Hogyan védi a kávé a szíved? 4 megdöbbentő felfedezés

Akcióleső
2024.01.29 11:37Egy kis megerősítés valaminek, amit már szeretsz: Néhány friss kutatás szerint a kávé támogathatja a szív- és érrendszeri jólétet a hosszabb, egészségesebb élet érdekében. Plusz négy tipp, hogy a legegészségesebb csészét tölthesd.


Tényleg jót tesz a kávé a szívednek?

Tekintettel a kávé iránti kollektív őrületünkre, a kávéfogyasztás potenciális egészségügyi előnyeire utaló jelek úgy terjednek, mint egy frissen töltött bögrében a tejszínhab. A jelentések szerint az amerikaiak 58 százaléka tartja a kávét létfontosságú rituálénak. Kiderült, hogy ahogyan feldobja a napodat, úgy a főzeted a szíved egészségét is feldobhatja.


Ha eddig egy kicsit zavarban voltál a kávé és a szív- és érrendszeri egészség közötti tudományos összefüggésekkel kapcsolatban, az érthető. Az elmúlt években a közhiedelem szerint a kávé növeli a vérnyomást, ami köztudottan lassan károsítja az ereket (beleértve a szívben lévőket is). Ez igaz lehet, ezért bölcs dolog nem túlzásba vinni. Másrészt azonban a rendszeres kávéfogyasztást a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával és más lehetséges előnyökkel is összefüggésbe hozták.


Kardiológusok beszélgettek, hogy kiderítsék, jót tesz-e a kávé, és hogyan lehet a lehető legelőnyösebbé tenni a kávéfőzetet. Fogd a bögréd és olvass tovább...


Hogyan hat a kávé a szívre?

Dr. Kunal Karmali, a Northwestern Medicine Central DuPage Kórház kardiológusa szerint fontos, hogy kritikusan gondolkodjunk azzal kapcsolatban, amit a kávéról és a szív egészségéről hallunk. "Gyakran összekeverjük az összefüggéseket az ok-okozati összefüggésekkel" - mondja Karmali.


Más szóval, csak azért, mert egyes kutatások azt sugallják, hogy a kávéfogyasztóknál alacsonyabb lehet a szív- és érrendszeri események kockázata, mint a nem kávéfogyasztóknál, nem jelenti azt, hogy a kávé feltétlenül megérdemli az elismerést ezért a hatásért.


Lehet, hogy a kávéfogyasztás segít abban, hogy korábban keljél fel, így kihasználhatod a meditáció egészségügyi előnyeit, vagy talán a finom sötét pörköltet jutalomnak érzed a reggeli séta után (mert igen, a séta valóban nagyszerű testmozgás). A napi rutinod valószínűleg több szokásból áll össze, ezért Karmali óva int attól, hogy azt hidd, hogy egyetlen összetevő teszi vagy töri meg a szíved egészségét.


Hozzáteszi Seamus Whelton, MD, MPH, kardiológus és a John Hopkins Medicine orvostudományi tanszékének adjunktusa, fontos szem előtt tartani, hogy a kávéfogyasztás nem jelent biztos eszközt a szívroham megelőzésére. Továbbá - ha van, vagy úgy gondolod, hogy lehet - bármilyen szívvel kapcsolatos betegséged, fontos, hogy megbeszéld az étkezési szokásaid és a mindennapi rutin egyéb szempontjait az orvosoddal.


Mindezt szem előtt tartva ez a két kardiológus beszélgetett, hogy feltárják a kávé és a szív közötti kapcsolatot. 


A kávé összefügg a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával

A kávé szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt előnyeiről szóló talán legizgalmasabb tanulmány a koffein idő előtti haláltól potenciálisan védő hatásával kapcsolatos. "A kávé mértékletes fogyasztása összefüggésbe hozható a szívelégtelenség csökkent kockázatával" - mondja Whelton.


A Circulation című szív- és érrendszeri folyóirat (amelyet az Amerikai Szívgyógyász Szövetség ad ki) 2021 februárjában három jól ismert korábbi tanulmány kutatási elemzését közölte. A családi állapot, a kávéfogyasztás, a vörös hús fogyasztása és a teljes tejfogyasztás hatását vizsgálva a kutatócsoport kapcsolatot fedezett fel a kávéfogyasztás és a szívelégtelenség és a későbbi életkorban bekövetkező stroke csökkent kockázata között.


A kávé a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával jár együtt

Whelton szerint a mértékletes kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.


A European Journal of Nutrition című szakfolyóiratban közzétett kutatási áttekintés "egyre több bizonyítékot" talált arra, hogy a napi három-négy csésze kávé fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Mivel az instabil vércukorszint szívbetegséghez vezethet, ez a konkrét kutatás azt sugallja, hogy a szív egészsége érdekében nem árt, ha feltöltöd a csésze kávét.


A kávé csökkentheti a szívritmuszavar kockázatát

Egy 2018-as kutatási áttekintés a JACC című folyóiratban: Electrophysiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi legfeljebb 300 milligramm koffein fogyasztása védelmet nyújthat a szívritmuszavarok ellen. A JAMA Internal Medicine című szaklapban közzétett újabb kutatás a napi egy csésze kávé elfogyasztását a szívritmuszavar kialakulásának három százalékkal alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe.


Bár a kávéval és a szív egészségével kapcsolatos kutatások ígéretesek, Karmali emlékeztetője továbbra is fennáll: "Az asszociáció nem ok-okozati összefüggés. Amíg nem értjük, hogy miért látjuk, amit látunk, addig nehéz ajánlani (a több kávé fogyasztását)".


Ha a kávé boldogabbá tesz, a szíved is egészségesebb lehet
Karmali szerint egy viszonylag egészséges egyén számára vannak sokkal rosszabb táplálkozási szokások, mint egy csésze kávé fogyasztása. "Történelmileg mindig is az volt a gondolat, hogy a kávé káros a szív- és érrendszeri egészségre, de szerintem erre nincs bizonyíték" - mondja.


Sőt: ha a napi kávézási szokásod ad valamit, aminek örülhetsz, hangulatosabbá teszi a rutinodat, vagy más módon jó érzéssel tölt el - nos, az a szíved egészségének is lökést adhat. 


A European Heart Journal számában megjelent longitudinális kutatás megállapította, hogy azoknál az egyéneknél, akik magas pontszámot értek el a Center for Epidemiologic Studies Depression Scale (a depresszió előfordulásának azonosítására használt eszköz) alapján, a következő 10 év során nagyobb volt a koszorúér-betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik alacsony pontszámot értek el.


Természetesen a klinikai depresszió nem gyógyítható egyszerűen egy csésze kávéval. Amit ez a kutatás azonban sugall, az az, hogy ha a kávé élvezete része annak, ami a napodat nagyszerűvé teszi, akkor az összetett hatások a ketyegődre is jótékony hatással lehetnek.


Akkor is ihatsz kávét, ha szívproblémáid vannak?

A szakértők szerint igen - "amíg mérsékelten fogyasztjuk" - mondja Karmali.


Négyféleképpen juthatsz szívbarát kávéhoz:


Figyeld a mennyiséget: "Fontos, hogy ne csak a naponta megivott csésze kávé mennyiségére, hanem az adagra is figyeljünk" - mondja Whelton. "Egyes népszerű kávézókban olyan méretek vannak, ami nagyjából négy csésze kávénak felel meg". Egyes legújabb kutatások szerint a kávé élvezetét maximum napi öt-hat csészényire kellene korlátozni.


Igyál szűrt kávét: Bár a legegészségesebb csésze kávé nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz, Whelton szerint a szív egészsége szempontjából a szűrt kávé a legjobb. A Foods című folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány szerint a szűrt kávé a legegészségesebb főzési mód - különösen, ha Aeropressen keresztül szűrik.


Minimalizáld az adalékanyagokat: Az a szirupos fehér mokka a Starbucksból? Határozottan nem tesz olyan jót a szívednek, mint egy egyszerű bögre feketekávé. Mindkét kardiológus azt ajánlja, hogy tartsd vissza a tejszínt és az édesítőszereket, amelyek végső soron károsabbak lehetnek a szívedre, mint a koffein.


Válts koffeinmentesre vagy "félig-meddig": Azoknak, akik koffein fogyasztása után szívdobogást tapasztalnak, érdemes lehet megpróbálni a kávé fogyasztásának korlátozását vagy elhagyását. Vagy, amíg zöld utat kapsz a kardiológusodtól vagy a háziorvosodtól. Karmali szerint nem baj, ha kis mennyiségű kávét fogyasztasz, vagy koffeinmentesre váltasz, amely még mindig tartalmaz némi koffeint. (Néhány kávérajongó még a koffeinmentes és a normál kávét is kombinálja, csak hogy különösen odafigyeljen a koffeinfogyasztásra)