Egy új tanulmány meglepő egészségügyi előnyökre utal a kávé szerelmeseinek mindenhol. Lehet, hogy a kávé valóban egészséges?
A kávé körül sok vegyes üzenet kering. Vajon jót tesz a kávé? Rosszat tesz? Lehet túl sokat inni belőle? Nos, kávéimádók, van néhány jó hír. A BMJ Medicine című szaklapban megjelent új kutatás szerint a napi csésze kávé újabb meglepő egészségügyi előnyökkel jár: csökkenti a testzsírt és a cukorbetegség kockázatát.
Hogyan csökkenti a kávé a cukorbetegség kockázatát?
A mérsékelt, napi három-öt csésze kávéfogyasztást korábban összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával. Az új tanulmány eredményei összhangban vannak a korábbi kutatásokkal, és azt mutatják, hogy a kávé segít az anyagcsere fokozásában.
Ebben a tanulmányban a kutatók mintegy 10 000 európai felmenőkkel rendelkező ember genetikai adatait vizsgálták. Azt találták, hogy azok az emberek, akiknek a vérében magasabb volt a koffeinszint, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek alacsonyabb testtömegindexszel (BMI) és testzsírral. Ezeknél az embereknél alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is.
Úgy tűnt, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata körülbelül 7%-kal csökken minden egyes csésze koffeines kávé napi fogyasztásával (a koffeinmentes kávé minden egyes csészéjével 6%-kal csökkent a kockázat).
Milyen egyéb egészségügyi előnyei vannak a kávéfogyasztásnak?
Azt már tudjuk, hogy a kávé tele van antioxidánsokkal, és segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Valójában a nyugati étrendben az antioxidánsok egyik legfontosabb forrása lehet. "A kávé a sejtvédő antioxidánsok egyik legbőségesebb és legkövetkezetesebb forrása, mivel sokan naponta fogyasztják" - mondja Dana Angelo White, RD, okleveles sportedző.
Más tanulmányok szerint a kávéfogyasztás csökkentheti a rák kockázatát, csökkentheti a depresszió kockázatát, segítheti a szellemi koncentrációt és javíthatja a sportteljesítményt.
További tanulmányokra van szükség, mielőtt az orvosok több csésze kávét kezdenének "felírni" a betegek étrendjébe. De egyre több a bizonyíték arra, hogy a kávé egészséges. A kulcs, mint a legtöbb dolog esetében, a mértékletesség.