A készház az új építésű lakáspiac titkos favoritja?

Akcióleső
2024.02.14 10:32


A lakáspiacon az új építésű ingatlanok iránti kereslet is csökkent a jól ismert gazdasági okok miatt.  A hitelezés jelentősen visszaesett, a bizonytalan környezetben megfontoltabbak a vásárlók. 


Kaiser Péterrel a H4Y Készházak Kft. (Homes4you) szakértő értékesítőjével beszélgettünk a készházak jelenéről és azokról az előnyökről, amelyek megalapozhatják az épülettípus jövőjét.


A készházak piaca: elmúlt évek alakulása és kilátások a jövőben

– A készházak az új építésű lakáspiac meglehetősen egyedi szegmensét képviselik.


Hogyan alakult az elmúlt néhány év?

– Az éppen négy éve megalakult H4Y Készházak Kft. eddig több mint 250 lakó- és nem lakócélú ingatlant épített, amelynek 90%-a családi ház. Ezeket az ingatlanokat általában CSOK-os állami támogatás igénybevételével vásárolhatták meg az ügyfeleink.


Milyen feltételek segítenék a lakásszektor újabb fellendülését?

– A hitelezés a piaci fellendülés kulcseleme, ezért azt várjuk, hogy az infláció mérséklődésével párhuzamosan megkezdődhet a kamatcsökkentés.


Innovatív megoldások az építőiparban

– Mit jelent valójában a készház-technológia? Milyen gyártási megoldásokat alkalmaznak?


– Az ún. Liapor készház-technológia nagyelemes építési mód, vagyis olyan panelházakat építünk, amelyek nem csak tömör vasbetonból készülnek, hanem egy német fejlesztésű vasbeton- és kerámia kompozit tartószerkezetből alakítjuk ki a falazatot. A kiváló hang- és hőszigetelésű falazatokban előre meghatározott helyen kerül kialakításra a komplett elektromos és vizes-hálózat előkészítése. 


Továbbá a felületek tükörsimák, és nem kell betonkoszorút építeni, hiszen a falakat hegesztési eljárással rögzítjük véglegesen egymáshoz.


Ez egy rendkívül időtálló szerkezet, amelynek várható élettartalma több mint száz év, nem véletlenül vállalunk 30 évnyi jótállást. A gyors építési időhöz egy jól kalkulálható költség párosul.


Emellett vállaljuk befektetők és más generálkivitelezők részére épületszerkezetek építését akár több emeleten is, ide sorolhatjuk többek között a hoteleket, az irodaházakat, vagy a kisebb társasházakat. Így rendkívül rövid idő alatt lehet kiváltani téglaszerkezeteket, hiszen nagyon kevés utómunkával kell számolnunk.


Miért éri meg készházat vásárolni?

– Az újlakás-piacon a magas energetikai tartalommal rendelkező ingatlanok a keresettek.


Általánosságban elmondható, hogy az új épületek többsége eléri a BB energetikai besorolást, ami a minimumot jelenti a jelenlegi szabályozások szerint. Mi pedig alapáron kínálunk AA energetikai besorolású otthonokat, amelyekhez a napelemek felszerelése még további előnyöket társíthat. 


Tavaly júliusig mintegy három éves periódusban folyamatos áremelkedést tapasztalhattunk, azóta normalizálódott a piac. Jelenleg a nagy hitelből vásárlók teljesen eltűntek, ezzel párhuzamosan azonban már nincs anyaghiány, vagyis nálunk jelenleg a bekerülési költség csökken, pontosabban ugyanazon az áron magasabb műszaki tartalmat kínálunk. 


Azt vettük észre, hogy az ügyfelek már nem a pár millió forintos spórolásra összpontosítanak, hanem arra, hogy hosszú távon mennyivel lesz olcsóbb az épület üzemeltetése.


– Az építőiparban tapasztalható áremelkedéseket hogyan lehetett kivédeni, hiszen folyamatosan nőttek a bekerülési költségek?

– A módszerünk sajátosságai miatt nagyon rövid idő alatt tudunk építkezni, hiszen mi nagyelemes technológiával dolgozunk, előre gyártott kerámiafalaink vannak, egy egyszintes épületet a helyszínen megfelelő előkészítés mellett akár 5-6 óra alatt összeszerelünk. 


Van olyan ingatlanunk, aminél a teljes projekt a szerződéstől a kulcsátadásig kevesebb mint négy hónap alatt megvalósult, ezért tudunk pontosan kalkulálni az árakkal. Ha egy ügyfél befizet 35-40%-os előleget, akkor az alapozás, a falazás, a nyílászárók beépítése és egyéb munkafázisok akár egy hónap alatt

megvalósulhatnak.


A nagy előnyünk a piacon, hogy a készház-technológia megengedi: rövid építési idővel és pontos költségekkel tudjunk dolgozni, így az elmúlt években a generálkivitelezői szerződésben vállalat árakat 99%-os precizitással tudtuk tartani.


További kérdéseiket és észrevételeiket

[email protected] e-mail címre várjuk!