A bélflóra titka: Hogyan hat a belek egészsége a hajhagymákra

Akcióleső
2024.01.31 12:44Az egészséges – és boldog – bélrendszer nemcsak az általános jólét kulcsa, hanem más testi funkciók, például a haj támogatásában is döntő szerepet játszik.


Tehát, hogy többet megtudjunk, a vezető trichológusokkal (az emberi haj szakértője), Lisa Caddy-vel beszélgettünk a fejbőr egészségéről, és arról, hogy ez hogyan kapcsolódik a belső táplálkozáshoz.


Mi a kapcsolat a haj egészsége és a bélrendszer között?

A bélrendszer egészsége hatással lehet hajunkra akár az étrenddel kapcsolatos problémák, akár az immunrendszerünk miatt. A hajnak kiegyensúlyozott mennyiségű makro- és mikrotápanyagra van szüksége az étrendből az egészséges növekedés fenntartásához és a normál hajciklus fenntartásához. Ezeket a makro-/mikrotápanyagokat le kell bontani, hogy lehetővé tegyék a bélben történő felszívódást. Ha az emésztőrendszer nincs egyensúlyban, akkor a tápanyagok nem tudnak felszívódni.


Úgy gondolják, hogy immunrendszerünket jelentősen befolyásolja a bélrendszerünk. Számos autoimmun hajhullásos állapot létezik, a hajhullás akkor lép fel, ha valami megváltozik az immunrendszerünkben.


Hogyan vonatkozik ez konkrétan a tüszőkre?

A haj növekedését és minőségét nagymértékben befolyásolja étrendünk. Jelentős bizonyíték van arra, hogy a táplálkozási hiányosságok, mint például a vas, a B12 és a cink, hogy csak néhányat említsünk, hajhullást okoznak. Úgy gondolják, hogy a biotin hiánya gyulladást válthat ki és más baktériumok túlszaporodásával hozható összefüggésbe, ami a hajra hat.


Mik a tünetek?

Ha a rossz bélrendszer gátolja a tápanyagok felszívódását, akkor táplálkozási hiányosságok léphetnek fel. Ez azt eredményezheti, hogy naponta túl sok hajhullást tapasztalsz, vagy úgy érezheted, hogy a hajad nem nő a „normális” hosszúságúra.


Az emésztési problémák gyulladáshoz vezethetnek a szervezetben, ami gyulladásos bőr-/fejbőrbetegségeket, például ekcémát válthat ki. Ez egy hihetetlenül viszkető fejbőr állapot, amely hámlást és kényelmetlenséget okoz. A gyulladt fejbőrt kezelni kell, mivel ez hajhulláshoz is vezethet.


Alapvető vérvizsgálatok végezhetők a táplálkozási hiányosságok ellenőrzésére, bár ezek többnyire a nem megfelelő étrend következményei, nem pedig a felszívódási problémák. Ha nagyon kiegyensúlyozott étrendet fogyasztasz, és az összes élelmiszercsoportot magában foglalja, de azt tapasztalod, hogy táplálkozási hiányosságaid vannak, akkor ez felszívódási probléma lehet a bélrendszer egészségével kapcsolatban. 


A tejtermékek egyes egyéneknél gyulladást okozhatnak, ami a fejbőr fellángolását váltja ki, ezért ellenőrizd a tejfogyasztást, ha hajlamos vagy a bőr-/fejbőrproblémákra.


Milyen módszerekkel javíthatod bélrendszered és a tüszőid egészségét?

A változatos étrend és az élelmiszerek széles választéka biztosítja, hogy elegendő mikro- és makrotápanyag álljon a szőrtüsző rendelkezésére. Ügyelj a gyulladást kiváltó élelmiszerekre, mint például a tejtermékekre, a paradicsomra, a cukorra és a gombára, hogy csak néhányat említsünk.


A heti fejbőr maszk, valamint a pelyhes viszkető fejbőr samponnal történő napi samponozás alkalmazása enyhíti a viszketést és eltávolítja a hámlást, kényelmessé és egészségessé téve a fejbőrt.


A gyakori (akár napi) samponozás tisztán és egészségesen tartja a fejbőr környezetét, ami elősegíti az optimális hajnövekedést.