A kovász egy finom kenyér, amelyet tejsavbaktériumok és természetes élesztő felhasználásával fermentációs eljárással készítenek. Tápanyagokban gazdag, és a kenyér állagának, minőségének, aromájának és eltarthatóságának javítására használták. A kovászos kenyér fogyasztása számos módon javítja az egészséged.
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A kenyérben található tejsavbaktériumok savanyú ízt adnak a kenyérnek.
Ez a cikk részletesebben foglalkozik a kovászos kenyér tudományos kutatásokkal alátámasztott lehetséges egészségügyi előnyeivel, táplálkozási felbomlásával, lehetséges mellékhatásaival. Olvass tovább.
Mi az a kovászos kenyér?
A kovászos kenyér természetes kelesztésű kenyér, amelyet erjesztett „indítóból” készítenek. Ha ismered a kombucha vagy a savanyú káposzta elkészítésének folyamatát, hasonló eljárást alkalmaznak a kovászos kenyér elkészítéséhez.
Egészen más, mint a szokásos kenyerünk. Aktivált élesztő nélkül a kenyér az előételben lévő természetes baktériumokból kel fel. Sok esetben emiatt könnyebb a kovász a lisztérzékenyek számára. Egészséges baktériumokat és probiotikumokat is tartalmaz. A probiotikumokról ismert, hogy bélbarát, így a kovászos kenyér egészséges csemege az emésztőrendszer számára. Ugyanakkor más tápanyagokkal is tele van, ezért vessünk egy pillantást a kovászos kenyér táplálkozási profiljára.
Apróságok
A történészek úgy vélik, hogy az ókori egyiptomiak fejlesztették ki a kovászos kenyér első használatát ie. 3000 körül.
Egy 100 g-os adag kovászos kenyér tartalmaz ( 1 ):
Kalória | 272 kcal |
Fehérjék | 10,8 g |
Szénhidrát | 51,9 g |
Összes lipid (zsír) | 2,42 g |
Élelmi rost | 2,2 g |
Kalcium | 52 mg |
Nátrium | 602 mg |
Kálium | 117 mg |
Foszfor | 105 mg |
Magnézium | 32 mg |
Vas | 3,91 mg |
Niacin | 4,82 mg |
A kovászos kenyér különösen gazdag tápanyagokban, amelyeket a szervezet könnyebben fel tud venni, mivel a kenyérben lévő tejsavbaktériumok növelik az olyan tápanyagok elérhetőségét, mint a folsav, a kálium és a magnézium. A kovászos kenyér prebiotikumként is működhet, és növelheti a bélben lévő mikrobiális populációt. A következő rész a kovászos kenyér számos egyéb egészségügyi előnyét ismerteti.
A kovászos kenyér 6 lehetséges egészségügyi előnye
1. Növeli a tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét
A tápanyagok biológiai hozzáférhetősége a szervezet által megemésztett, felszívódott és metabolizálódó tápanyagok aránya. A szervezet nem képes felvenni és hasznosítani az ételben lévő összes tápanyagot. A kovász fermentációja segíthet csökkenteni ezt a tápanyag-pazarlást.
A kenyérben lévő baktériumok kölcsönhatásba lépnek a teljes kiőrlésű gabonában lévő tápanyagokkal, oldják azokat, és segítik a szervezetet az egyes tápanyagok felszívódásában. Ezen túlmenően a kenyérben lévő tejsavbaktériumok (LAB) bizonyos allergéneket és táplálkozásellenes fitátvegyületeket is csökkenthetnek.
2. Alacsony glikémiás index
A kovászos erjesztés (búzaliszt tészta) tejsavat termel, amely csökkenti a kenyér GI-jét azáltal, hogy késlelteti a keményítő emésztését és felszívódását. Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek előnyösek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára, mivel lelassíthatják az inzulin szekrécióját és segítenek a vércukorszint kezelésében.
A 30 g-os kovászos kenyér (búza) GI-je 54, a teljes kiőrlésű kenyér 71. Nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása (a normál kenyérben) inzulin rezisztenciát és cukorbetegség kockázatát okozza.
3. Segíthet a súlycsökkentésben
Az alacsony GI-tartalmú diéták elősegíthetik a fogyást azáltal, hogy fokozzák a jóllakottságot, csökkentik az étkezés utáni inzulin felszabadulását, és fenntartják az inzulinérzékenységet. A kovászos kenyér metabolikusan aktív vegyületeket tartalmaz, amelyek növelik a jóllakottságot azáltal, hogy befolyásolják a gyomor-bélrendszeri hormonválaszokat. Ez segíthet az adagszabályozásban.
4. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A kovászos kenyér fogyasztása csökkenti a gyulladást és javítja a kardiometabolikus profilt. Ez segít csökkenteni az inzulin rezisztenciával összefüggő metabolikus szindrómák (kardiometabolikus szindróma), például a magas vérnyomás, az egészségtelen lipidszintek (diszlipidémia) és a hasi zsírfelhalmozódás (centrális zsírosodás) kockázatát.
5. Gazdag élelmi rostban
A kovászos kenyér élelmi rostokban gazdag. A magas élelmi rostbevitel alacsonyabb kockázatot jelent a szívkoszorúér-betegség i , a szélütés, a magas vérnyomás i , a cukorbetegség, az elhízás és bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek kockázatával. A több rost fogyasztása csökkenti a vérnyomást , a vércukorszintet és a koleszterinszintet.
6. Csökkentheti a rák kockázatát
A kovászos rozskenyér lignánokat tartalmaz, amely a rákvédő fitoösztrogének forrása. A kutatók úgy vélik, hogy a különböző forrásokból (beleértve a savanyú kenyeret is) származó fitoösztrogének csökkenthetik a mellrák kockázatát. Ennek az állításnak a megalapozásához azonban több tudományos bizonyítékra van szükség.
Az elmúlt néhány évben az élelmiszerbolondok hűségüket teljes kiőrlésű kenyérről kovászos kenyérre váltották. Régimódi, megnyugtató a szájban, és csemege a szemnek. Könnyen elkészítheted otthon és többféleképpen fogyaszthatod.
Hogyan adjunk kovászos kenyeret az étrendünkhöz?
Bizonyára felhasználhatod a kovászos kenyeret ugyanúgy, ahogyan a hagyományos kenyeret: szendvicsekhez, pirítósnak, sőt, még a megmaradt, állott kovászból is készíthetsz zsemlemorzsát, krutonokat stb. Vacsorára is felhasználható 'gabonaként' vagy keményítőként, például rizs, tészta vagy burgonya helyett.
A kenyeret gyakran szép kis kiegészítőnek tartották az étkezéshez, de a jó kovász köretként is megállja a helyét, avokádóval, apróra vágott paradicsommal (gondoljunk csak a bruschettára), és remek grillezett sajtos szendvics.
Egészségesebben elkészítheted, mint a hagyományos búzakenyeret
Mivel a kovász tápanyag-összetétele tükrözi az elkészítéséhez használt gabonalisztet, használhatsz 50-50 fehér liszt-teljes kiőrlésű búzaliszt keveréket, hogy továbbra is megkapd a kovász nagyszerű ízét, de a teljes kiőrlésű gabonák további előnyeivel.
Néhány ember nem szereti a teljes kiőrlésű kenyér textúráját, ezért a turmixolás mindkét világból a legjobbat nyújtja. További előnyök és ízek érdekében kipróbálhatod a csíráztatott szemű kovászos kenyeret is.
A kovászos kenyér lehetséges mellékhatásai
Mivel fermentált termékről van szó, egyesek puffadást tapasztalhatnak. Ez azonban lényegesen kevesebb, mint más kenyértől.
Kisebb a gluténtartalma, mint a hagyományos kenyérnek. Ha azonban cöliákiád van, valódi búzaallergiád van, vagy a lisztérzékenység súlyosabb formája van, a kovász nem ajánlott, mert nem glutén- vagy búzamentes.
A kovászos kenyér javíthatja az általános egészségi állapotod. De vajon jobb, mint a hagyományos kenyér? Tudd meg a következő részben.
Kovászos kenyér vs. Hagyományos kenyér
Számos lényeges különbség van a kovász és a hagyományos kenyér között. A kovászos kenyér természetes erjesztési eljárással készül vadélesztő és tejsavbaktériumok felhasználásával, amelyek jellegzetes csípős ízt adnak neki. Ez lehetővé teszi, hogy a tészta lebontsa a glutént és a fitinsavat, ami potenciálisan megkönnyíti az emésztést. Másrészt a szokásos kenyérhez kereskedelmi élesztőt használnak. Ráadásul kevésbé tápláló, mint a kovászos kenyér.
Ezenkívül a kovász alacsonyabb glikémiás indexe a normál kenyérhez képest lassabb vércukorszint-emelkedést okoz. Ez az emberek számára előnyössé teszi a vércukorszint ellenőrzését. Ezért a kovászos kenyér határozottan jobb, mint a hagyományos kenyér.
5 érv a kovászos kenyér fogyasztására
A kovászos kenyér csípős ízével és egyedi állagával több, mint pusztán kulináris élvezet. Gazdag rostokban és más alapvető tápanyagokban, amelyek segíthetnek a fogyásban és javíthatják a szív egészségét.
Érdemes lehet a hagyományos fehér kenyérről kovászos kenyérre váltani, mert számos egészségügyi előnye van. Táplálóbb, mivel tele van egészséges szénhidrátokkal, élelmi rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A kovászos kenyér előnyei a szívbetegségek kockázatának csökkentésétől a tápanyagok felszívódásának elősegítéséig terjednek.
Alacsony glikémiás indexű, és jó kenyérsütési lehetőség azok számára, akik figyelik az étkezés utáni vércukorszint-ugrásokat. A túlzott fogyasztás azonban erjedt jellege miatt gázképződést és puffadást okozhat. Ezért korlátozza a fogyasztását, és fordulj orvoshoz, ha bármilyen mellékhatást tapasztalsz.
Gyakran Ismételt Kérdések
A kovászos kenyér egészségesebb, mint a fehér kenyér?
Bár hasonló táplálkozási profillal rendelkeznek, a kovászos kenyér előnyös a bél egészségére, mert serkenti az egészséges bélbaktériumok növekedését.
Ehetek minden nap kovászos kenyeret?
Igen, de mértékkel. A kovászos kenyér a legegészségesebb kenyérfajták közé tartozik. A túlzott fogyasztás azonban puffadáshoz és egyéb gyomor-bélrendszeri problémákhoz vezethet.
A kovászos kenyér probiotikum?
Igen. Tejsavbaktérium (LAB) tartalma támogatja a gyomor-bélrendszer egészségét.
Jót tesz a kovászos kenyér a veséknek?
Noha erre vonatkozóan korlátozott mennyiségű kutatás áll rendelkezésre, anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a kovász nem feltétlenül előnyös a vesék számára.
Mivel a kovászos kenyér az előételben lévő természetes baktériumokból emelkedik ki, egészséges baktériumokat és probiotikumokat tartalmaz.
- A kenyérben lévő tejsavbaktériumok növelik a tápanyagok, például a folsav, a kálium és a magnézium elérhetőségét.
- A kovászos kenyér alacsony glikémiás indexű élelmiszer, így segíthet a vércukorszint és a testsúly kezelésében, valamint javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget.
Vigyázat: A glutén intoleranciában és cöliákiában szenvedők súlyos egészségügyi problémákkal szembesülhetnek a fogyasztása miatt, ezért konzultálniuk kell egy egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt ezt megtennék.