradás mára némiképp javulni látszik. A nagyobb nemzetközi cégek megjelenése és a befektetői kedv növekedése ugyanis már ezekben a térségekben is egyre jellemzőbb, mely több és kedvezőbb lehetőséget teremt az eddig megszokottnál. Ez elősegíti a munkaerő helyben tartását és a további fejlődést is.

Ha multinacionális cégekről esik szó, sokan rögtön az ipari szektorban kezdenek el gondolkodni, holott a multik jelenléte más területeken is erős. A hazánkban egyre elterjedtebb élelmiszerláncok például országszerte jelen vannak, így a vidéki régióban élők számára is valós munkalehetőségeket teremtenek. Az üzletek jelenléte és terjeszkedése pedig egyre nagyobb mértékben képes csökkenteni a munkák eddig oly jellemző hiányát. Nem csoda tehát hogy sok állás Nyíregyháza Profession kínálatában is ehhez köthető.

Hagyományos karrierlehetőség

A különböző üzletek, kereskedelmi egységek lényegében évtizedek óta teremtenek álláslehetőségeket vidéken, akár a legkisebb településeken is. Ám ezek hagyományosan inkább magánkézben lévő, esetleg valamilyen franchise keretein belül létesített kisebb üzletek, melyek viszonylag kevés embert tudnak alkalmazni. Sok állás Nyíregyháza városában is ehhez hasonló boltokban volt elérhető, ám a multik megjelenése már jó ideje sok lehetőséggel bővíti a palettát.

A vásárlói igények és szokások viszonylagos átalakulása ugyanis lényegében organikusan magával hozta a külföldi tulajdonban lévő nagyobb üzletláncok elterjedését hazánkban is, így a kisebb városokban is megjelentek a szupermarketek, a nagyobb helyeken pedig akár a hipermarketek is. Ezek a munkáltatók pedig értelemszerűen hatalmas mennyiségű munkavállaló számára tudnak állást kínálni, így rengeteg állás Nyíregyháza ilyen üzleteiben létesül ma is.

A vármegyék székhelyei persze kiemeltebb helyzetben vannak, hiszen esetükben a befektetői kedv is magasabb, így a keleti régiók nagyvárosaiban is számos ilyen üzlet létesült az elmúlt időszakban. Ennek igazolása az is, hogy rengeteg állás Debrecen ugyanilyen üzleteiben érhető el, Nyíregyházától nem messze. A piacon jelenlévő legmodernebb kereskedelmi láncok pedig nem csupán álláshelyeket teremtenek, de sok esetben a bérfejlesztés területén is páratlanok. Kötelékükben sokszor a vállalat anyaországában jellemző nyugati bérek sem elérhetetlenek.

Kiemelkedő bérek bárhol

Az utóbbi években felbukkanó üzletláncok, mint pl. Aldi vagy Lidl esetén sokszor említett szempont, hogy az általuk kínált elérhető bérezés kifejezetten kedvező. A hagyományosabb üzletek nagy előnye eddig az volt, hogy a vidéki régiókban is kínáltak munkát, jellemzően nem túl kiemelkedő bérezéssel. A nyugati kereskedelmi láncok azonban fordítani kívánnak a tendencián és a hazai béreket is igyekeznek a német, osztrák stb. színvonalhoz igazítani.

Így tehát egy állás Nyíregyháza valamelyik ilyen üzletében nem csupán biztos munkát és stabil hátteret kínál, de országos szinten is kiemelkedő bérezéssel is kecsegtet. A munka során pedig számos lehetőség adódik az előrelépésre, így az elnyert pozícióból az évek során egészen más területekre, még kedvezőbb feltételeket garantáló állásokba is eljuthatunk. Ez a fajta progresszív gondolkodás és kiemelkedő bérezés teszi kifejezetten széles körben népszerűvé ezeket az üzletláncokat.

Ennek megfelelően a verseny is viszonylag nagy ezekért az állásokért. Bár a vidéki városokban is jellemzően több egység található, a nyitott pozíciók hamar elkelnek és a tapasztalatok szerint a dolgozók hosszabb távon gondolkoznak. Egy állás Nyíregyháza kereskedelmi láncainál valóban képes olyan feltételeket teremteni, melyek hosszú éveken keresztül megállják a helyüket. A folyamatos fejlődés révén pedig a saját lehetőségeinket is javíthatjuk.