29 hasznos tény a tejről, amit tudnod kell!

Akcióleső
2023.11.25 10:55


Azon kívül azonban, hogy egészséges ital, van még más is, amit a tejről tudni kell, például, hogy miért fehér, és hogy egy, az erjesztett tejben található kémiai vegyület milyen jótékony hatással lehet a bőrödre!


Ezzel együtt készülj fel arra, hogy gazdagítsd elmédet ezzel a 29 hasznos ténnyel a tejről:


1. A tehenektől éjszaka vett tejben magasabb a triptofán és a melatonin szintje - mindkettő olyan anyag, amely döntő szerepet játszik az alvás elősegítésében.


2. A tej 87%-ban vízből áll. A fennmaradó 13% fehérjére, zsírra, szénhidrátokra, vitaminokra és ásványi anyagokra oszlik.


3. A tehéntej a leggyakrabban fogyasztott tejfajta, mivel a tehenek naponta több tejet termelnek, mint más emlősök.


4. A kecsketej több kalóriát tartalmaz és tápanyagban gazdagabb, mint a tehéntej. Ráadásul a kecsketejben kevesebb laktóz is van a legnépszerűbb tejfajtához képest. 


5. A tejtől való irracionális félelmet ghalafóbiának nevezik. Egy példa arra, akinek ez a furcsa fóbiája van, az NFL-játékos Will Levis, aki már a tej puszta látványától is sikít!


6. A tej figyelemre méltóan jó alternatívája a sportitaloknak, például a Gatorade-nek, mivel a tejnek is magas az elektrolit-tartalma.


7. A kazein és a tejsavófehérje a tehéntejben található kétféle fehérje. Kiváló minőségű fehérjéknek számítanak, mivel mindkettő aminosavakat tartalmaz.


8.  A hal tejben való áztatásától sokkal kevésbé lesz halszagú. Ez a csodálatos reakció annak köszönhető, hogy a tejfehérjék megkötik a trimetilamint - a kellemetlen halszagot okozó vegyületet.


9. A tej azért tűnik fehérnek, mert a benne lévő zsír és fehérje szórja a fényt.


10. A sovány tej azonban kékes színűnek tűnik, mivel kevesebb zsír van benne, ami a teljes tej tejfehér megjelenését eredményezi.


11. A kazeint tartalmazó tej fogyasztása (a legtöbb tejmentes tejben nincs) csökkenti a fűszeres ételek fogyasztása után érzett égő érzést. Az olyan tejtermékek, mint a joghurt vagy a tejszín szintén csodákra képesek.


12.  A két legnépszerűbb növényi tej a szója- és a mandulatej. Egyik sem tartalmaz laktózt, így remek alternatívák a tejre allergiás vagy laktózérzékeny emberek számára.


13. A nagy gazdasági világválság idején, hogy a gyerekeket nagylelkűségre (és a karácsonyi ajándékokért való hálára) tanítsák, a szülők arra bátorították őket, hogy hagyjanak tejet és süteményt a Mikulásnak.


14. A romlott tejet fel lehet használni a sütéshez, mert erősen savas - a savas összetevők ízletesebbé teszik a pékárut.


15. A laktóz a tejben és más tejtermékekben természetesen megtalálható vegyi anyag. A laktáz viszont egy olyan enzim, amely a vékonybélben termelődik, és segít lebontani a laktózt.


16. Ha valaki laktózérzékeny, az azt jelenti, hogy a szervezete nem termel elegendő laktázt. Szerencsére léteznek laktáz tabletták arra az esetre, ha valaki laktózérzékeny nagyon szeretne tejet inni vagy sajtot enni!


17. A tej jótékony hatással van a fogaidra, mert nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz, amely köztudottan erősíti a fogzománcot, és segít a fogaidnak a szuvasodás elleni küzdelemben.


18.  A vörösborfoltok tejjel eltávolíthatók. Mindössze annyit kell tenned, hogy addig áztatod az érintett területet tejjel, amíg a folt el nem tűnik, majd a szokásos módon mosd le.


19. Azok, akik nagy mennyiségű tejet isznak, hajlamosak hányni, mert a szervezet laktáza túl sok laktózt tud lebontani.


20. Létezik egy kékeszöld színű tej, amelyet Spirulina nevű algából készítenek, és amely szintén magas fehérje- és ásványianyag-tartalmú.


21. A Csillagok háborújában két fiktív tej van, amelyek kék és zöld színűek. Mindkettőnek a reprodukciója elérhető a Star Wars Galaxy's Edge-ben a floridai Disney Worldben és a kaliforniai Disneylandben.


22. Van egy kifejezés, amit akkor használnak, amikor Pepsiből és tejből készítenek italt. Úgy hívják, hogy "Pilk", és az íze állítólag megegyezik egy fagylaltos kocsonyával. 


23. Ne dobd ki a lejárt tejedet - a benne lévő kalcium, a növények növekedéséhez nélkülözhetetlen tápanyag miatt növények öntözésére is felhasználható.


24. A növényi tejfajták közül az ízesítetlen zabtejben van a legtöbb kalória és szénhidrát.


25. A tejfesték gyorsabban szárad, mint az olajfesték, és arra használják, hogy a bútorokat csorba vagy vintage kinézetűvé tegyék. Néhány több mint 6000 évvel ezelőtt készült barlangrajzon tejfestéket használtak.


26. A tej erjesztésével keletkező tejsavat bőrápolási termékekben használják, mivel segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és hidratálja a bőrt. A legtöbb bőrápoló termék azonban répacukorból vagy kukoricakeményítőből származó tejsavat használ.


27. A tejben megtalálható a Lactobacillus acidophilus, amely jótékony tulajdonságai miatt úgynevezett jó baktérium. Ez felelős azért, hogy a laktózt tejsavvá alakítsa, valamint azért, hogy az ital savanykás ízű legyen.


28. Egyes országok, például Kanada és Svédország előírják, hogy a tehéntejet D-vitaminnal kell dúsítani. A D-vitamin alapvető tápanyag, különösen a tej esetében, mivel segíti a szervezet kalciumfelvételét.


29. A tej képes elfedni a kávé keserűségét azáltal, hogy a tejben lévő fehérjéket összeköti a kávé keserűségét okozó polifenolvegyületekkel (például tanninokkal). Emellett a kávé krémesebbé válik a tejben található zsíroknak köszönhetően.


A legtöbb ember által fogyasztott tej általában állatoktól származik. De szerencsére sokféle vegánbarát tej van a piacon, amelyek szintén ugyanazokat a tápanyagokat kínálják.

A színe is változhat. A legtöbb tejital fehér, míg néhány más színű - ennek oka a kevesebb zsírtartalomtól kezdve a fiktív tej utánzásáig terjed.

Tagadhatatlan, hogy a tej tápláló. Éppen ezért fogyasztása nem kérdéses... kivéve persze, ha laktózérzékeny vagy tejallergiás vagy.


Emlékezz ezekre a tényekre, amikor legközelebb tejet iszol, így pontosan tudni fogod, miért előnyös az egészségedre. És mindenképpen mesélj erről a családodnak és a barátaidnak!

Akcióleső Webáruház