7 agyserkentő élelmiszer, amelyek elősegítik a mentális egészséget

Akcióleső
2023.10.28 21:55

Azok közül a dolgok közül, amelyekre öregedésünk során jobban oda kell figyelnünk, az az agyunk, ez áll a középpontban. Mivel egyre nő az olyan betegségekkel élők száma, mint az Alzheimer-kór, fontos, hogy minél több megelőző intézkedést tegyünk. 


Szerencsére a kutatások azt mutatják, hogy vannak olyan speciális, az agy egészségét szolgáló élelmiszerek, amelyek segíthetnek megóvni értékes rakományunkat az idő előrehaladtával, és néhány egyszerű módosítással sokat tehetünk.





Az agynak számos különböző tápanyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Az agy egészsége szempontjából legjobb élelmiszerek általában antioxidánsokban, flavanoidokban, bizonyos vitaminokban, például kolinban és B-vitaminokban, valamint egészséges zsírokban gazdagok. Görgessen tovább néhány kedvencünkért, és tegye őket a tányérjára még ma!


A 7 legjobb élelmiszer az agy egészségéért


Olívaolaj




Az extra szűz olívaolaj nyersen fogyasztva (azaz nem tűzhelyen vagy sütőben melegítve) tápanyag-erőmű. A nyers olívaolaj erős antioxidánsokat és zsírsavakat tartalmaz, amelyek bizonyítottan fokozzák az agy egészségét.



Egy 2017-es tanulmány még azt is kimutatta, hogy az extra szűz olívaolaj fogyasztása védi a memóriát és a tanulási képességet, miközben csökkenti az amiloid-béta plakkok és a neurofibrilláris csomók kialakulását az agyban, amelyek az Alzheimer-kór fő markerei.



Mivel az agy elsősorban zsírból áll, az elegendő zsírsav fogyasztása az étrendben jelentős védőhatással bírhat az agy öregedésével szemben. Az olívaolaj az egyszeresen telítetlen zsírok egy speciális típusát, az olajsavat tartalmazza, amely az olaj 73 százalékát teszi ki. Az olajsavról szintén megállapították, hogy jótékony hatással van az agyra. Próbáljon meg egy kis olívaolajat csöpögtetni a salátáira vagy a főtt zöldségekre a lendületért!


Diófélék


Legyél oda a diófélékért - nagy lökést adnak az agyadnak! Tanulmányok kimutatták, hogy napi két kanál dió (bármilyen fajta!) beiktatása az étrendbe neuroprotektív előnyökkel járhat, valószínűleg antioxidáns-, egészséges zsír- és E-vitamin-tartalmuk miatt. Az E-vitamin véd a szellemi hanyatlástól, mert megvédi az agysejtek membránjait a szabad gyökök okozta károsodástól.


A dió különösen gazdag omega-3 zsírsavakban - egy másik olyan tápanyagban, amelyet jelentősen összefüggésbe hoznak az egészségesebb agyi öregedéssel.


Tojás




Mielőtt az élelmiszerboltban a tojásfehérje után nyúlnál, ezt nézd meg. A tojás, különösen a tojássárgája, számos tápanyagban gazdag.

Különösen fontos B-vitaminokat, kolint és folsavat tartalmaznak.

A kutatások szerint a B-vitaminok megfelelő bevitele lassíthatja a szellemi hanyatlás előrehaladását az idősebb felnőtteknél. A B12-vitamin szerepet játszik az agy cukorszintjének szabályozásában. Ugyanígy a folsav (más néven B9-vitamin) és a B12 vitamin hiánya kifejezetten összefüggésbe hozható a depresszióval.


Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a folsavhiány gyakori a demenciával küzdő időseknél, és a több folsav bevitele bizonyítottan lassítja az időskori szellemi hanyatlást.

A kolin, ha bevesszük, acetilkolinokká alakul át - egy neurotranszmitterré, amely szabályozza a hangulatot és a memóriát. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a több kolin fogyasztása pozitív hatással van a memóriára és a kognitív teljesítményre. A legtöbb ember nem jut elég kolinhoz az étrendjében, és mivel a tojás az egyik legjobb forrás, a tojás beiktatása a napi rutinba egyszerű módja az agy védelme érdekében!


Zsíros halak


Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla, a szardínia és a pisztráng az agy egészségét legjobban szolgáló élelmiszerek közé tartoznak, mivel omega-3 zsírsavakban gazdagok. Az omega-3 zsírsavak, amelyekhez csak a táplálkozásból juthatsz hozzá, fontos szerepet játszanak az agyad számára. Agyunk 60 százalékát zsír alkotja, amelynek körülbelül a fele omega-3 zsírsavakból áll.


Az omega-3 zsírsavak fontosak a tanulás és a memória szempontjából, mivel agyunk és idegsejtjeink felépítéséhez használjuk őket. Ha nem jutunk elegendő omega-3-hoz, az összefüggésbe hozható a tanulási zavarokkal és olyan állapotokkal, mint a depresszió. A több omega-3 zsírsav bevitele bizonyítottan képes lassítani az életkorral összefüggő szellemi hanyatlást, és segít kivédeni az Alzheimer-kórt. Konkrétan a zsíros halak nagyobb mértékű fogyasztása bizonyítottan növeli az agy "szürkeállományát", amely az érzelmeket, a döntéshozatalt és a memóriát irányítja.


Bogyók


Nem kell minden édességtől távol tartanod magad, ha az agyadat akarod védeni. Valójában a természetesen finom bogyós gyümölcsök olyan erős vegyületeket tartalmaznak, amelyek fokozzák az agy egészségét. Az olyan bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a szeder és a málna antociánokat tartalmaznak - olyan növényi vegyületeket, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.


Az agyban fellépő gyulladások szellemi hanyatlást és memóriavesztést okozhatnak, ezért az olyan gyulladáscsökkentő élelmiszerek, mint a bogyós gyümölcsök beiktatása az étrendbe remek módja a probléma leküzdésének. Hasonlóképpen, az antioxidánsok segítenek az agyban az oxidatív stressz - a kognitív károsodás és az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór - másik kulcsfontosságú markere - leküzdésében.


Pontosabban, a tanulmányok kimutatták, hogy az áfonyában található antioxidánsok segítenek javítani az agysejtek közötti kommunikációt. Más tanulmányok eredményei arra utalnak, hogy az áfonya fogyasztása segít a memória javításában, és még a rövid távú memóriavesztést is késleltetheti. Elég lenyűgöző!


Fűszerek


Az olyan fűszerek, mint a kurkuma, a zsálya és a fahéj hozzáadása a rutinjához szintén segíthet javítani az agy egészségét .

A kurkuma, pontosabban a kurkumin (amely a kurkuma hatóanyaga) bizonyítottan javítja a memóriát, enyhíti a depresszió tüneteit, és serkenti az agyi neurotrófikus faktor (BDNF) termelését - egy hormon, amely segíti az agysejtek növekedését. Még az is kiderült, hogy különösen jótékony hatással van az Alzheimer-kórral már küzdőkre.


Bár lehet, hogy a zsálya nem szerepel a fűszeres szekrényed legelső helyén, ebben a szezonban érdemes elkezdened belevinni néhány sütőtök vagy meleg tészta receptbe. Egyes kutatások szerint a fűszerben található növényi vegyületek javíthatják az agyműködést. Egy tanulmányok áttekintéséből származó megállapítások szerint a zsálya előnyös lehet az Alzheimer-kór kezelésében, mivel a magasabb bevitel jótékony hatással volt a kognitív és neurológiai funkciókra.


A fahéj, amely ízletes egy almás pitébe szórva vagy egy sütőtökfűszeres tejeskávé tetején, szintén segíthet abban, hogy az agyi teljesítményt hosszú távon megőrizze. A fahéj nagy mennyiségű mangánt tartalmaz, amely egy másik antioxidáns tápanyag, amely bizonyítottan jótékony hatással van az agyra. Tanulmányok szerint már a fahéj illata is segíthet javítani a memóriát!


Csokoládé


Nagyszerű hír a csokoládé szerelmeseinek! A csokoládé - pontosabban az étcsokoládé - számos agyműködést fokozó vegyi anyagot tartalmaz, amelyeket érdemes kihasználni. A nyers kakaó, amely nagy mennyiségben található az étcsokoládéban, flavanoidokat, antioxidánsokat és némi koffeint tartalmaz, amelyek állítólag mind jót tesznek az agynak.


Egyes kutatások szerint a csokoládéban található flavonoidok felhalmozódnak az agy memóriával és tanulással kapcsolatos területein - ami segíthet a memória javításában és a kognitív hanyatlás lassításában. Más tanulmányok eredményei ezt alátámasztani látszanak. Az egyik konkrétan azt találta, hogy azok az alanyok, akik több csokoládét fogyasztottak, jobban teljesítettek különböző mentális feladatokban, amelyek közül néhány a memóriát is érintette.


Tehát amikor legközelebb egy kis nassolnivalóért nyúlsz, vagy vacsorát tervezel, emlékezz erre a listára az agy egészségét legjobban szolgáló élelmiszerekről. Ezek nem csak finom adalékok lesznek a tányérján, hanem olyanok, amelyek hosszú távon jót tesznek a szervezetének. Igyunk a hosszú, egészséges, boldog életre!


Akcióleső Webáruház