Ha dugóban ragadsz, ha megégeti a szád az első falat étel, ha egy darab legón állsz, ha olyan nehéz a táskád, hogy beindul a biztonsági öv riasztója, bizony vannak az életnek bizonyos részei, amelyek ó-ó-ó de frusztrálóak tudnak lenni, de egyik sem olyan, mint amikor otthon a hűtődben találsz tele meg nem evett ételt, ami már azelőtt elkezdett elromlani, mielőtt még esélyed lett volna megenni. Frusztráló, pazarló, bosszantó és drága.
Ezért olyan fontos, hogy pontosan tudd, hogyan kell tárolni a különböző élelmiszereket a konyhádban.
Az ételek tárolása nem csak az egyes ételek elkészítése előtt és után történik, hanem az egész folyamat fontos része, attól a pillanattól kezdve, hogy a heti bevásárlás után belép a konyhába, egészen addig a pillanatig, amikor elkezd valami finomat főzni. Itt jövünk mi a képbe.
Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, trükköket és tanácsokat, hogy az ételek tovább tartsanak, és így kevesebb pénzt, időt és hozzávalót pazarolj el.
A konyhai életed meg fog változni.
1. Tartsd külön a banánokat
Ha a banánra golyóstollal írni az élet egyik legnagyobb öröme (komolyan, próbáld ki), akkor a túlérett banán bontása az egyik legrosszabb. Szerencsére ez a puha, barna probléma késleltethető azzal, hogy egyszerűen a banánokat más gyümölcsdaraboktól elkülönítve tárolja. Nem akarok túlságosan tudományoskodni, de az egésznek az etiléngázhoz van köze. Mindenesetre a külön tárolás megakadályozza, hogy túl hamar megrogyjanak. A másik dolog, amit tehetsz, hogy a koronát (a fürt azon részét, ahol az összes összeér) fóliába csomagolod, ami szintén meghosszabbítja az eltarthatóságukat.
2. Mosd meg a bogyókat ecetben
Mivel a sors kegyetlen, a bogyós gyümölcsök a legdrágábbak és a leggyorsabban megpenészednek. Ha már a frusztrációnál tartunk. Szerencsére van egy egyszerű módja annak, hogy meghosszabbítsuk finom kis életüket: fürdessük őket ecetes oldatban, amely egy rész desztillált ecetből és 8 rész vízből áll. Ne aggódj, nem fogod érezni az ecet ízét, de ezzel a trükkel az eper akár két héttel tovább is eltartható a szokásosnál.
3. Tárold a hagymát egy harisnyanadrágban
Ez talán elég szokatlanul hangzik, de ha egy harisnyanadrágban tartod a hagymádat, akkor akár - várj csak - hihetetlenül nyolc hónappal tovább is eltartható. Az egyik szokatlanabb technika ezen a listán a hagyma tárolása egy pár vékony harisnyanadrágban. Nem kell, hogy ez a kedvenc harisnyád legyen, elég egy régi, talán már jobb napokat látott pár. Ha ez megvan, dugd bele egyenként a hagymáidat, és köss egy csomót mindegyik közé, mielőtt sötét, száraz helyen tárolnád őket. Igen, a családod eleinte valószínűleg megkérdőjelezi majd az életed döntéseit, de garantáljuk, hogy hamarosan elkezdenek másolni téged.
4. Csomagold a zöldségeket fóliába
Térjünk rögtön a tárgyra: bizonyos zöldségek sokkal tovább maradnak táplálóak és ízletesek, ha fóliába csomagoljuk, majd a hűtőben tároljuk őket. Sőt, a zeller és a brokkoli is akár négy héttel tovább is eltartható, ha így tároljuk.
5. Tárold együtt az almát és a burgonyát
Napi egy alma távol tartja azokat a furcsa csírákat... a krumplijától. Így van. Ha egy almát teszel a burgonyád mellé, az almából származó etiléngáz akár nyolc hétig is frissen tartja a burgonyát, ami azt jelenti, hogy a nem csírázó burgonyád készen áll a pürésítésre.
6. Tegyél papírtörlőt a salátás fiókba
Akár kibéleled a salátafiókodat, akár egyszerűen beleteszel néhány lapot a salátazacskókba, ezzel a kis élelmiszertároló hackkel a konyhai tekercs elnyeli a legtöbb kondenzációt, amelyet a zöldségek a hűtés során képeznek. Ez jó hír, mert ez a felesleges nedvesség bűnös abban, hogy a friss salátadarabok megfonnyadnak. És a legjobb rész: nem csak frissebb zöldségeid lesznek, de a hétvégéidet sem kell azzal töltened, hogy a hűtőszekrényed hátsó részében megbújó undorító uborkaszemcsékkel foglalkozz.
7. Vedd ki a paradicsomot a hűtőből
Két oka van annak, hogy ne tárold a paradicsomot a hűtőben: a hideg tönkreteszi a finom állagát, és drasztikusan elveszi a finom ízét. Ezért azt javasoljuk, hogy a paradicsomokat tartsd a konyhapulton, ahol teljes mértékben be tudnak érni. Ja, és csak hogy tudd, nem a paradicsom az egyetlen zöldség-gyümölcs, amit nem szabad a hűtőben tárolni. A burgonyát és a hagymát is jobb, ha hűvös, sötét helyen, például az éléskamrában hagyjuk.
8. Kezeld a spárgát, mint a virágokat
Legközelebb, amikor friss spárgát veszel a helyi termelői piacon, győződj meg róla, hogy hazaérve levágod a végeit, mintha egy csokor virágot vennél, majd egy vázában vagy egy pohár vízben tárolod. Ha ezt megtetted, lazán tekerj egy műanyag zacskót a végekre, majd tedd be őket a hűtőszekrénybe.