5 ok, miért egyél naponta banánt az egészségedért és a hosszú életért

Akcióleső
2024.05.22 07:48


Az egészséges szokások kialakítására törekedve túl gyakran kezdünk magasztos célokkal, csak azért, hogy viszonylag gyorsan elveszítsük a lendületet. (Példa: A becslések szerint az újévi fogadalmak 80 százaléka mindenütt meghiúsul, és a legtöbb ember január 19-ig feladja.) 


Ahelyett, hogy mindent egy lapra téve versenyeznél, inkább az lenne a legjobb, ha felismernéd és fenntartanád néhány egészséges szokásodat, amelyek valószínűleg már részei a napi rutinodnak.


Vegyük például egy csomó banán készletezését a heti élelmiszerszállítás során. Ennek a mindenütt jelenlévő, de erőteljes gyümölcsnek az evése valójában az egyik legegyszerűbb, öregedést elősegítő diétás hack, amely a rendelkezésére áll. Előre Bianca Tamburello, RDN, a FRESH Communications NYC-i dietetikusa elmagyarázza, miért.


Miért járnak kéz a kézben a banánevés és a hosszú élettartam?


1. Flavonoidok


Emlékeztetőül: Az antioxidánsok kivédik az oxidatív stresszt – ez utóbbi nemcsak felgyorsítja az öregedést, hanem a betegségek és a halálozás minden okból való nagyobb kockázatával is jár. Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek nagyobb bevitele viszont hatékonyan javíthatja egészségedet (vagyis hosszabb és egészségesebb életet).


"A banán tele van flavonoidokkal, egy speciális típusú antioxidánssal, amely gyulladáscsökkentő előnyökkel jár az egészséges öregedés elősegítése érdekében" - magyarázza Tamburello. "A krónikus gyulladás megelőzése fontos, mert bizonyos betegségekhez, köztük a rheumatoid arthritishez, az Alzheimer-kórhoz, a szívbetegségekhez és a 2-es típusú cukorbetegséghez társul."


2. Oldható rost


Sajnos, a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő mennyiséget az egyik legfontosabb tápanyagból, a rostból. De a jó hír az, hogy a banán – amelyből egy nagy 3,5 gramm összes élelmi rostot tartalmaz – csökkentheti az ajánlott 21-38 grammos napi kvótát. "A banánban található oldható rost elősegíti a szív egészségét azáltal, hogy segít csökkenteni a koleszterinszintet" - mondja Tamburello. 


"Ez a fajta rost segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, és hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának kezeléséhez vagy megelőzéséhez." Végül, de nem utolsósorban, a rostok arról híresek, hogy elősegítik az emésztést és táplálják a beleket.


3. Ellenálló keményítő


A banán bélbarát előnyeinek felerősítése érdekében érdemes odafigyelni az éretlen zöld banánra, mivel ezek egy speciális rosttípust, az úgynevezett rezisztens keményítőt biztosítanak. "A rezisztens keményítő prebiotikumként működik, és egészséges bélbaktériumokat táplál, hogy elősegítse a kiegyensúlyozott mikrobiomát" - mondja Tamburello. 


Az ICYMI, a virágzó bélrendszer számtalan módon támogatja az egészséges testet és lelket. "A feltörekvő kutatások kimutatták, hogy az egészséges bélrendszer javíthatja az egész test egészségét, beleértve a szív egészségét, az immunitást és még a mentális egészséget is" - folytatja a dietetikus. "Az oldható rostokhoz hasonlóan a rezisztens keményítő is elősegíti az egészséges vércukorszintet."


4. Kálium


A banán jól ismert kiváló káliumforrásként, egy ásványi anyagként, amelyet az évek múlásával kiemelten kell kezelni. "A több kálium fogyasztása magasabb csont ásványianyag-sűrűséggel jár, ami az életkor előrehaladtával csökken" - magyarázza Tamburello. (Tipp: A csontvesztés proaktív minimalizálása érdekében ügyelj arra, hogy a kalciumot és a D-vitamint is tartalmazza a napi étrended.) 


A csontok egészségére gyakorolt jótékony hatások mellett hozzáteszi, hogy a kálium elősegíti az egészséges veseműködést, támogatja az izmok regenerálódását, és csökkentheti a vérnyomást. szinteket.


5. C-vitamin


Narancs helyett: A banán a C-vitamin érvényes forrása is, egy döntő vitamin és antioxidáns, amely nap mint nap erősítheti az immunrendszer működését. "A banán jelentős mennyiségű C-vitamint kínál (12 százalékos napi érték), [ami] támogatja az erős immunrendszert és a sebek gyógyulását" - mondja Tamburello. Ezenkívül azt mondja, hogy egyes mikrotápanyagok (köztük a C) potenciálisan segíthetnek lelassítani az időskori makuladegenerációt , bár a kutatás még folyamatban van.


A "napi banán bevitel távol tartja az orvost"


Annak érdekében, hogy lendületet adj az öregedést elősegítő céljaidnak, érdemes áttekintened az egyszerű, cukros ételeket és szokásokat, amelyek már benne vannak – köztük a banánfogyasztással. Végtére is, az egészséges táplálkozás és életmód alapelemei, amelyeket következetesen alkalmazhatsz, a legjobb megoldás a jó közérzet támogatására most és az elkövetkező években.


Tamburello szerint a legtöbb ember számára előnyös lehet napi egy adag gyümölcs elfogyasztása. Ahhoz, hogy kreatív legyen a banánjáték, a következőket javasolja:


  • Kis darabokat keverj a reggeli zabba, amíg fel nem oldódik
  • Palacsinta vagy alacsony cukortartalmú sütemény alapjául
  • Felszeleteljük és mogyoróvajba mártjuk
  • Fagyasztott banán keverése vaníliával és fahéjjal fagylaltszerű desszerthez
  • Étcsokoládéba mártjuk és lefagyasztjuk, hogy ropogós legyen

Egy búcsúzóul elmondható, hogy bár a banán minden bizonnyal hasznosnak bizonyulhat az öregedés frontján, ne feledd, hogy ez csak egy része egy nagyobb egésznek. „Ne feledd, hogy egyetlen étel nem hat varázsvesszőként az egészséges öregedéshez, és hogy a változatos étrend fontos” – összegzi Tamburello.