Hogyan űzd el a méheket a teraszról természetes módszerrel?

Akcióleső
2024.04.11 15:26


Bár a méhek hasznosak lehetnek a kertek számára, ha túl közel fészkelnek és szaporodnak a házadhoz, határozottan problémát jelenthetnek, mivel az otthonodban élő emberek és háziállatok veszélyeztetve vannak a csípésükkel. 


A csípések akár halálosak is lehetnek azok számára, akik allergiásak rájuk, ezért a méhek megértése segíthet abban, hogy családodat és háziállataidat biztonságban tudjad tőlük. Megkértünk szakértőket, hogy magyarázzák el, hogyan működnek, és melyek a legjobb módszerek a méhek végleges távoltartására.


A méhek megértése

A méheknek különböző típusai vannak, és a kertedben található méhek azonosítása segít a leküzdésükben. A földiméhek a talajban fészkelnek, és a legkevésbé káros méhek közé tartoznak. A hím földiméheknek nincs fullánkjuk. A nőstények petéket raknak, majd elpusztulnak, így rövid az élettartamuk. A földiméhek elleni védekezés érdekében rendszeresen öntözd a kertet, mert szeretik a száraz körülményeket.


Figyelem! A többség számára a méhcsípés átmeneti fájdalmat jelent, amelyet enyhe duzzanat és kellemetlen érzés követ. A lakosság egy kis százalékánál azonban a méhcsípés olyan allergiás reakciókat válthat ki, amelyek az enyhétől a potenciálisan életveszélyes anafilaxiáig terjedhetnek. 


Egy másik kockázatot jelentenek a méhek által okozott szerkezeti károk, ha úgy döntenek, hogy az otthonodat teszik magukévá. Bizonyos fajok, például az ácsméhek képesek a fába fúródni, veszélyeztetve ezzel ingatlana szerkezeti épségét.


Méhek viselkedése

A méhek olyan területeket keresnek fel, amelyek kielégítik nektár-, virágpor-, víz- és menedékszükségleteiket. A sokféle virággal virágzó kertek, különösen azok, amelyek fényesek és nektárban gazdagok, olyanok, mint a méhmágnesek. A rosszul kezelt hulladék, például a nyitott üdítős dobozok, az édes élelmiszerek és a túlérett gyümölcsök szintén vonzhatják a méheket.


A méheket azért vonzzák a virágok, mert nektárral táplálkoznak, ami édes. A fényes virágok különösen csábítóak a méhek számára, mivel bőséges nektárforrást jelentenek. A méheket a cukor is vonzza, ezért gyakran repülnek az élelemmel teli területek, például a piknikek és a szemetesek körül. 


Az édes anyagok keresése mellett a méheket a víz is vonzza, különösen forró és száraz körülmények között. A madárfürdők, a tavak és a háziállatok víztartályai a méhek gyülekezőhelyei lehetnek. A méhek menedéket is keresnek, és beáshatják magukat az otthonok területeire. Az ideális fészkelőhelyet kínáló, védtelen építmények - mint például az üreges fák, falüregek vagy elhagyott odúk - vonzóak az új otthont kereső méhek számára.


A méheket az édes illatú virágok vonzzák, mivel nektárral táplálkoznak. A gyümölcsillatok is vonzzák őket, mint másik táplálékforrás, az érő gyümölcsök. A méheket az olyan édes illatok is csábítják, mint a vanília, a cukros italok, a citrusfélék és a virágos parfümök. Az élénk színek vonzzák a méheket, különösen a kék, sárga és lila árnyalatok. Ezek a színek gyakran megtalálhatók azokon a virágokon, amelyekkel a méhek táplálkoznak, így ösztönösen a táplálékhoz társítják őket.


Természetes méhriasztó szerek

Ha kevésbé vonzóvá tesszük otthonunkat a méhek számára, kisebb valószínűséggel költöznek be. Íme természetes megoldások, amelyeket kipróbálhatsz a méhek elriasztására.


Ecet

A méhek elriasztásához használj csípős illatokat és semleges színeket. Az ecet elriasztja a méheket, és könnyen permetezhető az otthonod azon kültéri területei köré, amelyek közel vannak a méhekhez. Keverj össze egyenlő arányban fehér ecetet és vizet egy szórófejes flakonban, hogy ecetes riasztót készíts. 


Permetezd az oldatot a méheket elriasztó területek köré, például az ajtók és az otthonod azon kültéri területei köré, ahol a méhek összegyűlnek. Eső után bármikor alkalmazd újra az oldatot. 


Növények és gyógynövények

Bizonyos növények illatukkal is elriasztják a méheket. A méhek a keserű illatú növényekkel szemben ellenszenvesek, többek között a következőkkel szemben:


A bazsalikomnak erős gyógynövényillata van, amely taszítja a méheket. Ültess bazsalikomot cserépbe vagy földbe napos helyre. A konyhában elhelyezett bazsalikomnövény kiváló módja a méhek elriasztásának, miközben friss fűszernövényekhez juthatsz a főzéskor. 


A citromfű citrus illata elriasztja a méheket. Meleg éghajlaton, teljes napsütésben jól fejlődik. A méhek elriasztására ültess citromfüvet a járdák mentén vagy a bejáratok közelében. 


A borsmenta mentolos illata elriasztja a méheket. Gyorsan nő, és konténerekben vagy nedves, jó vízelvezetésű szabadföldi talajban is jól fejlődik. A méhek távoltartása érdekében ültess borsmentát fűszerkertbe vagy kültéri teraszok mentén. 


A citronella növények citromos illata elriasztja a méheket. Ültess citronellát cserépbe vagy jó vízelvezetésű talajba ajtók, teraszok közelében, hogy elriasszad a méheket. 


A körömvirág piretrumot tartalmaz, amely természetes rovarölő szer, és elriasztja a méheket és más rovarokat. Ezek alacsony karbantartást igénylő növények, amelyeket cserépbe vagy virágágyásokba ültethetünk kültéri járdák vagy teraszok mellé. 


Szegfűszeg

A méhek a szegfűszeg illatát is utálják, így kiváló természetes elriasztószer. Citrom és szegfűszeg felhasználásával készíthetsz szegfűszegriasztót. Vágj félbe egy citromot, és helyezz egész szegfűszeget a citromhúsba. Helyezd a citromot olyan területekre, ahol a méhek összegyűlnek. Egész szegfűszeget is szórhatsz a kültéri területeken a méhek elriasztására. Fizikai akadályok

Fizikai akadályok létrehozásával is elháríthatod a méheket, és megakadályozhatod, hogy az otthonodba fészkeljenek. Biztosítsad, hogy az otthonod minden nyílása és bejárata le legyen zárva, hogy a méhek ne tudjanak bejutni, használj szúnyoghálót minden ablakon és ajtón, és minden szemetet zárható, fedeles kukákba tedd bele. 


Zárj le minden olyan lyukat a stukkón, amely üres területekre vezet. Ellenőrizzük, hogy az eresz alatt és máshol a ház körül nincsenek-e károk, és javíttassuk ki őket. Keressük át a földtől a tetőig, és javítsunk ki minden olyan bejárati pontot, amely elég nagy ahhoz, hogy egy méh bejusson. Ezek a sérült területek kiváló helyszínek a méhek számára, hogy beköltözzenek és kaptárat hozzanak létre.


Professzionális méhszabályozási lehetőségek

Néha a megelőző és természetes módszerek nem elegendőek a méhek elriasztásához. Ha méh- és darázsfészek van az otthonodban, vagy családtagod allergiás a méhekre, fordulj szakemberhez az eltávolításhoz. Ha azt gyanítod, hogy házi mézelő méhek vagy ácsméhek fészkelnek otthonodban vagy annak környékén, hívj szakembereket.


Ha szokatlanul nagyszámú méheket észlelsz az ingatlanod vagy annak környékén, az egy közeli kaptárra utalhat. Bármilyen szerkezeti károsodásra utaló jel, mint például a méhek által kísért lyukak a faanyagokon, ácsméh-fertőzésre utal. Ha kaptárat találsz az ingatlanodon, semmiképpen ne zavard meg, és azonnal hívj kártevőirtó szakembert. 


A szakember fel tudja mérni, hogy a méhek áttelepíthetők-e, és biztonságosan el tudja végezni az eltávolítást, így biztosítva mind a méhek, mind a saját családod biztonságát.