A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely kiemelkedően fontos szerepet játszik az emberi szervezetben, különösen a téli hónapokban. Ennek egyik fő oka, hogy a D-vitamin elsődleges forrása a napfény, amelynek intenzitása és az embereknek való kitettsége jelentősen csökken a hidegebb, rövidebb nappalokkal járó időszakokban.
Bizonyos élelmiszerek, mint a zsíros halak, a halmájolaj, a tojássárgája, a sajt, a marhamáj és a gomba jó D-vitamin-források.
A szakértők azt javasolják, hogy a D-vitamin-szintjüket növelni kívánók ne szedjenek az ajánlott D-vitamin-kiegészítő adagnál többet.
A D-vitamin több szempontból is egészségesen tartja a szervezetedet. Az izmok, az idegek és a csontok működése mind függ a tápanyagtól. Emellett segít az immunrendszer erősítésében is.
D-vitaminhoz számos élelmiszerrel, valamint a napon töltött idővel juthatsz. Ez utóbbinak azonban van néhány kikötése.
Az otthonodban a napfényben töltött idő - például egy napos napon az ablak mellett ülve - nem fogja ugyanazt a hatást kifejteni, mint a szabadban a napon töltött idő.
Nagyrészt ez az oka annak, hogy a D-vitaminhiány a hidegebb, sötétebb téli hónapokban nyilvánvalóbb lehet.
A hiány fokozódhat, mert nincs napfény. Télen ez még kifejezettebbé válik.
Az évnek ebben az időszakában érdemes megfontolni a D-vitamin más forrásokból, például étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel történő bevitelét.
Íme, mennyi D-vitaminra van szükséged, valamint mit kell figyelembe venned, mielőtt kiegészítőt adnál a rutinodhoz
Az elegendő D-vitamin bevitele számos figyelemre méltó egészségügyi előnnyel jár.
Leginkább amikor a D-vitaminra gondolunk a csontok egészsége jut eszünkbe.. Ha nincs elég D-vitamin a szervezetedben, csontritkulás alakulhat ki.
A D-vitamin segít a szervezetnek a kalcium felszívódásában, és ezáltal segít megelőzni a csontritkulást, amely gyengíti a csontokat.
Emellett a D-vitamin szükséges az idegek számára az agy és a test közötti üzenetek továbbításához, és segít az immunrendszernek a vírusok és baktériumok elleni védekezésben. A tápanyag az izmok mozgását is segíti; hiánya gyenge, fájdalmas izmokat okozhat.
A D-vitamin ajánlott napi mennyisége a következő:
Gyermekek 1-6 év: 600-1000 NE Napi mennyiség felső határa: 2000 NE
Gyermekek 6 év felett: 600-1000 NE Napi mennyiség felső határa: 2000 NE
Serdülők: 800-1000 NE Napi mennyiség felső határa: 4000 NE
Felnőttek: 1500-2000 NE Napi mennyiség felső határa: 4000 NE
Bizonyos demográfiai csoportok körében nagyobb a valószínűsége az alacsony D-vitaminszintnek, többek között:
-Idősek
-Elhízott emberek
-Gyomor-bypass műtéten átesett emberek
többek között májbetegségben, cöliákiában, cisztás fibrózisban és Crohn-betegségben szenvedők
A D-vitaminnal az a probléma, hogy nagyon nehéz hozzájutni az étrendünkből, mert nem sok olyan élelmiszer van, amelyben D-vitamin van.
A zsíros halak - például a pisztráng, a tonhal, a lazac és a makréla - és a halmájolajok a legjobb D-vitamin-források közé tartoznak, míg a tojássárgája, a sajt, a marhamáj és a gomba kis mennyiségben tartalmaznak D-vitamint.
Emellett számos reggeliző pelyhet D-vitaminnal dúsítanak, csakúgy, mint egyes tejeket, joghurtokat és narancsleveket.
Csak összehasonlításképpen: körülbelül 85 gramm lazac tartalmaz 570 nemzetközi egység D-vitamint. Egy csésze 2%-os, D-vitaminnal dúsított tej 120 nemzetközi egységet tartalmaz. Egy nagy tojásból készült rántotta 44 nemzetközi egységet tartalmaz ebből a mikrotápanyagból.
Bár a D-vitamin hiánya gyakori, nem feltétlenül van szükségünk étrend-kiegészítőre, hacsak az orvos nem javasolja.
Nyugodtan beilleszthetünk egy D-vitamin-kiegészítőt a mindennapi rutinunkba, ha szeretnénk, és ragaszkodunk az ajánlott adaghoz.
Amíg betartod az ajánlott napi mennyiséget, addig teljesen biztonságos.
Lehetséges, hogy túl sok D-vitamint kapunk; ilyenkor a D-vitamin-mérgezés álmosságot, zavartságot, hasi fájdalmat, hányást és gyengeséget okozhat. Ha a tünetek előrehaladnak, az állapot zavartságot, nyugtalanságot és akár kómát is okozhat.
Ha nem szeretnél étrend-kiegészítővel próbálkozni, hasznos lehet, ha a téli hónapokban megpróbáld előtérbe helyezni a szabadban, a napfényben töltött időt (ha erre lehetősége van). Az is hasznos lehet, ha a D-vitamint tartalmazó élelmiszereket, például a zsíros halakat, a tejet és a reggeli gabonapelyheket beépítjük az étrendünkbe, hogy biztosak lehessünk abban, hogy elegendő tápanyaghoz jutunk.