A sokoldalú tojás nem véletlenül vált oly sok konyha alapvető alapanyagává. Segít megkötni és megkeményíteni a pékárut, és a reggeli ételek klasszikus összetevője.
Ha azonban 100%-ban növényi alapú étrenden vagy, vagy egyszerűen csak nem szereted a tojást, akkor ezek az ajánlások biztosan a hasznodra válnak.
De ne félj, valóban nincs hiány tojáspótlókból, íme 14 meglepő és innovatív módja a tojás helyettesítésének a konyhádban:
Len- vagy chia mag
Az első, és az egyik legismertebb helyettesítés a len- vagy chia mag. A folyamat ugyanaz, bármelyiket is választjuk. Egyszerűen egy evőkanál lenmagliszt vagy chia mag és 2,5 evőkanál víz összekeverésével készül, és máris egy "tojást" kapunk, amely nagyon szépen utánozza a valódi tojás állagát - és kötőképességét. Ezek nagyszerűek olyan sütemények készítéséhez, mint a palacsinta vagy a sütemények.
Gyümölcspüré (pl. almaszósz)
Ez a következő helyettesítő tulajdonképpen néhány egyedi lehetőséget foglal magában. Az olyan pürésített gyümölcsök, mint az érett banán és az almaszósz kiválóan alkalmasak a kötéshez, és egy kis extra édességet is kölcsönöznek, így ideálisak a pékárukhoz. Az olyan ételeknél, amelyek nem édesek, de mégis szükség van némi kötőanyagra, mint például a vegaburgerek, a sütőtökpüré édesség nélkül is hasonló hatást érhetsz el.
Egy tojásnyi mennyiséghez körülbelül negyed csészényit kell kimérni. Ha pedig úgy találod, hogy a püré a süteményeid kicsit zsírosabbá teszi, mint amilyet általában szeretsz, minden "tojás" után egy teáskanál sütőpor segít a tésztája kovászolásában.
Aquafaba
Az aquafaba egy igazán okos módja annak, hogy a legtöbbet hozzál ki minden egyes konzerv csicseriborsóból, amit vásárolsz. Technikailag ez a folyadék minden konzerv hüvelyesben megtalálható, de a csicseriborsó aquafaba a tojás helyettesítésére vált a legnépszerűbbé. Az aquafaba könnyű, felverhető állaga pedig különösen meggyőzővé teszi a tojásfehérje hatásának utánzására a receptekben.
Három evőkanálnyi aquafaba felverve nagyjából egy tojásnak felel meg, és minden bab íze elillan, ha megfőzzük.
Víz, növényi olaj és sütőpor
Ha nem akarsz gondot okozni a tojás helyettesítésére, akkor egy gyors víz és olaj kombinációja némi sütőporral megteszi a hatását. Csak tartsd szem előtt, hogy bizonyos receptek jobban járnak egy kevésbé olajos helyettesítéssel, ha pár tojásnál többre van szükség.
Mindössze annyit kell tenned, hogy 2 evőkanál vizet 1 evőkanál növényi olajjal és 2 teáskanál sütőporral kombinálsz, hogy egy tojást kapj.
Szénsavas víz
Ha hallottál már arról, hogy mennyi mindenre használhatod a szódát a konyhában, akkor ez talán nem lesz meglepő. Így van - a szódával helyettesítheted a tojást.
Mi az egyszerű szénsavas vizet ajánljuk, hogy kihagyjuk a felesleges cukrot és egyéb vegyi anyagokat, de egy doboz szóda vagy szénsavas víz két tojás helyét is átveheti néhány dobozos keverékreceptben.
Selyemtofu
A selyemtofunak több víztartalma van, mint keményebb társainak, ami jó választássá teszi a pékárukhoz. A végtermék nehezebb lesz, mint a normál tojás, ezért ezt tartsd szem előtt, és talán maradj a süteményeknél és kenyereknél, ha ezt az utat választod.
Egy negyed csésze pürésített selyemtofu egy tojást helyettesít.
Dióvaj
Ha nagy rajongója vagy a mandula-, kesudió- vagy mogyoróvajnak, ezt imádni fogod. A dióvajak bizonyos receptekben teljesen helyettesíthetik a tojást, és mi imádjuk őket a fehérjedús löketet, amit hozzáadnak. Nyilvánvalóan ez csak olyan recepteknél fog működni, ahol a diós kiegészítésnek van értelme. Gondolj a mogyoróvajas sütikre vagy a kesudióvajas palacsintára - az íz biztosan ott lesz, szóval győződj meg róla, hogy ez az, amit tervezel.
Három evőkanál a kedvenc dióvajadból mindössze egy tojás helyettesítésére lesz szükséged. Csak arra ügyelj, hogy krémes legyen, ne ropogós, hogy segítsen a kötődésben.
Almaecet és szódabikarbóna
A tofuhoz hasonlóan az almaecet is egyike azoknak a termékeknek, amelyek látszólag mindenre képesek.
A fehér ecet is működik, szóval amelyik kéznél van, az is jó. Adj 1 evőkanál ecetet a nedves hozzávalókhoz és 1 teáskanál szódabikarbónát a száraz hozzávalókhoz, hogy helyettesítsen egy tojást. És mivel ez a lehetőség könnyed, ez a legjobb olyan lágyabb dolgokhoz, mint például a muffinok.
Joghurt (hagyományos vagy növényi alapú)
A joghurt, akár tejből, akár növényi származékokból, például kókuszból vagy kesudióból készül, egy másik egyszerű módja a tojás helyettesítésének a receptben.
Egy tojásra mindössze egy negyed csészényi elegendő, akárcsak a gyümölcspüréknél. A legjobb, ha ragaszkodsz a natúr joghurthoz, hogy mérsékelje az olyan extra összetevőket, mint a cukor vagy a mesterséges aromák.
Keményítő
A keményítők nagyszerű tojáshelyettesítők, csak egy kis vizet igényel. A kukoricakeményítő, a tápióka- vagy a burgonyakeményítő is jó. Azért jók, mert könnyűek, és nem nehezítik el a recepteket úgy, mint más opciók.
És ha már itt tartunk, az extra felhajtóerő érdekében "tojásonként" egy nyolcad teáskanál sütőport is hozzáadhatsz.
Agar
Az agar (más néven agar-agar) egy vörös algából nyert zselatinszerű anyag, és a zselatinhoz hasonlóan kiválóan alkalmas a receptek megkötésére. A zselatinnal ellentétben az agar vegán, de ha ez a szempont kevésbé fontos számodra, a zselatin is megfelel.
Egy agar "tojás" könnyen megjegyezhető 1:1 arányt igényel - tehát 1 evőkanál agarra 1 evőkanál víz jut.
Burgonyapüré vagy instant burgonyapüré
Oké, ez a következő vadul hangzik. De a PETA szerint az instant burgonyapüré-keverék helyettesítheti a tojást a sűrűbb süteményekben. Az instant porból csak körülbelül 2 evőkanálra van szükséged.
És hasonlóképpen, ha van maradék krumplipüré a hűtőben, azt is felhasználhatod! Nedvességet és kellemes, könnyű textúrát adnak a kenyerekhez. Csak kerüld a fokhagymás krumplipürét, ha édes receptet sütnél.
Paradicsompüré konzerv
Tekintettel arra, hogy sok édességre gondolhatsz, amikor ezeket a helyettesítő ételeket olvasod, a paradicsompüré konzervtől felkaphatod az orrod. De ne aggódj, nem azt javasoljuk, hogy paradicsompürét tegyél a híres karácsonyi sütikbe vagy anya születésnapi tortájába.
Viszont hozzáadhatod olyan dolgokhoz, mint a fasírt, a hamburger, a húsgombóc vagy bármely más sós étel, amelyhez tojás kell a kötéshez. Két evőkanál elegendő egy tojás helyettesítésére.
Csomagolt tojáspótló por
Ha pedig valaki egy egyszerű tojásmentes megoldásban reménykedik, szerencséje van. Ma már rengeteg tojáspótló termék van a piacon. Ha jobban megnézed a csomagolásukon, hogy milyen összetevőkből áll, láthatod, hogy valójában burgonyakeményítőből, tápiókalisztből és szódabikarbónából készülnek (ismerős?).
De az előre csomagolt keverék az utasításokkal együtt szuper egyszerűvé teszi a tojás helyettesítését, amikor csak szükséges.
Most, hogy már ismered a tojást a kedvenc receptjeidben megkerülhető fantáziadús, innovatív és úttörő módokat, soha többé nem kell kihagynod egy receptet sem - és szerintünk ez eléggé tojásos.