Hogyan csökkenthető a hisztamin a szervezetben? Allergiásoknak különösen ajánlott

Akcióleső
2024.03.24 22:01


Mindannyiunk szervezetében van hisztamin, és általában csak kisebb szezonális allergiákat okoznak. Azonban különösen érzékeny lehetsz azokra, amelyek valódi problémákat okozhatnak a mindennapi életében. Mivel a legtöbb hisztamin élelmiszerből származik, a hisztamin intolerancia legjobb kezelése az étrend megváltoztatása. 


Próbáld ki ezeket a lépéseket, hogy eltávolítsd a hisztaminokat az étrendedből, és jobban érezd magad.


Ételek

1. Friss, nem tartósított élelmiszerek




Általában minden tartósítószert tartalmazó élelmiszerben magas a hisztamin. Ez azt jelenti, hogy a friss, nem csomagolt élelmiszer a legjobb választás. Próbálj meg annyi friss ételt enni, amennyit csak tudsz, hogy csökkentsd a hisztaminszinted. 


A hús, a baromfi és a hal rendben van, ha nincs csomagolva vagy tartósítva. A fagyasztott élelmiszerek, például a húsok, halak és zöldségek általában szintén megfelelőek, feltéve, hogy frissen fagyasztották le, és nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott tartósítószert. Segíthet, ha saját ételeidet elkészíted, ezért remek alkalom új receptek elsajátítására!



2. Gyümölcsök és zöldségek:




Ezek többsége biztonságos és mindig egészséges választás. Étkezéseibe iktasson be sok friss gyümölcsöt és zöldséget, hogy az alapvető vitaminokhoz és tápanyagokhoz jusson az étrendjében.

Ez alól a szabály alól van néhány kivétel: Általában az avokádó, a banán és az útifű, a citrusfélék, a padlizsán és a spenót magas hisztamintartalmú, ezért kerüld ezeket.



3. Teljes kiőrlésű gabonák




Ezekben természetesen alacsonyabb a hisztamintartalom, így nem igazán okozhatnak gondot. Nyugodtan vegyél bele kenyeret, tésztát, rizst, zabot és lisztet a normál étrendedbe. A kovászos kenyér és az élesztős termékek általában magasabb hisztamint tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű kenyerek, ezért próbáld meg ezeket kerülni. A teljes kiőrlésű termékek általában egészségesebbek, mint a fehér fajták, ezért válts át ezekre a termékekre, ha általában fehér kenyeret és rizst eszel.



4. Tejtermékek és tojás



A tejtermékek, például a sajt és a tej általában növelik a hisztaminszintet, de a tejpótló készítmények jók lehetnek. Cseréld ki a tejet az étrendjében szója-, zab- vagy kókuszdióval. A friss tojás is jó. Vannak, akik jobban tolerálják a kecske- vagy juhtejet, mint a tehéntejet, ezért próbáld ki ezt, ha több tejterméket szeretnél az étrendedbe iktatni. Általában ezekből a tejforrásokból készülnek sajtok is.



Kerülendő élelmiszerek


1. Fermentált, pácolt vagy tartósított élelmiszerek




Bármilyen típusú tartósítószerben általában magas a hisztamin. Kerüldi az olyan dolgokat, mint a pácolt vagy füstölt hús, kolbász, szalonna, konzerv vagy bármi, ami ecetbe van tartósítva. A gyakori fermentált élelmiszerek közé tartozik a joghurt, a kefir, a miso és a savanyúság. Különösen a savanyú káposzta mutatott magas hisztaminkoncentrációt. A fagyasztott ételek általában sok tartósítószert is tartalmaznak, ezért hagyd ki ezeket, amennyire csak tudod.



2. Citrusfélék




Noha ezek finomak és általában egészségesek, a citrusfélék beindítják a szervezetet a hisztamin felszabadítására. Kerüld a narancsot, citromot, lime-ot, grapefruitot és hasonló ételeket. Ez vonatkozik a citrus gyümölcslevekre is. Kerüld a narancslevet és a limonádét.



3. Bab és hüvelyesek, paradicsom, padlizsán, spenót és avokádó



A zöldségek általában nagyon egészségesek, de nem, ha hisztamin intoleranciában szenvedsz. A legtöbb rendben van, de a paradicsom, a padlizsán, a spenót és az avokádó hisztamint szabadít fel. A legtöbb hüvelyesben és babban is magas a hisztamin, ezért ezeket is kerülni kell.



4. Tej és sajtok




Ezek a tejtermékek hajlamosak hisztamin felszabadítására. Kerüld őket, vagy használj tejpótló termékeket, hogy elkerüld a tünetek kiváltását.

Ne feledd, hogy továbbra is használhat tejpótlót szójából vagy kókuszból. A sajtok hisztaminszintje a tárolási diőtől és hőmérsékletétől függően változhat.



5. Diófélék, fahéj és csokoládé




Az ilyen élelmiszerekből készült termékek általában magasabb hisztamint és általában allergéneket tartalmaznak. Ügyelj arra, hogy kerüld a dióféléket, valamint az olyan termékeket, mint a fahéj és a csokoládé. Ez vonatkozik a diót tartalmazó termékekre is. A mandulatej például problémás lehet számodra.



6. Bor és sör




Mindkét ital sok tartósítószert tartalmaz, különösen a szulfitokat. Valószínűbb, hogy növelik a hisztaminszintet, mint más típusú alkoholok.Technikailag minden alkohol káros a hisztaminszintre, ezért ha nagyon érzékeny vagy, akkor jó ötlet, ha teljesen abbahagyod az ivást.



Orvosi kezelések


1. Fordulj allergológushoz, ha hisztamin-intolerancia tüneteid vannak



A hisztamin intoleranciát nehéz észrevenni, és otthon nem diagnosztizálható. Az allergológus vizsgálata és ellenőrzése az egyetlen biztos módja annak, hogy megtudd van-e betegséged. Ha gyanítod, hogy hisztamin intoleranciád van, kérj időpontot allergológushoz, hogy kivizsgáljon. 

A hisztamin intolerancia fő tünetei szezonális allergiáknak tűnnek. Tüsszögést, szemviszketést, fejfájást és csalánkiütést tapasztalhatsz hisztaminban gazdag ételek elfogyasztása után.

Néhány ember gyomor-bélrendszeri problémákat is tapasztal, például puffadást, hasmenést vagy székrekedést. Nincsenek megbízható laboratóriumi vizsgálatok a hisztamin intoleranciára, ezért orvosod valószínűleg szigorú, hisztaminmentes diétára való átállást javasol, hogy kiderüljön, ettől jobban érzed e magad.



2. Antihisztaminok szedése a tünetek kezelésére



Az antihisztamin gyógyszerek blokkolják a hisztaminokat a szervezetben, és megakadályozzák, hogy bajt okozzanak. Ha tüneteid nem enyhülnek az étrend megváltoztatásával, kérd meg kezelőorvosod, hogy a legjobb gyógyszert ajánlja a tünetek kezelésére.

A gyakori antihisztaminok közé tartozik a loratadin, a difenhidramin és a cetirizin. Ne szedj antihisztaminokat anélkül, hogy először kikérnéd orvosod véleményét. Ezeket általában nem hosszú távú használatra szánják. Az allergológus erősebb antihisztamint is felírhat.



3. Ha gondjaid vannak a diéta betartásával, vedd fel a kapcsolatot egy dietetikussal



Az alacsony hisztamintartalmú étrend kemény, ezért teljesen normális, ha segítségre van szükséged. Fordulj dietetikushoz, és mondd el neki hisztamin-intoleranciád. Diétás tervet készíthet Neked, így nem kell stresszelned a megfelelő ételek kiválasztásával kapcsolatban. Az allergológusok általában szorosan együttműködnek a dietetikusokkal, ezért kérj ajánlást vagy beutalót allergológusodtól.