7 árulkodó jel, hogy ellenőrizned kell a vasszintedet, a dietetikus szerint

Akcióleső
2024.05.16 18:29


A vas egy ásványi anyag, amely természetesen számos élelmiszerben megtalálható, de meglepően sok ember nem jut belőle betelni. A vashiány pedig számos egészségügyi problémát okozhat – és még az agy egészségét is közvetlenül befolyásolhatja.


Ez az a következtetés a közelmúltbeli kutatásokból, amelyek szerint az alacsony vasszint súlyosbíthatja a szorongás, a depresszió és a skizofrénia tüneteit. A metaanalízis a felmérések eredményeit és tanulmányait elemezte, és megállapította, hogy számos depresszióban, szorongásos zavarban, alvászavarban és pszichotikus rendellenességben szenvedő ember számolt be vashiányos vérszegénységről is.


A vashiány gyakori probléma. A kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak 10,5 százaléka vashiányos vérszegénységben szenved, ami olyan állapot, amikor szervezetében nincs elég egészséges vörösvérsejt. A vashiány azonban többet tesz, mint a mentális egészségét – hatással lehet a szívére, és akár terhességi problémákat is okozhat.


Ezt szem előtt tartva, mik a vashiány jelei, és mit kell tennie, ha azt gyanítod, hogy a vashiány alacsony? A dietetikusok lebontják.


A vashiány jelei

Ezt fontos előre tudni: Nem mindig könnyű megállapítani, ha alacsony a vasszinted. "A vashiányos vérszegénység jelei és tünetei megbízhatatlanok az ilyen típusú táplálkozási anémia szűrésében vagy kimutatásában" - mondja Deborah Cohen, a DCN, RDN, a Rutgers Egyetem klinikai és megelőző táplálkozástudományi tanszékének docense.


A tünetek gyakran nehezen megfoghatók, és könnyen összetéveszthetők más betegségekkel.

Ennek ellenére van néhány jel arra nézve, hogy vashiánnyal küzdhetsz. Ezeket tartsd szem előtt.


1. Fáradtnak és gyengének érzed magad

A fáradtság a vashiány egyik leggyakoribb tünete. Vashiányos vérszegénység esetén a szervezet nem tud elegendő hemoglobint előállítani, a vörösvértestekben lévő anyagot, amely lehetővé teszi számukra az oxigén szállítását – magyarázza Sonya Angelone, RDN, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. „A szövetekhez jutó kevesebb oxigén fáradtsághoz vezet” – mondja. Van azonban egy tartomány, attól függően, hogy milyen súlyos a vashiánya. „Egy kicsit fáradtnak vagy nagyon fáradtnak érezheted magad” – mondja Cording.


2. A bőröd sápadtabb a szokásosnál

Angelone szerint ennek egyszerű az oka: a hemoglobin adja a vörösvérsejtek vörös színét, így a vashiányos hemoglobinszint alacsonyabb szintje miatt a bőr kevésbé látszik vörösnek. Mivel azonban sok tényező befolyásolhatja a bőrszínt, ez egy trükkös tünet lehet a vashiányhoz, mondja Cording.


3. Légszomjad van

Ismét számos dolog okozhat légszomjat. De a vashiányból eredő alacsony oxigénszint az egyik ilyen, mondja Angelone. "Ez gyorsabb légzéshez vezet, mivel a szervezet több oxigénhez próbál jutni" - mondja. "Észreveszed a sekély, gyorsabb légzést."


4. Fejfájással és szédüléssel küzdesz

A vashiányos vérszegénység miatt az agyad más szervekkel együtt kevesebb oxigént kaphat, mint amennyire a csúcsteljesítményedhez szükséged van – és ez fejfájáshoz vezethet, mondja Cording. Kutatások kimutatták, hogy a vérszegénységben szenvedők 80 százaléka tapasztal fejfájást és 36 százalékuk migrénes.


5. Hideg kezed és lábad van

A vashiány miatt kevésbé oxigéndús vér jut a kezedbe és a lábadba – és ettől hidegnek érezheted – mondja Angelone. Míg egyesek hajlamosabbak a hideg kezekre és lábakra, ha ez újabb dolog a számodra és a vérszegénység egyéb tüneteivel együtt tapasztalod, Cording szerint érdemes folytatni a megállapítást.


6. „Kanál” körmeid vannak

A kanálkörmök (más néven koilonychia ) puha körmök, amelyeknek megemelkedett élei és mélyedése van a közepén, és a közepe általában elég nagy ahhoz, hogy egy csepp folyadék is elférjen, mondja a Mayo Clinic. A kanál körmök számos betegség jele lehet, beleértve a szívbetegséget és a pajzsmirigy alulműködést, ezért érdemes megemlíteni az orvosodnak.


7. Ingerlékeny vagy

Ha vashiányod van, akkor egyszerűen… rossz érzést kelthet – mondja Cording. Lehet, hogy fáradtabb vagy, mint általában, fejfájással küzdesz és egyszerűen nem érzed jól magad. Ezzel valószínűleg könnyebben bosszankodhatsz. De ismétlem, ez egy nehéz tünet lehet. "Mivel a jelek és tünetek olyan homályosak, és olyan sok állapotnak tulajdoníthatók, a vashiányt gyakran nem diagnosztizálják korai szakaszában" - mondja Cohen.


Mi a teendő, ha alacsony a vasszinted


Ha gyanítod, hogy alacsony a vasszinted, fontos, hogy beszélj az orvosoddal. "Ha ezen tünetek bármelyike jelentkezik, mindig jó ötlet, hogy ellenőrizd magad" - mondja Cording. "Fontos figyelni a táplálkozási hiányosságokra."


Orvosod alapvető laboratóriumi vizsgálatot rendelhet a vörösvértestek és a hemoglobinszint ellenőrzésére – ezek alacsonyak lesznek, ha vashiányod van, mondja Cohen.


Ha valóban kevés a vas, akkor néhány lépést megtehetsz a probléma megoldásához. „Ha nagyon enyhe hiányról van szó, néha segíthet, ha jobban odafigyelünk az élelmiszerforrásokra ” – mondja Cording. Ez azt jelentheti, hogy több marhahúst és csirkét kell enni, vagy ha vegetáriánus vagy, akkor olyan dolgokra kell összpontosítania, mint a tofu, a spenót és a bab.


Ha a hiánya súlyosabb, orvosod javasolhatja, hogy vegyél be egy kiegészítőt, mondja Cohen. Egyszerűen nem jó ötlet vashiányt diagnosztizálni, és vas-kiegészítőket szedni anélkül, hogy először beszélnél az orvosoddal. "A táplálékkiegészítőknek vannak mellékhatásai – a székrekedés a leggyakoribb, az émelygés és a gyomor-bélrendszeri zavarok mellett" - mondja Cohen. "A tüneteket más okok is okozhatják, így a kiegészítés csak "sebtapasz" lesz, és elfedi egy súlyosabb állapot tüneteit.


Cording hangsúlyozza a kivizsgálás fontosságát, ha vashiányra gyanakszol. „Bármikor, amikor nem érzed jól magát, fontos, hogy beszélj az orvosoddal” – mondja.