Valentin-nap túladagolás: 13 csokis és rózsaszín ok, miért imádjuk (vagy épp nem)

Akcióleső
2024.02.13 23:20Ahogy a naptár lapozódik, és beköszönt a február, egy bizonyos nap kiemelkedik a többi közül, mint egy szív alakú jelzőfény az éjszakában: a Valentin-nap. 

Ez a nap, amely a szerelem ünneplését hivatott szolgálni, gyakran változatos érzelmek kavalkádját váltja ki az emberekből világszerte. 


Vannak, akik már hetekkel előre tervezgetik a tökéletes randit, míg mások szívesebben bújnak el egy nagy doboz csokoládé társaságában, hogy túléljék a napot. De vajon tényleg mindenki tisztában van azzal, mi is rejlik a Valentin-nap cukormázas felszín alatt?


Szeretjük vagy utáljuk, a Valentin-nap továbbra is az év egyik legromantikusabb napja - és fantasztikus alkalom arra, hogy szerelemmel (és ajándékokkal) halmozzuk el a különleges személyt. 


A levegőben egyre több a rózsaszín köd, nem csak a parfümériákban. Igen, ma van Valentin-nap, azaz a szerelmesek napja, ami egyben az év legnagyobb pszichológiai tesztje is lehetne. 


A történelem (vagy ami annak tűnik)

Először is tisztázzuk: Valentin-nap története olyan homályos, mint egy romantikus film a 90-es évekből. A legenda szerint Valentin egy római pap volt, aki titokban összeházasított szerelmeseket, mert az akkori császár, Claudius Gothicus, római császár úgy gondolta, hogy a nős katonák gyengébb harcosok. 


Valentin mártírhalált halt az ügyért, és ezzel a szentek sorába lépett. Azóta ünnepeljük a szerelmet minden február 14-én, vagy csak egy jó ürügyet keresünk a csokoládé evésre és a Netflix maratonra.


íme, 13 érdekes tény a Valentin-napról, amelyek garantáltan többet mondanak el, mint a szív alakú bonbonok.


1. Valentin-nap minden évben február 14-én van

A Valentin-nap minden évben február 14-re esik. Szent Bálint napjaként is ismert!

Úgy tartják, hogy Valentin-nap azért van ezen a napon, mert egy Valentin nevű pap titkos házasságokat kötött II. Claudius római császár háta mögött.


Ő ugyanis betiltotta a házasságot, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen katonák sokkal jobban harcolnak.


2. Ez a nap a szeretet kimutatásának napja

A Valentin-nap a szeretet kimutatásának napja. Ez lehet barátnőnek, barátnak, férjnek vagy feleségnek.

Vagy miért ne mutathatnád ki a szereteted azoknak az embereknek, akik fontosak számodra? Például a családodnak és a barátaidnak!


3. Az állattartók körülbelül 25%-a ad Valentin-napi ajándékot háziállatának

A Valentin-nap nem csak az embereknek szól, hanem a kutyáknak, macskáknak, nyusziknak, madaraknak és más háziállatoknak is!


4. Cupido gyakran szerepel a Valentin-kártyákon és ajándékokon

Ámor mindig sok Valentin napi kártyán és ajándékon látható... de ki is ő? Ámor, akit Eroszként is ismertek, valójában egy római isten volt.

Ő volt a szerelem istene.


A legenda szerint Ámor az emberek szívébe lőtte a nyilát... amitől azok szerelembe estek!


5. A Valentin-napi üdvözlőlapok 85%-át nők vásárolják

Úgy tűnik, a nők szívesebben vesznek kártyát szeretteiknek. A kártyák mintegy 85%-át nők vásárolják Valentin-napon.


6. A virágok 73%-át férfiak vásárolják

A virágok a férfiak által Valentin-napon adott egyik fő ajándék. A virágok mintegy 73%-át ők vásárolják!


7. A legrégebbi szerelmes vers állítólag 4000 évvel ezelőtt született

A legrégebbi szerelmes verset körülbelül 4000 évvel ezelőtt írták. A címe "Szerelmi ének Shu-Sin számára", és egy sumér írta.

A sumérok találták ki az egyik első írásformát. A verset egy agyagtáblába vésték.


8. A Valentin-nap állítólag a karácsony után a második legnépszerűbb kártyaküldési nap

A karácsony lefoglalja a Royal Mailt... de a Valentin-nap is. A Valentin-nap állítólag a karácsony után a második legnépszerűbb nap a képeslapküldésre Amerikában.


9. A vörös rózsa a szerelmet szimbolizálja

A vörös rózsa a szerelem istennőjéhez, Aphroditéhoz kötődik. Úgy tartották, hogy Aphrodité könnyei és szerelme, Adonisz vére öntözte a földet, ahol vörös rózsák nőttek. Most a halálig tartó szerelmet szimbolizálja.


10. Évente több ezer ember küld levelet Júliának (a Rómeó és Júliából)

Az emberek leveleket írnak Júliának, a csillagok szerelmesének Shakespeare Rómeó és Júliájából, és elküldik őket Veronába, Olaszországba. Ennek eredményeként jött létre a Júlia Klub, amely veronai önkéntesekből áll, akik válaszolnak a levelekre.


11. Az orvosok egyszer csokoládét írtak fel, hogy helyrehozzák az összetört szívet

Ez talán az egyik legmeglepőbb Valentin-napi tény: A régi időkben az orvosok csokoládét ajánlottak azoknak, akiknek összetört a szívük, vagy akik egy elveszett szerelem után sóvárogtak.


12. A tömeges esküvők Valentin-napi hagyománynak számítanak a Fülöp-szigeteken

A kormány finanszírozza a tömeges esküvőket, így a párok számára ingyenesek, eltekintve a házasságkötésre való regisztrációtól.


13. Japánban a nők csokoládét ajándékoznak a férfiaknak Valentin-nap alkalmából

Japánban a nők csokoládét adnak a férfiaknak, bár a nők visszavetik ezt a hagyományt, arra hivatkozva, hogy túlságosan kötelező.


Hogyan ünnepeljünk helyesen?

A Valentin-napi ünneplés "helyes" módja valójában nagyon egyszerű: Ne vedd túl komolyan! Legyen ez a nap a szeretet minden formájának ünnepléséről, legyen szó romantikus szerelemről, baráti szeretetről, családi kötelékekről, vagy akár a kedvenc háziállatunk iránt érzett rajongásról. És ha minden más kudarcot vall, emlékezzünk arra, hogy február 15-én minden csokoládé, virág fél áron van.