Hogyan lehet megszabadulni a megfázástól 24 óra alatt

Akcióleső
2024.01.16 11:27


Amikor az első megfázásos tünetek jelentkeznek, egyetlen lehetőségnek érezheted, hogy a takarót húzol a fejedre, és csak imádkozol, hogy ebből ne legyen nagyobb rosszullét. 

De nem kell beletörődnöd abba, hogy napokig vagy hetekig pocsékul fogod érezni magad: Ha tudod, hogyan szabadulhatsz meg gyorsan a megfázástól, lerövidítheted a betegséged.


Itt a szakértők megosztják, hogyan lehet gyorsan, egyik napról a másikra kigyógyulni a megfázásból. Kövesd ezeket a tippeket az első szipogás vagy tüsszentés után, és mindössze 24 óra alatt visszanyered egészséges önmagad.


Reggel 7 óra: Lépj forró zuhany alá

Szeretnéd tudni, hogyan szabadulhatsz meg a megfázástól 24 óra alatt? Ezeket a lépéseket minél előbb - igen, ez azt jelenti, hogy reggel az első dolgod lesz. Nehéz lehet kirángatni magad az ágyból, ha fájdalommal és szipogással ébredsz, de egy gőzölgő zuhany kitisztíthatja a fülledtséget, amit az egész éjszakai alvás súlyosbít.


A pára és a páratartalom segít fellazítani a nyálkát és kitisztítani az arcüregeket, így könnyebben lélegezhetünk - mondja Dr. E. Neil Schachter, a The Good Doctor's Guide to Colds and Flu című könyv szerzője. (Protipp: Próbáld ki, hogy eukaliptusz olajat csepegtetsz a zuhanyzóba, hogy fokozza a nyákoldó hatását.)


Reggel 8 órakor vegyél be két teáskanál bodzaszirupot

Keress fel egy bioboltot, bodzaszirupért, ha meg akarsz szabadulni a náthától (kivéve, ha immunszuppresszáns gyógyszereket szedsz, ebben az esetben kerüld a bodzát). Ez - kitaláltad - bodzából készül, amely vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik és erősíti az immunrendszert, mondja Heather Jeney, M.D., egy New Jersey-i gyermekkórházi orvos. Naponta akár háromszor 2 teáskanálnyi szirupot fogyasszon, hogy csökkentse a megfázás vagy influenza intenzitását és időtartamát.


Reggel 9 óra: Hagyd ki a gabonapelyhet és a kávét a tojás és a tea javára

Egyszerűen egy másfajta reggeli fogyasztása is segíthet a megfázástól való megszabadulásban. A tojás teljes értékű fehérje, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza - ez azért fontos, mert a tanulmányok szerint a fehérje növeli a szervezet fertőzés elleni védekezőképességét. 


Párosítsd az omlettet vagy a túlsütött tojást egy csésze gőzölgő, citrommal és mézzel ízesített teával. "A méz jobban enyhíti a köhögést, mint a vényköteles köhögéscsillapító szirup, mivel bevonja a torok hátsó részét" - mondja Dr. Zeyad Baker, a New Jersey állambeli Edgewaterben található Baker Pediatrics orvosszakértője. 


12:30 Szórd meg a salátát csicseriborsóval és tökmaggal

Mindkét feltét jó cinkforrás - egy olyan tápanyag, amely segít fokozni a szervezet fertőzésekre adott válaszát és csökkenti a gyulladást. Dr. Schachter szerint bizonyíték van arra, hogy a cink bevitele a megfázás 24 óráján belül segíthet lerövidíteni annak időtartamát és intenzitását. Alternatív megoldásként szerezz be egy gyógyszertárba cinkpasztillát, és szopogass el naponta kettőt, amíg a megfázás el nem múlik.


Délután 2 óra: Töltsd újra a vizes palackod

A vizes palackod valószínűleg nem jut eszedbe, amikor azon gondolkodsz, hogyan gyógyítsd ki a megfázást gyorsan, egyik napról a másikra. A folyadékpótlás azonban létfontosságú, amikor egy betegséggel küzdesz, mivel az alacsony fokú láz megnöveli a szervezetből elpárolgó folyadék mennyiségét, így nagyobb a kiszáradás veszélye. 


Ráadásul a megfelelő folyadékbevitel segít a szervezetnek kimosni az orrban és a torokban felgyülemlő nyálkát - mondja Dr. Schachter. Igyunk inkább két csészével többet, mint amennyit általában fogyasztunk - és csak hogy tudd, a tea és a levesek is beleszámítanak a napi kvótába.


Délután 3 óra: Sétálj egyet!

Ha fáradt vagy, egy 20 perces séta a háztömb körül feldobhatja az energiádat és segíthet a tüneteken. Az olyan mérsékelt testmozgás, mint a séta, segíthet a mély lélegzetvételek serkentésében, és megnyitja az orrjáratokat, így könnyebben tudsz lélegezni. A testmozgás a Gut című folyóiratban megjelent tanulmány szerint növeli a hasznos baktériumok számát is a belekben, ami segít az immunrendszer szabályozásában.


18:30 Húslevest kortyolgatni

Anyukádnak volt igaza, amikor azt mondta, hogy a húsleves kortyolgatása a legjobb módja annak, hogy megszabadulj a megfázástól: A húsleves gőze és összetevői elnyomhatják a szervezetben gyulladást okozó vegyi anyagokat, jegyzi meg Dr. Schachter. Még ha nem is tudod beszerezni anya házi változatát, a sima konzervleves ugyanolyan jól segít a megfázás leküzdésében.


Este 9 órakor tisztítsd ki az orrodat és a torkodat

A le nem folyó váladék az éjszaka folyamán megtapadhat, és fertőzést okozhat, ezért lefekvés előtt elengedhetetlen a nyálkátlanítás. Dr. Schachter azt javasolja, hogy használj sóoldatos öblítést vagy sós vizes gargalizálást a folyadék és a baktériumok eltávolításához. 


Este 10 óra: Lefekvés

Ha fennmaradsz, hogy bepótold a késő esti tévézést, az nem fog segíteni abban, hogy gyorsan, egyik napról a másikra kigyógyulj a megfázásból. A kutatások szerint a szervezetnek legalább hét óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy kivédje a betegséget. 


Ahhoz, hogy nyugodtan aludhass, ha eldugult az orrod, tegyél plusz egy extra párnát magadnak, hogy magasabbra emelje a fejedet, ami segíti az orrmelléküregek lefolyását, hogy az orrjáratok nyitva és tisztán maradjanak - mondja Dr. Schachter.