Miért javasolják az orvosok, hogy legyen párásító a hálószobában? 6 egészségügyi előny

Akcióleső
2024.02.08 13:11Ha javítani szeretnéd az otthonod környezetét, a párásító nagyszerű megoldás. Ezek az eszközök megfizethetőek és könnyen használhatók, sőt bizonyos egészségügyi problémák leküzdésében is segíthetnek. 


De mivel rengeteg típus és márka áll rendelkezésre, kihívást jelenthet tudni, hogy melyik párásító felel meg az igényeidnek. Olvass tovább a gyakran feltett kérdésekre válaszolnak a szakértők, beleértve a párásító működését, valamint a párásító jellemzőit, és szakképzett egészségügyi és környezetvédelmi szakemberektől származó információkat.


Mi az a párásító?

A párásító egy hordozható elektronikus eszköz, amely növeli a páratartalmat az otthonodban. Pontosabban, „visszaadja a nedvességet egy zárt tér levegőjébe” – magyarázza Carolyn Kwiat, MD, Sinai Kórház allergiás és immunológiai szakorvosa, valamint belgyógyásza. „A párásító tartályába vizet öntenek, majd kibocsátják… növelve a helyiség teljes vízkoncentrációját.”


Mit csinál a párásító?

A párásító vendégszeretőbb lakókörnyezetet biztosít azáltal, hogy megemeli a páratartalmat otthonod egy bizonyos részén, például a hálószobában vagy az irodában. Egész évben használhatók, de Dr. Kwiat szerint a hideg időjárási hónapokban a leghasznosabbak. Az OK? "Hideg hőmérsékleten a levegő nem képes annyi nedvességet tartani."


Többféle párásító létezik (erről bővebben lentebb), de mindegyiket a páratartalom növelésére tervezték. 

Otthonod páratartalmának növelése elsőre ellentmondásosnak tűnhet, különösen párás környezetben élve. Hiszen ha kint a levegő párás, az gyakran forró és ragadós érzetet kelt. De otthon, a helyzet épp az ellenkezője. Helyesen használva a párásító elősegítheti a bőr, az ajkak és a légutak egészségének megőrzését.


A párásítók típusai

A párásítók a következő kategóriák egyikébe tartoznak:

 • Párolgásos párásítók
 • Járókerekes párásítók
 • Ultrahangos párásítók
 • Gőzpárologtatós párásítók

Mindegyik növeli az otthonodban lévő levegő nedvességtartalmát, de ezt különböző módon teszik.

Egyes párásítók finom vízcseppeket hoznak létre, amelyek elpárolognak, míg mások levegőt fújnak át a megnedvesített kanócon vagy melegítik fel a folyékony vizet, amíg gőzzé nem válik – magyarázza Linsey C. Marr, PhD, a Virginia Műszaki Egyetem környezet- és vízkészlet-mérnöki professzora. .


Az ultrahangos párásítók viszont hanghullámokat használnak hűvös köd létrehozására, míg a járókerekes párásítók úgy állítanak elő nedvességet, hogy egy forgó tárcsát használnak, hogy a vizet a diffúzor felé lökdössék.


Mit kell figyelembe venni párásító vásárlása előtt

A párásító vásárlása előtt fontos átgondolni a következőket:


Költség és karbantartás

Vannak, akik úgy döntenek, hogy központi párásítót építenek be otthonuk HVAC egységébe. Ez a legegyszerűbb módja az egész otthon párásításának, de nehéz elkülöníteni azt, ahol a legnagyobb szükséged lehet páratartalomra. A hordozható párásítók általában olcsóbbak és kevesebb karbantartást igényelnek. 


Könnyű tisztítás

Ahhoz, hogy a párásító megfelelően működjön, rendszeresen tisztítani kell. Ezért érdemes nagyméretű, könnyen tisztítható alkatrészekkel rendelkező párásítót vásárolni. A sok apró alkatrészt tartalmazó párásító tisztítása gondot okozhat. Nagyobb valószínűséggel gyűjti össze a káros penészt és baktériumokat. 


Hideg vs. meleg (gőz) párásítók

Mire tervezed használni a párásítót? A párásító által termelt pára hőmérséklete befolyásolhatja az eredményeket. Az ok: Lehet, hogy a fűtött párásított levegő nem olyan hatékony, mint a hűvös, párásított levegő az orrdugulás típusú tünetek enyhítésében. A gőz-párásítók azonban kevésbé valószínű, hogy a levegőben terjedő kórokozókat (például penészgombát) bocsátanak ki a gőz magas hőmérséklete miatt. Tehát kiváló választás, ha megpróbálod korlátozni a vírusok és baktériumok terjedését.


A hőmérséklet akkor is fontos szempont, ha mozgási problémáid vannak, vagy olyan egészségügyi állapotod van, amely befolyásolja finommotorikus készségeid. Mivel a gőz-légnedvesítőkben lévő víz felforrósodik, valószínűleg megégeti a bőröd, ha kiömlik. 


Hordozhatóság

A legtöbb párásító kompakt, de vannak nagyobb egységek is. A hordozható párásító vásárlásának több értelme van, ha azt tervezed, hogy az otthonod különböző területein használd.Milyen előnyei vannak a párásító használatának?

Most, hogy tudod, mit kell keresned egy párásítóban, nézzünk meg közelebbről néhány lehetséges egészségügyi előnyt:


1. Enyhíthetik az ekcéma tüneteit

Az ekcéma olyan gyulladásos állapotok csoportja, amelyek száraz, viszkető és irritált bőrt okoznak. Bárkit érinthet, de gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál .


„Az ekcémás betegek nehezen tudják fenntartani a bőr nedvességtartalmát, ami krónikusan száraz bőrt eredményez, amely hajlamos a környezeti allergének és irritáló anyagok okozta gyulladásra” – mondja Dr. Kwiat. "Ezek a tünetek rosszabbak lehetnek télen, amikor alacsony a páratartalom, mivel kevesebb nedvesség van a levegőben, ami még szárazabbá teszi a bőrt."


Mivel a párásítók növelik a nedvesség mennyiségét a környezetedben, segíthetnek megakadályozni a bőr kiszáradását. A kutatások alátámasztják ezt a gondolkodást. Egy, a Korean Journal of Dermatology folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az otthoni párásítót használó nőknek javult a bőr hidratáltsága és a bőr védőfunkciója . Egy másik, a Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology folyóiratban megjelent cikk arra a következtetésre jutott, hogy a párásító használata, különösen a téli hónapokban, segít megelőzni az ekcéma fellángolását .


2. Segíthetnek enyhíteni az orrdugulást és az orrvérzést

Az orrüreg- és orrproblémák, például az orrvérzés, az orrfolyás utáni csepegés és az orrdugulás, befolyásolhatják az alvást, és megnehezíthetik a légzést. Érdemes megfontolni a párásító használatát.


Ennek az az oka, hogy „az orrjárat és az orrmelléküreg nedvesen tartása csökkentheti a dugulás érzetét, és segít megelőzni az orrvérzést” – mondja Dr. Kwiat. Valójában, ha kint hideg van, nagyobb valószínűséggel tapasztalod meg az orrvérzést. A száraz levegő gyengíti az orr belsejében lévő érzékeny ereket , így nagyobb valószínűséggel repednek.


A tudósok megerősítették, hogy a párásítók hidratálják az orrüreg nyálkahártyáját (az orrüreget bélelő szövetet). És ha az orrjárat nedves, jelentősen csökkenti az orrvérzés gyakoriságát és súlyosságát. 


3. Segítenek több alvási időt tölteni

A felnőttek körülbelül 50%-a időnként horkol. Bár a horkolás ártalmatlannak tűnhet, befolyásolja az alvás minőségét és még az egészségét is. Gondoljunk arra, hogy a kutatók összefüggésbe hozták a horkolást olyan krónikus egészségügyi problémákkal, mint a magas vérnyomás és a szívbetegség.


Egyes esetekben a horkolás mögöttes egészségügyi problémát, például alvási apnoét jelez. De előfordulhat környezeti tényezők, például száraz levegő miatt is.

Itt jön képbe a párásító.


A párásító még az alvási apnoéval összefüggő horkolást is csökkentheti. Egy svéd kutatók által végzett tanulmány megállapította, hogy azok az alvási apnoéban szenvedő betegek, akik folyamatos pozitív légúti nyomást (CPAP) használó gépet használtak beépített párásítóval, nagyobb valószínűséggel alkalmazkodtak a kezeléshez, és kevesebb felső légúti tünetet tapasztaltak, például szájszárazságot, orrdugulást és horkolást.


4. Enyhíthetik a száraz, irritált szemet

A szemszárazság gyakori panasz az 50 év feletti nők körében. A perimenopauza és a menopauza okozta hormonális változások gyakran befolyásolják a könnyek mennyiségét és minőségét. Mivel a könnyek természetesen nedvesítik a szemet, és megakadályozzák az irritációt, a gyenge könnytermelés a végén kiszáradhat és viszkethet a szemed.


A levegőben lévő túl kevés nedvesség száraz, viszkető szemeket is okozhat. Hasonlóképpen, ha számítógépen dolgozol, számítógépes látás szindróma (CVS) alakulhat ki, amely a szemproblémák egy csoportja, amelyet az elektronika elterjedt használata okoz. A CVS gyakori tünetei a száraz, viszkető és vörös szemek. 

A megfelelő párásítás segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket.


Valójában az Optometry and Vision Science folyóiratban megjelent tanulmányban az asztali párásítót használó száraz szemű emberek javult a könnyfilm minősége és nagyobb a kényelem a számítógép-használat során .


5. Csökkenthetik a betegségek terjedését

A tudósok azt találták, hogy az olyan légúti vírusok, mint az influenza és a COVID-19, kétszer annyi ideig maradnak fertőzőképesek száraz levegőn. Ennek az az oka, hogy a köhögés és a tüsszentés során felszabaduló nyál védőgátként működik ezen vírusok ellen, különösen száraz környezetben.


Ha az otthonodban párásítót üzemeltetsz, ez további védelmi vonalat jelenthet ezekkel a levegőben terjedő kórokozókkal szemben. Valójában egy, a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a beltéri páratartalom 40% feletti szinten tartása jelentősen csökkenti a vírusrészecskék fertőzőképességét.


6. Segíthetnek bizonyos típusú fejfájások enyhítésében

Sokféle fejfájás létezik, de ha arcüreg- vagy kiszáradásos fejfájástól szenvedsz, egy párásító segíthet.


Emlékszel, hogyan mondtuk, hogy a párásítók feltörnek és fellazítják a nyálkát? Mivel a sinus fejfájás a váladék felhalmozódása miatt jelentkezik, a megnövekedett páratartalom megkönnyíti a nyálka eltávolítását. Ezenkívül enyhíti a nyomást, lehetővé téve, hogy tisztán, fájdalom nélkül lélegezz.


Hasonlóképpen, a párásítók csökkenthetik a kiszáradás miatti fejfájás kockázatát azáltal, hogy segítik a megfelelő hidratáltságot. Természetesen a párásító használata nem helyettesíti a bőséges vízivást, de csökkentheti a párolgás következtében a szervezet által elveszített víz mennyiségét.


Tippek a párásító legjobb formában tartásához

A párásítók számos potenciális egészségügyi előnyt kínálnak, de ahhoz, hogy ezekből az előnyökből részesülj, elengedhetetlen, hogy a készüléket tisztán tartsad. Bár minden párásítóhoz más-más karbantartási utasítás tartozik, Dr. Ray szerint itt van néhány bevált gyakorlat:


 • Gyakran cseréld ki a vizet a párásító tartályában
 • Csak desztillált vagy ásványmentesített vizet használj. A csapvíz ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek felhalmozódhatnak a készülék belsejében, csökkentve annak hatékonyságát és élettartamát
 • Soha ne adj illatanyagot, olajat vagy más adalékanyagot a vízhez, hacsak a párásítód nem rendelkezik ilyen funkciókkal
 • Két-három naponta tisztítsd meg a párásítót
 • Keresd a baktériumok felhalmozódásának jeleit (pl. nyálkás és/vagy rózsaszínű elszíneződés)
 • Cseréld ki és tisztítsd meg a szűrőket a gyártó utasításai szerint
 • Tisztítsd meg a párásító kivehető, nem elektronikus részeit jóváhagyott tisztítószerrel, például fehér ecettel, 3%-os hidrogén-peroxiddal (a legtöbb gyógyszertárban kapható) vagy hígított klóros fehérítővel


Akcióleső Webáruház

168 db-os festő és rajzoló készlet fekete bőrönd
168 db-os festő és rajzoló készlet fekete bőrönd
3 390 Ft
108 LED-es fényfüggöny - hideg fehér
108 LED-es fényfüggöny - hideg fehér
3 390 Ft
Aroma diffúzor és párásító LED világítással, távirányítóval
Aroma diffúzor és párásító LED világítással, távirányítóval
6 190 Ft
AlphaOne DZ Magyar nyelvű okos óra arany,barna szíjal - Te sem szereted elővenni a telefont a buszon
AlphaOne DZ Magyar nyelvű okos óra arany,barna szíjal - Te sem szereted elővenni a telefont a buszon
5 690 Ft
102 darabos csempe szintező készlet
102 darabos csempe szintező készlet
5 490 Ft
Air Pro vezeték nélküli fülhallgató - fehér
Air Pro vezeték nélküli fülhallgató - fehér
3 790 Ft
A10 Bluetooth hangszoró fémes sárga
A10 Bluetooth hangszoró fémes sárga
2 090 Ft
Aroma diffúzor - párásító 300ml, távirányítóval mahagóni
Aroma diffúzor - párásító 300ml, távirányítóval mahagóni
7 790 Ft
anycast K2
anycast K2
8 290 Ft
Analóg hőmérő és páratartalommérő 2az1-ben
Analóg hőmérő és páratartalommérő 2az1-ben
1 390 Ft
A9 mini kamera
A9 mini kamera
7 090 Ft
108LED USB fényfüggöny - hideg fehér
108LED USB fényfüggöny - hideg fehér
3 890 Ft
3 Ledes Akkumlátoros Fejlámpa - Fali + Autós töltő, hátul piros lámpa biciklizéshez - futáshoz!
3 Ledes Akkumlátoros Fejlámpa - Fali + Autós töltő, hátul piros lámpa biciklizéshez - futáshoz!
3 590 Ft
51 darabos csempe szintező készlet
51 darabos csempe szintező készlet
2 990 Ft
136 LED-es fényfüggöny - színes
136 LED-es fényfüggöny - színes
2 690 Ft
5m RGB LED szalag szett 2835 (szilikonos)
5m RGB LED szalag szett 2835 (szilikonos)
3 090 Ft
AlphaOne Type-C <> USB 3.0 ,USB C,VGA,
AlphaOne Type-C <> USB 3.0 ,USB C,VGA,
5 690 Ft
2 in 1 car headset + usb port
2 in 1 car headset + usb port
2 890 Ft
Autós telefontartó
Autós telefontartó
2 590 Ft
Bestway Felfújható családi medence 305x183x56 cm
Bestway Felfújható családi medence 305x183x56 cm
20 490 Ft
ALphaOne Slim hd autós eseményrögzítő fedélzeti kamera - 140 fokos látószög,éjjellátás,mikfrofon..ne
ALphaOne Slim hd autós eseményrögzítő fedélzeti kamera - 140 fokos látószög,éjjellátás,mikfrofon..ne
6 690 Ft
8,5 hüvelykes dupla bt mélyláda TTD-2807
8,5 hüvelykes dupla bt mélyláda TTD-2807
22 290 Ft
AlphaOne HD 212 Androidos 2 dines autó rádió,GPS el ingyen szállítással, magyar menüvel, Iso csatlak
AlphaOne HD 212 Androidos 2 dines autó rádió,GPS el ingyen szállítással, magyar menüvel, Iso csatlak
45 690 Ft
Air pro vezeték nélküli fülhallgató - pink
Air pro vezeték nélküli fülhallgató - pink
3 790 Ft
Még több Akcióleső Webáruház akciós termék