Miért érezzük magunkat fáradtnak evés után? Fő okok és megoldások

Akcióleső
2024.06.02 09:35


Befejezed az ebédszünetet, és egy órával később azon kapod magad, hogy nehezen tudsz a munkahelyi feladataira koncentrálni?  Hasonlóképpen, ünnepek és különleges alkalmak idején nincs is jobb annál, mint egy jóleső szunyókálás, miután teleettem magam a kedvenc ételeimmel, és véletlenül még lefekvés előtt elszundítok.


Függetlenül attól, hogy rendszeresen vagy oly gyakran tapasztalod őket, az " étkezési kómák " (vagy azok mini, múló változatai) nagyon gyakori és jellemzően teljesen ártalmatlan jelenség. És többnyire ezek okai is. De mik a pontos okai annak, hogy evés után elfáradsz? Előre Kimberley Rose-Francis , RDN, CDCES, CNSC, LD segítségével kibontjuk a három legvalószínűbb közreműködőt.


Miért érzem magam olyan fáradtnak evés után? Íme a három fő ok:


1. Az étkezések időzítése hozzájárulhat 


Elfáradsz ebéd után? Lehet, hogy a munkaterhelésed nem annyira ösztönző, de valószínűbb, hogy a cirkadián ritmusod (más néven alvás-ébrenlét ciklusok) áll az ebéd utáni, déli zuhanás mögött . "Az étkezés utáni álmosság vagy az étkezés utáni fáradtság több tényezőnek tulajdonítható, beleértve a cirkadián ritmust" - mondja Rose-Francis.


A Yale Journal of Biology and Medicine 2019 - es áttekintése megjegyzi, hogy a cirkadián ritmus egy belső, körülbelül 24 órás ciklus, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust és számos egyéb testi funkciót. Az alvási késztetés (vagyis az alvás iránti vágy) két időszakban éri el a csúcspontját: a korai hajnali órákban (általában 2-4 óra között) és a délutáni órákban (általában 1-3 óra között). 


Ezek az időszakok az alvási késztetés természetes növekedésével és csökkenésével vannak összefüggésben. Kora este az éberség növekedhet, de ez egyénenként változó lehet.


Ebben az esetben teljesen normális, ha egy kicsit szundikálsz ebéd után – de az ok inkább a veleszületett biológiai ritmusodhoz és az ebédelési időszakhoz kapcsolódik, mint magához az étkezéshez.


2. Olyan ételeket eszel, amelyek álmosságot okoznak


"Ha diétával és életmódváltással próbálod javítani az alvásodat, valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy bizonyos ételek és italok elősegíthetik a jobb alvást."


"Noha ez rendkívül hasznos lehet, amikor eljön a lefekvés ideje, néha ezek az ételek napközben is álmosságot okozhatnak. Néhány ilyen élelmiszer a következőket tartalmazza:"


  • Triptofánban gazdag ételek, beleértve a lencsét, lazacot, spenótot, mogyoróvajat, tökmagot, sajtot és pulykaféléket (innen ered a hírhedt hálaadási ételkóma)

  • Melatoninban gazdag ételek, beleértve a pisztáciát, a tojást és a lazacot

  • Tartós cseresznyelé , amely melatonint és triptofánt is tartalmaz

  • Tej, amely melatonint és triptofánt is tartalmaz

  • Kamilla tea

"A D-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint például a zsíros halak, a tojássárgája, a gombák és a dúsított ételek közvetlenül és közvetve szabályozhatják az alvást " - teszi hozzá Rose-Francis.


3. A szokásosnál több magas zsírtartalmú ételt eszel – ami többé-kevésbé kiegyensúlyozott étrendet jelenthet


Egy régebbi, a Physiology & Behavior folyóiratban megjelent tanulmány egy magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú reggeli és egy zsírszegény, magas szénhidráttartalmú reggeli hatásait vizsgálta 18 férfi és nő esetében. Azok a résztvevők, akik magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú reggelit fogyasztottak, arról számoltak be, hogy evés után két-három órával álmosabbnak érezték magukat, és a három óra elteltével lényegesen fáradtabbak a másik csoporthoz képest.


A kutatók felfedezték, hogy a kolecisztokinin, a GI-rendszerben található hormon, amely serkenti a zsírok és fehérjék emésztését, szignifikánsan magasabb volt a magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú ételek után. A kolecisztokinin a jóllakottsághoz és az álmossághoz is kapcsolódik – különösen a zsírsavak és az aminosavak váltják ki a felszabadulását –, így az ezekben az összetevőkben gazdag étkezés a szokásosnál álmosabbnak érezheted magad.


Fontos észben tartani, hogy az egészséges zsírok és fehérjék létfontosságúak a jól kiegyensúlyozott étrendben, és ha nem sikerül bevinni a makrókat és a mikrokat, az hatással lehet az energiaszintedre és az általános egészségedre. 


Ahogy bizonyos ételek több energiával tölthetik fel a szervezetet, egyes ételektől a szokásosnál is fáradtabbnak érezheted magadat. 

Lehetséges, hogy azok, akik az alvásuk javítására törekszenek, néha előbb ébrednek fel, mint szeretnék. Azonban Rose-Francis szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy jobban megértsük, miként befolyásolják a különböző ételek az alvás-ébrenlét ciklust.


Ezenkívül az ebéd utáni kisebb fáradtság természetes, és általában nem ad okot aggodalomra. De abban az esetben, ha annyira elfáradsz, hogy nehéz ébren maradni vagy hatékonyan végezni a munkádat, azt tanácsolják, hogy kérjél útmutatást az orvosodtól.