Mi az a fermentált fokhagymás méz és segíthet-e bizonyos betegségekben?

Akcióleső
2024.03.09 06:41


Az erjesztett fokhagyma méz egy egészségügyi gyógymód, amely történetesen finom. Ismerd meg, hogyan használhatod és tárolhatod éppen időben a megfázás és az influenza szezonjában.


Az erjesztett fokhagyma méz a legújabb egészségügyi őrületnek tűnik. Ez a népszerű házi gyógymód állítólag enyhíti az olyan légúti betegségeket, mint az influenza vagy a nátha.


Az erjesztett fokhagyma méz fokhagymagerezd és nyers méz kombinációjából készül. Ahogy a két összetevő körülbelül öt napig pácolódik, az üvegben erjedésnek indul.


A lehetséges egészségügyi előnyök mellett ez a fajta fokhagyma méz ízletes csemege. Próbáld ki olyan ételekre, mint a pizza és a sült csirke, vagy olyan köretekre, mint a sült kelbimbó és a ropogós kenyér, csepegtesd rá.


Mire jó az erjesztett fokhagyma és a méz?

A méznek és a fokhagymának is megvannak a maga ismert egészségügyi előnyei. Kihívást jelenthet annak meghatározása, hogy ezek az előnyök hogyan változnak, ha a két összetevőt kombináljuk.


A méz előnyei

A méz gazdag antioxidánsokban, olyan vegyületekben, amelyekről ismert, hogy leküzdik a gyulladást és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát. A kutatások szerint a méz antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. 


Ez azt jelenti, hogy megvédheti a szervezetet a baktériumok, vírusok és gombák által okozott fertőzésekkel szemben. 


Tanulmányok szerint a méz segíthet megállítani az influenzavírus növekedését és terjedését. A köhögést is csillapíthatja.


Az erjesztett fokhagyma mézhez nyers mézre van szükség, nem pedig pasztőrözött mézre. A pasztőrözött méz ugyanis nem okoz erjedést. A nyers méz több tápanyagot tartalmaz, mint a pasztőrözött méz, és bizonyítottan csökkenti a vérnyomásértékeket és a koleszterinszintet.


A fokhagyma előnyei

A fokhagyma allicint tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, véd a fertőzésektől, és megvédheti az agyat a betegségektől, valamint javíthatja a memóriát és a fókuszt. A fokhagyma a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésével a szívbetegségek kockázatát is csökkentheti.


Az erjesztett fokhagymás méz előnyei

További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy az erjesztett fokhagyma méznek bizonyított egészségügyi előnyei vannak-e. Egy tanulmány szerint a fokhagyma és a méz kombinációja megállíthatja bizonyos baktériumtípusok, köztük a Pneumococcusfertőzést, a Staphylococcus aureus és a Szalmonella növekedését.


Biztonságos a mézben erjesztett fokhagymát fogyasztani?

Az erjesztett fokhagymás mézet megfelelően kell tárolni ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. A tárolt fokhagyma botulizmust, az élelmiszer eredetű megbetegedések egy súlyos típusát okozhatja. 


Szerencsére a nyers méz elég savas ahhoz, hogy elpusztítsa a botulizmust okozó baktériumokat. A 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők a botulizmus veszélye miatt soha nem fogyaszthatnak mézet. Az erjesztett fokhagymás méz lezárt üvegét tartsa hűvös, száraz helyen.


Mint minden természetes gyógymód, az erjesztett fokhagyma méz sem való mindenkinek. Nagy mennyiségű fokhagyma fogyasztása befolyásolhatja a vér alvadási képességét. Azoknak, akik vérhígító gyógyszereket, például aszpirint szednek, óvatosan kell bánniuk a fokhagymával. A méz magas cukortartalmú, és cukorbetegeknél megemelheti a vércukorszintet.


Megfelelő tárolás és mértékletes fogyasztás esetén az erjesztett fokhagymaméz biztonságosan fogyasztható. Íze pikáns, enyhén édes. Remek mártogatós kenyérhez vagy kekszhez. Pizzára, grillezett sertéshúsra, sült csirkére és hamburgerre is csepegtethető. Édesszájúak kielégítésére próbálj ki egy kis fokhagyma mézet házi készítésű vaníliafagylalttal.


Meddig jó az erjesztett fokhagyma méz?

A legtöbb mézfajta biztonságosan tárolható és 12 hónapig friss marad. Annak megállapításához, hogy az erjesztett fokhagymaméz még jó-e, győződj meg róla, hogy nem tűnik zavarosnak vagy kristályosnak. Szagold meg, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem észlelsz-e kellemetlen szagot.


Ha erjesztett fokhagyma mézet készítesz, a legjobb, ha minden nap megrázod, hogy az összes fokhagymagumót ellepje a méz. Ügyelj arra, hogy naponta egyszer nyisd ki az üveget, hogy az erjedés során felgyülemlett gázok távozhassanak.