A Stevia édesítő jó neked? Ezt mondják a szakértők

Akcióleső
2024.04.10 16:47


A Stevia népszerűsége akkor is szárnyal, amikor más, nem cukros édesítőszerek kiesnek a választékból, de honnan származik ez a cukorhelyettesítő, vannak-e mellékhatásai, és biztonságos-e?


Amikor a stevia 2008-ban először jelent meg az amerikai piacon, a táplálkozástudományi közösségben sokan el voltak ragadtatva az új cukorhelyettesítőben rejlő egészségügyi potenciáltól.


Végre volt egy "természetes" cukorhelyettesítő, amely nulla kalóriát tartalmazott, és akár 300-szor édesebb volt a cukornál. A remény az volt, hogy a stevia segítheti a fogyókúrás törekvéseket anélkül, hogy az ízt feláldozná, és szerepet játszhat a cukorbetegség kezelésében. Valójában ennek egy része be is vált.


A stevia továbbra is népszerű, és ez nagyrészt a cukorbetegség növekedésével, valamint a növényi alapú természetes élelmiszerek őrületével függhet össze. Miközben más mesterséges édesítőszerek használata csökkent, a Nielsen felmérése szerint a steviát tartalmazó termékek értékesítése 16%-kal nőtt.


Mi az a stevia?

A dél-amerikai Stevia rebaudiana növényből származó cukorpótlót rebaudiosid, édesfű néven is ismerik. A növény szteviol-glikozidokat tartalmaz, amelyeket édesítőszerként használnak. A Stevia márkanevek közé tartozik a PureVia, a Truvia és a SweetLeaf édesítőszer. A stevia megtalálható italokban, desszertekben, rágógumikban, pékárukban, édességekben, joghurtokban és italokban használható csomagokban, valamint otthoni sütéskor is használható.


Biztonságos a stevia?

A stevia az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által "általánosan biztonságosnak elismert (GRAS)" összetevőnek minősül.  Ez nem vonatkozik a stevialevélre és a nyers stevia kivonatra, amelyeknek nincs FDA jóváhagyása az élelmiszerekben való felhasználásra.


Az állatkísérletek alapján kezdetben aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a stevia növelheti a rák vagy a reprodukciós problémák kockázatát; a Center for Science in the Public Interest (CSPI) nevű megfigyelő csoport állt az FDA-t a GRAS-státusz visszatartására felszólító kezdeményezés élére. Most azonban, több mint 10 év elteltével a piacon a stevia még a CSPI szabványai szerint is biztonságosnak tekinthető, bár a csoport még mindig további vizsgálatokat szeretne a biztonságosság további megállapítása érdekében.


Stevia: A potenciális egészségügyi előnyök feltárása

A vércukorszint ellenőrzése a cukorbetegség kezelésének sarokköve, és egyes élelmiszereknek drámaibb hatásuk van ebben a tekintetben, mint másoknak. A stevia nem emeli a vércukorszintet, magyarázza Leah Kaufman, MS, regisztrált dietetikus és a New York-i NYU Langone Egyetem testsúlykezelési programjának hitelesített diabetológiai oktatója. "A Stevia jó és biztonságos cukoralternatíva lenne a cukorbetegek számára" - mondja.


Még arra is van néhány bizonyíték, hogy a stevia előnyösebb lehet annál, mint amit a cukorcsökkentésből várnánk. A Nature Communications című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmányban a belgiumi Leuveni Egyetem kutatói kimutatták, hogy a stevia serkenti egy olyan fehérje működését, amely elengedhetetlen az ízérzékeléshez, és részt vesz az étkezés utáni inzulin felszabadulásában. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy termeli a vércukorszint szabályozására. 


Az Amerikai Diabétesz Szövetség és az Amerikai Szív Szövetség egyetért abban, hogy a stevia előnyös lehet a cukorbetegek számára, ha mértékkel használják, és nem kompenzálják azt azzal, hogy később plusz kalóriákat fogyasztanak. 


Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet/Egészségügyi Világszervezet (FAO/WHO) közös szakértői bizottsága a steviol-glikozidokra vonatkozóan javasolt napi bevételi ajánlást adott ki, mely szerint a steviol-glikozidok biztonságos napi beviteli mennyisége 4 mg/testsúlykilogramm. Ez egy 60 kg-os felnőtt esetében napi 240 mg steviol-glikozidot jelent, amely körülbelül 40 adagnyi stevia édesítőt fed le.


Amikor arról van szó, hogy a napi ajánlott steviol-glikozid mennyiséget „40 adagnyi stevia édesítőt fed le”, akkor ez általában a kis zacskókban kapható édesítőkre vonatkozik, amelyeket gyakran kínálnak kávézókban és éttermekben a kávé vagy tea mellé. 


Az ajánlott napi beviteli érték (ADI) az a mennyiség, amelyet az élelmiszerbiztonsági szabályozások szerint egy ember naponta élete során biztonságosan fogyaszthat anélkül, hogy káros hatásokat tapasztalna. Ebben az esetben a 40 csomag csak egy kiszámított érték, ami azt mutatja, hogy mennyi steviát tartalmazó terméket lehetne elméletileg fogyasztani naponta anélkül, hogy az ADI-t túllépnénk.


Tehát bár 40 csomag soknak tűnhet, valójában a legtöbb ember valószínűleg jóval kevesebbet használ a mindennapi életben. Ez az érték inkább arra szolgál, hogy biztosítékot nyújtson az édesítőszer biztonságos használata kapcsán.


A stevia jó helyettesítője a hagyományos kalóriatartalmú szacharóznak, mivel nulla kalóriát tartalmaz. "Azok, akik úgy döntenek, hogy a cukrot steviával helyettesítik, hasznát vehetik ennek az alternatívának; a fogyás azonban nem garantált" - mondja Kaufman.


Valójában legalább egy 2016-os kis tanulmány kimutatta, hogy amikor a résztvevők reggel cukor helyett steviával édesített italt fogyasztottak, ezt azzal kompenzálták, hogy ebédre többet ettek.


Igen, kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha cukor helyett steviát használunk, mondja David Levitsky, PhD, a Cornell Egyetem táplálkozástudományi részlegének professzora.


"Elméletileg ez idővel fogyáshoz vezethet, de ezt nagyon nehéz kimutatni a vizsgálatokban" - mondja. "A fogyáshoz ez az egyik használható mechanizmus, de nem fogunk tőle 100 kilót fogyni. A zsír csökkentése, az adagok méretének figyelése és az, hogy csak akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, sokkal hatékonyabb a fogyás szempontjából, mint a cukor steviával való helyettesítése"."


Milyen íze van a steviának?

Olyan íze van, mint a cukornak? Nem egészen. Soha nem lesz olyan cukorhelyettesítő, amelynek pontosan olyan íze van, mint a cukornak.


A steviát egy növényből nyerik, amit sokan előnyösnek tartanak, akik inkább természetes élelmiszereket fogyasztanak.


Mivel annyira, de annyira édes, nem kell belőle olyan sok, ezért a steviát gyakran keverik egy terjedelmesebb "hordozó" anyaggal, például eritrittel vagy dextrózzal (ami egy kukoricából származó cukor), ami szintén cukorszerű megjelenést és textúrát ad neki.


"A boltban vásárolt stevia lehet, hogy eritrittel, egy cukoralkohollal van keverve, ami negatív gyomor-bélrendszeri hatásokkal járhat, és egyes embereknél emésztési problémákat okozhat" - figyelmeztet Kaufman. A cukoralkoholok számos cukormentes rágógumiban és cukorkában megtalálhatóak (nem feltétlenül a steviával együtt), és a túl sok fogyasztása hasmenést okozhat.


Mindenképpen olvasd el a címkéket, hogy pontosan tudd, mi van a cukorhelyettesítődben - mondja.