Napi 1 evőkanál almaecet segíthet a fogyásban fiatal felnőtteknél

Akcióleső
2024.04.06 16:32


Az almaecet fogyasztása a fogyás népszerű módja lett az elmúlt években, de vajon valóban segíthet-e az embereknek a fogyásban?


Egy új tanulmány kimutatta, hogy azok a libanoni tinédzserek és fiatal felnőttek, akik 12 héten keresztül naponta legfeljebb egy evőkanál almaecetet ittak, átlagosan 6 kilogrammot adtak le.


A BMJ Nutrition, Prevention, & Health című folyóiratban megjelent kutatás azt is megállapította, hogy a résztvevők vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintje alacsonyabb volt a három hónapos időszak végén.


Korábbi kutatások értékelték a csípős ital súlycsökkentő képességét idősebb felnőtteknél, de ez az első olyan tanulmány, amely fiatalabbaknál tesztelte a stratégiát.


Rony Abou-Khalil, a tanulmány szerzője, PhD,: ezt a korcsoportot azért választották ki, hogy foglalkozzanak az almaecet hatásaival kapcsolatos kutatások hiányával, különösen a fiatalabb egyének esetében, és hogy korai életszakaszban beavatkozzanak az elhízással kapcsolatos hosszú távú egészségügyi szövődmények megelőzése érdekében. 


Az almaecet fogyasztása a fogyás népszerű módja lett az elmúlt években, de vajon valóban segíthet-e az embereknek a fogyásban?


Az almaecet és a fogyás közötti lehetséges kapcsolat

Abou-Khalil elmondta, hogy a kutatók egy lehetséges megoldást kerestek az elhízás kezelésére, amely összhangban állna a nem gyógyszerészeti termékek iránti növekvő érdeklődéssel. "Arra ösztönöztek bennünket, hogy megvizsgáljuk a súlycsökkentés lehetséges természetes gyógymódjait, amelyek biztonságos és hatékony alternatívákat kínálhatnak a hagyományos beavatkozásokkal szemben" - mondta. 


Úgy döntöttek, hogy tesztelik az almaecetet, amelyet zúzott és erjesztett almából készítettek, és régóta használtak egészségügyi tonikként.


A csapat 120, 12 és 25 év közötti résztvevőt toborzott. Négy csoportra osztották őket, és három csoportba utasították az embereket, hogy reggel igyanak meg 5, 10 vagy 15 milliliter (ml) almaecetet. (Referenciaként 15 ml körülbelül egy evőkanálnak felel meg.) A negyedik csoport placebót ivott.


A vizsgálat megkezdésekor a résztvevők átlagos súlya körülbelül 80 kg volt. 12 hét elteltével a kutatók azt találták, hogy az almaecet-csoportok összességében lefogytak. 


Az a csoport veszített a legtöbbet, akik napi 15 ml-t ittak, átlagosan 70 kilogrammra csökkentve. Azok, akik 10 ml-t ittak, 72,12 kg-ra csökkentették átlagos súlyukat, az 5 ml-t fogyasztó csoport pedig átlagosan 74 kg-ra esett vissza. Mindhárom csoportban csökkent a derék- és csípőkörfogat, valamint a testtömeg-index (BMI).


A csapat jelentős javulást fedezett fel a vércukor- , triglicerid- és koleszterinszintben is.


A tanulmány az első, amely felméri az almaecet egészségre gyakorolt hatását a súly mellett. Ez az egyetlen, amely azt vizsgálja, hogy az ital hogyan hat a fiatalabbakra – bár más kutatások azt tesztelték, hogy segít-e az idősebb felnőtteknek megszabadulni a kilóktól.


Egy kis (de gyakran idézett) 2009-es kísérlet azt találta, hogy napi 1 vagy 2 evőkanál almaecet ital elfogyasztása szerény, 0.91 és 1.81 kg súlycsökkenést eredményezett három hónap után.


Egy másik kis tanulmányban a kutatók almaecetet adtak azoknak, akik kalóriakorlátozott és rendszeres étrendet tartanak. 12 hét után mindkét csoport fogyott, de az almaecet fogyasztók többet fogytak.


Miért segíthet az almaecet az embereknek megszabadulni a kilóktól?

Abou-Khalil azt mondta, nem világos, hogy mi áll az almaecet súlycsökkenésre gyakorolt potenciális hatása mögött, de van néhány elmélete.


"Az egyik javasolt mechanizmus az, hogy az almaecet segíthet növelni a jóllakottság érzését, ami csökkenti a kalóriabevitelt" - jegyezte meg. "Emellett azt feltételezték, hogy az ACV befolyásolja az anyagcserét és az inzulinérzékenységet, potenciálisan hozzájárulva a zsírok oxidációjához és csökkenti a zsírraktározást."


Óvatosan közelítsd meg a vizsgálat eredményeit

Bár izgalmasnak tűnhet, hogy valami olyan egyszerű dolog, mint a napi adag almaecet fogyáshoz vezethet, Abou-Khalil elismerte, hogy a kutatásnak vannak korlátai. 


Előfordulhat, hogy tizenkét hét nem volt elég ahhoz, hogy szoros összefüggést találjon az almaecet és a fogyás között – mondta Abou-Khalil. "A hosszabb távú tanulmányok betekintést nyújthatnak a megfigyelt hatások fenntarthatóságába, és abba, hogy az idő múlásával fennmaradnak-e változások" - tette hozzá.


Szintén nehéz általánosítani az eredményeket, tekintettel a tanulmány kis méretére, csak a serdülőkre és a fiatal felnőttekre, valamint a résztvevők közötti sokszínűség hiányára. "Tanulmányunk a libanoni lakosságra összpontosított, és a kulturális és táplálkozási gyakorlatok eltérőek lehetnek a különböző etnikai csoportok között" - mondta Abou-Khalil.


Melissa Mitri, MS, RDN, magánpraxist dietetikus és fogyókúrás szakértő, aki nem állt kapcsolatban a vizsgálattal, ezt az érzést visszhangozta. "Egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az almaecet különböző csoportokban súlyvesztéshez vezet".


Vannak árnyoldalai az almaecet mindennapi szedésének?

Az almaecet napi fogyasztása kellemetlen mellékhatásokat okozhat.


Az almaecet „lebonthatja a fogzománcot és irritálhatja a nyelőcsövet” – mondta Mitri, ezért azt javasolja, hogy vízben hígítsd fel, ha úgy döntesz, hogy megiszod.


Az almaecet napi szedése hányingert is okozhat és lelassíthatja az emésztést, ami problémát jelenthet azoknak az embereknek, akiknek az emésztése már lassabb.


Mitri szerint az almaecet kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel, például inzulinnal, vízhajtókkal és hashajtókkal. Ezért fontos, hogy konzultálj az orvosoddal, mielőtt kipróbálnád az almaecetet, ha ezeket vagy bármely más gyógyszert szedsz.


"Végezetül nem ajánlott vesebetegségben szenvedőknek, mivel magas savassága megterhelheti a vesét" - mondta Mitri.


Hatékony súlycsökkentő stratégiák

Egy napi adag almaecet segíthet a fogyásban, de más stratégiák sokkal beváltabbak és igazabbak.


„A fogyáshoz kalóriadeficitben kell lennie, azaz kevesebb kalóriát kell bevinnie, mint amennyit elégetsz” – magyarázta Mitri. "Ezt úgy teheted meg, ha csökkented az étrendben szereplő kalóriabevitelt, többet sportolsz, vagy ideális esetben mindkettőt kombinálod."


Végső soron ezek a régi készenléti módok valószínűleg biztosabb utat jelentenek a hosszú távú fogyáshoz, mint az almaecet trendjének ugrása.