13 élelmiszer, amit soha nem szabad nyersen enni

Akcióleső
2023.11.10 22:25

Tudod, hogy kerüld a nyers húst és a tojást. De rengeteg más olyan étel van, amit mindenképpen meg kell főznöd, mielőtt megeszed, és néhány közülük talán meglepő lesz számodra.


Burgonya


Igen, ezt a gumós étkezési alapanyagot soha nem szabad nyersen fogyasztani. "A nyers burgonya fogyasztása puffadást és nemkívánatos gyomor-bélrendszeri hatásokat okozhat, mivel a burgonya olyan keményítőt tartalmaz, amely ellenáll az emésztésnek" - mondja Dr. Lisa Davis, a Terra's Kitchen táplálkozási vezetője. (A burgonya főzése sikeresen lebontja ezeket a keményítőket.) Még ijesztőbb, hogy ha a nyers burgonya sokáig meleg vagy nedves helyen marad, zölddé válhat, és egy szolanin nevű méreganyagot bocsájthat ki. Ha egy burgonyán zöld foltok jelennek meg, akkor teljesen kerüljük az elfogyasztását, mert a szolanin ételmérgezést okozhat. Íme néhány más élelmiszer, amely rossz hatással van az emésztőrendszered egészségére.


Yucca gyökér


Egy szó: cián! Ez a gyökérzöldség, a dél-amerikai konyha alapanyaga, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. De egy alattomos, potenciálisan halálos összetevőt is rejt. A nyers yucca levelei és gyökerei cianogén glikozidokat tartalmaznak, olyan vegyi anyagokat, amelyek fogyasztáskor cianidot szabadítanak fel. A yukka még ehető, de fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, öblítsük le, hámozzuk meg és főzzük meg.


Vese bab


Íme egy másik, általában egészséges élelmiszer, amely veszélyes lehet, ha rosszul fogyasztjuk. A vörös vesebab tele van fehérjével, rostokkal és antioxidánsokkal, de nyersen fogyasztva pusztítást végezhet a gyomrodban. A nyers vesebab a fitohemagglutinin nevű toxint tartalmazza, amely kellemetlen gyomor-bélrendszeri panaszokat és ételmérgezéshez hasonló tüneteket okozhat. Győződj meg róla, hogy a vesebabot legalább tíz percig főzöd, mielőtt elfogyasztod.


Hot dog 




A hot dogok már önmagukban sem a legtáplálóbb ételek, de nyersen fogyasztva egyenesen veszélyesek lehetnek. Gyakori tévhit, hogy mivel előfőzöttek, a hot dogot a csomagból kivéve is meg lehet enni, mint az ebédre szánt húst. Ez egyáltalán nem így van. Az FDA szerint a csomagolt hot dogok a Listeria baktériummal fertőződhetnek meg, amely csak újramelegítéssel pusztítható el.


Tej


Lehet, hogy a "nyers tej" szó hallatán elgondolkodsz azon, hogy ez mit jelenthet. A tejet nem főzzük meg! De a nyers tej létezik, és veszélyes. A közvetlenül a tehénből származó, pasztőrözés nélküli tej olyan káros baktériumokat tartalmazhat, mint az E. coli és a szalmonella. Az FDA szerint a nyers tej 150-szer nagyobb valószínűséggel okoz élelmiszer eredetű megbetegedéseket, mint más tejtermékek. 


Csírák 


A lucerna és a retekcsíra olyan bosszantó, káros baktériumokat tartalmazhat, mint az E. coli, a szalmonella és a Listeria. A csírákat meleg, nedves körülmények között termesztik, ahol ezek a baktériumok jól fejlődnek. Emiatt törekedjen arra, hogy a csírákat minél frissebben vásárold meg; fontolja meg, hogy helyben vagy termelői piacon vásárolja meg őket. És természetesen mossuk meg és főzzük meg.


Keserű mandula


Az általunk ismert és kedvelt mandulát "édes mandulának" is nevezik, és van néhány kiváló egészségügyi oka annak, hogy fogyasszuk. A keserűmandula amolyan gonosz unokatestvérük. Az édes mandula egyik változata, de ciánhidrogént tartalmaz, ami a hidrogén-cianid és a víz veszélyes kombinációja. Mindössze körülbelül 70 nyers keserűmandula kell ahhoz, hogy egy kifejlett felnőtt embert megöljön. Jujj! Szerencsére főzve biztonságosan fogyasztható, és az élelmiszerboltban nem is árulják. Leginkább a mandulakivonatban és a mandulaízű likőrökben találkozhatunk vele.


Liszt


Valószínűleg számtalanszor hallottál már a nyers tojás fogyasztásának veszélyeiről, és talán még a nyers brownie-tésztától vagy süteménytésztától is elriasztottak már emiatt. De a tojás csak a probléma egy része; az előre megfőzött liszt fogyasztása ugyanilyen problémás lehet. Az elmúlt években az FDA és a Centers for Disease Control and Prevention a nyers lisztet potenciális egészségügyi kockázatként azonosította. A búza szárától a szupermarket polcáig tartó útja során a liszt érintkezhetett olyan kórokozókkal, mint az E. coli, amelyeket csak úgy lehet elűzni, ha megfőzzük, bármiben is van a liszt. 


Padlizsán


Óvatosan közelítsünk a nyers padlizsánhoz. A nyers padlizsán szolanint tartalmaz, ugyanazt a toxint, amely a nyers burgonyát is problémássá teszi. Különösen a "fiatal padlizsánok", vagyis a növény életének korai szakaszában betakarított padlizsánok tartalmazzák a legtöbb ilyen toxint. Nagyon sok nyers padlizsánt kellene ennie ahhoz, hogy a szolanin-mérgezés kellemetlen gyomor-bélrendszeri hatásait tapasztalja, de talán mégis érdemes megfőznie a padlizsánját. Ráadásul egyesek már kis mennyiségű nyers padlizsánra is allergiás reakciókat mutathatnak.


Limabab




A vesebabhoz hasonlóan a limababot is mindig alaposan meg kell főzni. A limai bab cianogén glikozidokat tartalmaz, egy olyan vegyületet, amelyet a növények védelmére hoztak létre, mivel nyersen rágva halálos hidrogén-cianidot szabadít fel - írja a National Geographic.


Alma, mangó, őszibarack, körte vagy sárgabarack magháza vagy magja


Bár legalább egy csésze ilyen őrölt mag kell ahhoz, hogy valakit megmérgezzünk, az alma, a mangó, az őszibarack, a körte és a sárgabarack magjai olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amely szerves cianiddá alakulhat. 


Vadgombák


A gombák számos jótékony tulajdonságot tartalmaznak, többek között antioxidánsokat, B-vitaminokat és káliumot. Egyes orvosok azonban megjegyzik, hogy e tápanyagok és előnyök egy részének felszabadításához hőre van szükség. Ráadásul a nyers gombák arról ismertek, hogy nehezen emészthetőek, és a természetben előforduló méreganyag, az agaritin egyik legkoncentráltabb forrásai közé tartoznak. Különböző tanulmányok és kutatások egyes patkányvizsgálatokban megállapították, hogy az agaritin rákkeltő hatású. Ennek ellenére a főzés elpusztítja ezeket a vegyületeket, így a főtt változatot nyugodtan fogyaszthatjuk.


Rebarbara levelek


Ezek a levelek nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaznak - egy olyan toxint, amely nagy dózisban vesekárosodást, különböző gyomorproblémákat, sőt, a Hampshire College szerint ritka esetekben akár halált is okozhat. Ez az "antitápanyag" a vasat, a magnéziumot és a kalciumot is zavarja - írja az Independent. A gyümölcsmagokhoz hasonlóan ebből a toxinból is nehéz lenne halálos dózist fogyasztani természetes úton, de leginkább a veseproblémákkal küzdő embereknek kell aggódniuk, hogy kerüljék ezeket a leveleket.


Akcióleső Webáruház