Annak ellenére, hogy mindent megteszel a fogyásért, mégis nehezen megy? Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az emésztőrendszerben rejtőző „élesztőgombásodás” egyszerű kezelése jelentősen megkönnyítheti a fogyást. A Candida albicans nevű élesztőgomba súlyos károkat okozhat a szervezetben, fáradtságot, emésztési problémákat és súlygyarapodást előidézve.
Szerencsére van egy maroknyi élesztőellenes stratégia, amelyeket kipróbálhatsz a Candida diéta részeként a gyógyulás és a fiatalítás érdekében. Folytasd az olvasást, hogy megtudd, milyen drámai változásokon ment keresztül két nő a Candida diéta során, és hogyan érheted el saját magad az előnyeit.
Mi az a Candida?
A Candida egy olyan élesztőgomba nemzetség, amely természetesen jelen van a testünkben, különösen a bőrön, az emésztőrendszerben és a nyálkahártyákon. A leggyakoribb fajta a Candida albicans. Normál körülmények között az immunrendszer és a hasznos baktériumok kordában tartják a Candida mennyiségét, de ha ezek az egyensúlyok felborulnak (például antibiotikumok szedése vagy legyengült immunrendszer miatt), a Candida túlzottan elszaporodhat.
Ez túlnövekedéshez vezethet, amit gyakran "candidiasisnak" neveznek. Ez különböző tüneteket okozhat a fertőzés helyétől függően, beleértve a fáradtságot, bőrirritációt, emésztési problémákat, fertőzéseket a szájban (szájpenész), a hüvelyben (hüvelygomba) vagy a bőrön, tárja fel a világhírű funkcionális orvoslás szakértője, Amy Myers, MD.
De manapság sokunkat sújt a Candida túlszaporodása. „Tapasztalatok szerint 10 betegből kilencnél túlszaporodik a Candida albicans élesztőgomba, ami széles körben elterjedt problémákat okoz” – mondja Dr. Myers. „Az 50 év feletti nőknél a leggyakoribb tünetek az agyköd, a fáradtság, a cukoréhség, az emésztési problémák, a súlygyarapodás és a fogyás képtelensége.”
Hogyan károsítja az egészséget a Candida túlszaporodása
Bár kis mennyiségben hasznos, a Candida túlszaporodása az utolsó egészségügyi probléma, amelyet fel szeretnénk venni a listánkra. De miért olyan gyakori a túlnövekedés? A kutatások azt sugallják, hogy a stresszhormonok, az antibiotikumok, a vérnyomáscsökkentők, az élelmi rost hiánya és az ülő életmód mind olyan tényezők, amelyek elnyomják a jótékony baktériumokat a bélrendszerünkben, amelyek felelősek az élesztőgombák kordában tartásáért.
„És az általunk fogyasztott összes cukor és keményítő aktívan táplálja a Candidát” – jegyzi meg Dr. Myers.
Ahogy az élesztő elszaporodik, elkezdődnek a bajok. „A Candida botszerű formát ölthet, és áthatolhat a bélfalon” – mondja Dr. Myers. "Ez lehetővé teszi az élelmiszer-részecskék, a toxinok és az élesztő bejutását a véráramba, ahol keringenek, és szinte bárhol gyulladáshoz vezethetnek a szervezetben." Európai tudósok szerint az ebből eredő számos egészségügyi probléma közül ez a „szivárgó bél” olyan biokémiai változásokat okoz, amelyek 57%-kal több hasi zsír tárolására késztetnek bennünket.
Ezenkívül az immunrendszer működési zavarait is kiválthatja, amelyek rheumatoid arthritishez, lassú pajzsmirigyhez és más súlyos betegségekhez vezethetnek. De nyugodj meg: „Ha egyszer legyőzzük a Candida túlszaporodását” – mondja Dr. Myers –, az átalakulás hihetetlen.
Mi az a Candida diéta?
A Candida diéta követéséhez „az első dolog, amit meg kell tenned, az az élesztőgombásodás” – mondja Dr. Myers. Ez azt jelenti, hogy levágja az élesztő kedvenc ételkészletét: a cukrot. Kerüld a cukor, a feldolgozott szénhidrátok és az alkohol fogyasztását, miközben korlátozza a gyümölcs, keményítőtartalmú zöldség, gabona és bab fogyasztását.
A hatás fokozása érdekében emeld ki a fokhagymát, a keresztes virágú zöldségeket és a gyömbért, amelyek mindegyike olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják a Candida növekedését; Hasznos lehet az almaecet és a fahéj is, amelyekről kimutatták, hogy károsítják a Candida sejtfalat. Egy másik kulcs: Dr. Myers napi probiotikum-kiegészítést javasol – keress olyat, amelyen „100 milliárd CFU” szerepel a címkén –, hogy segítsen helyreállítani a jó baktériumokat, amelyek kordában tartják az élesztőt.
Candida diéta erősítő: MCT olaj
Egy olcsó evőkanál kókuszolaj vagy MCT-olaj (közepes láncú trigliceridek) hozzáadása a legtöbb ételhez segíthet a Candida elleni varázslatban. Kiderült, hogy mindkét olajfajta gazdag kaprilsavban, „amiről köztudott, hogy barátságtalan környezetet teremt az élesztő számára” – mondja Dr. Myers. Azt mondja, hogy a kaprilsav, amelyet étrend-kiegészítőkből is kaphat, az egyik legjobb módja annak, hogy megszabaduljon az élesztővel kapcsolatos tünetektől.
A New York-i Orvosi Főiskola tudósai is támogatják, akik megállapították, hogy a kaprilsav akár 30-szor hatékonyabb a Candida ellen, mint a vényköteles gombaellenes szerek. Bónusz: „A kókuszdió- és az MCT-olajban lévő zsírsavak serkentik az anyagcserét és a zsírégetést” – jegyzi meg. Tehát a fogyáshoz ez nem csak egy jó zsír, hanem egy nagyszerű zsír!
Mennyit lehet fogyni Candida diétával?
A Candida-diétával leadott súly az egyéni kiindulási helyzettől és a Candida túlszaporodásának mértékétől függ. Dr. Myers szerint az olyan tünetek, mint az agyi köd és az emésztési problémák jelentősen javulhatnak, vagy akár teljesen megszűnhetnek 30 nap alatt, ha a nők követik a diétát és alkalmazzák az élesztőgomba elleni stratégiákat.
Mit kell enni a Candida diéta során?
Étkezés során a Candida elleni küzdelemhez fogyassz sovány fehérjét és nem keményítőtartalmú zöldségeket. Használj kókuszolajat, MCT-olajat vagy olívaolajat az ételek elkészítéséhez, de ne túl sokat, mert emésztési problémákat okozhat. Naponta két csésze gyümölcsöt és gluténmentes szénhidrátot, például édesburgonyát vagy quinoát is adj az étrendedhez.
Az eredmény maximalizálása érdekében kerüld a gabonákat, édesítőszereket és tejtermékeket. Ha lehetséges, vásárolj antibiotikum-mentes és biotermékeket. Mint mindig, kérd ki az orvos véleményét minden új terv kipróbálásához.
Reggeli: Készíts tojást bármilyen kedvelt stílusban egy evőkanál kókuszolajon, és párold hozzá a választott nem keményítőtartalmú zöldségeket. Tálald a tojást egy adag szeletelt szezonális gyümölccsel az oldalán.
Ebéd: Vágj kockára 450 g pörkölt húst, 900 g gyökérzöldséget és 1 hagymát. Tedd az egészet egy lábosban lassú tűzhelyre, és keverd össze egy 800 g-os konzerv paradicsommal és 5 teáskanál olasz fűszerkeverékkel. Főzd alacsony fokozaton több órán át. 4 adagra elegendő.
Uzsonna: Válogatott szeletelt zöldségek guacamole-ba mártva; A zöldségeket csontlében is párolhatod, hogy könnyű és laktató levest készíthess.
Vacsora: Sült csirkét tálalj kókuszolajban pirított zöldségekkel, és opcionálisan kínálj hozzá párolt karfiolt, amelyet kókusztejjel pépesítettél.