A tiszta és higiénikus konyha megőrzése érdekében a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ három tanácsot ad: Tisztíts, fertőtleníts és dezinfektálj. Azonban még akkor is, ha ezt a három feladatot rendszeresen elvégzed, előfordulhat, hogy a konyhádban olyan helyeken is szaporodnak a baktériumok, ahol a legkevésbé számítasz rá.
A szakértők szerint ezek azok a legfontosabb dolgok a konyhában, amelyeket gyakrabban kellene kicserélned, és néhány közülük meglephet.
1. Szivacsok
Milyen gyakran cseréled a szivacsokat? Miközben segítenek a takarításban, baktériumokat is terjeszthetnek. "A szivacsok porózus szerkezetük és a szennyeződésekkel való gyakori érintkezésük miatt hajlamosak a baktériumok elszaporodására" - mondja Murphy. Azt javasolja, hogy a szivacsokat hetente cserélde le, "de semmiképpen sem kevesebb, mint 2 hetente".
2. Vágódeszkák
A nyers hús, a zöldségek, a kenyér és más véletlenszerű ételek általában egyszer vagy másszor a vágódeszkára kerülnek. Murphy szerint pedig a te általad használt kések bevágásokat és barázdákat hoznak létre rajta, "amelyek a baktériumok táptalajává válnak. "A szabály az, hogy legalább évente le kell cserélni őket" - mondja.
3. Jégkocka tartók
Észrevetted, hogy a jég íze kicsit furcsa? "A fagyasztószagokat a tálcák magukba szívják, és átadják a jégnek" - mondja Murphy. Ez hatással lehet a jég ízére, ami attól függően, hogy mit tart a fagyasztóban, a végén nem biztos, hogy szomjoltó.
4. Fából készült edények
A fából készült kanalak és egyéb edények porózusabbak, mint a más anyagból készültek, ezért fontos, hogy kicseréljük őket, ha repedések keletkeznek rajtuk, vagy erős szagokat és foltokat hagynak maguk után, amelyeket nem lehet eltávolítani.
5. Kávéfőzők
Sokan elvetik a gyártó ajánlásait a kávéfőzők rendszeres tisztításáról. Ha azonban elmulasztja ezt megtenni, akkor lehet, hogy nem csak őrölt kávébabot iszik. A kalcium felhalmozódik, a víztartályban pedig penész és élesztőgomba nőhet. A kávéfőző külsejének és a kosárnak a tisztítása mellett ne hanyagold el a víztartály tisztítását sem, amit az emberek jellemzően nem tisztítanak eléggé.