Hogyan lassítsuk le a sejtjeink öregedését: Szív-egészséges tippek és trükkök

Akcióleső
2024.06.07 10:08


Egy új tanulmány szerint a szív-egészséges tevékenységek ellensúlyozhatják a szervezet sejtjeinek gyors öregedésére való genetikai hajlamot. A tanulmány szerdán jelent meg a Journal of the American Heart Association folyóiratban.


Több mint 5000 átlagosan 56 éves felnőtt adatait elemezve a kutatók kimutatták, hogy az olyan életmódbeli tényezők, mint a táplálkozás és a testmozgás összefüggésbe hozhatók a fiatalabb biológiai életkorral.


"Eredményeink azt sugallják, hogy a magasabb genetikai kockázat miatt gyors sejtöregedésben szenvedő egyének ellensúlyozhatják a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett terhét szívbetegségük kockázati tényezőinek kezelésével és szív-egészséges viselkedésmóddal" - mondta Jiantao Ma, a tanulmány vezető szerzője.


A kutatók felfedezték, hogy a DNS-metiláció, amely egy olyan kémiai módosítási folyamat, ami a génexpressziót (a gének működését és hatásait) szabályozza, hogyan befolyásolhatja a sejtek öregedését. Emellett ez a folyamat csökkentheti a szívbetegségek, a szélütés, valamint különböző betegségek miatti halálozás kockázatát.


"Kutatásunk az volt, hogy megvizsgáljuk, vajon a DNS-metiláció lehet-e az a mechanizmus, amellyel a szív- és érrendszeri egészségügyi tényezők befolyásolják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és az általános halálozási arányt" - mondta Ma, a bostoni Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi és Politikai Karának adjunktusa. 


A DNS-metilációs szint a legígéretesebb biomarker a biológiai életkor becsléséhez. Bizonyos mértékig az egyén genetikai felépítése meghatározza a biológiai életkort, de az életmódbeli tényezők és a stressz is hatással van a kutatók szerint.


A kutatók 5682 felnőtt, 56%-uk nő egészségügyi adatait vizsgálták meg, akik részt vettek a Framingham Heart Study-ban – egy folyamatban lévő, nagy, többgenerációs kutatási projektben, amelynek célja a szívbetegségek kockázati tényezőinek azonosítása.


Interjúk, fizikális vizsgálatok és laboratóriumi tesztek alapján a kutatók az American Heart Association Life's Essential 8 eszközét alkalmazták az összes résztvevő értékelésére.


Az eszköz 0 és 100 között értékeli a szív- és érrendszeri egészséget, és a 100 a legjobb, viselkedési mérőszámok – étrendi bevitel, fizikai aktivitás, éjszakai alvási órák és dohányzási állapot – és klinikai mérések – testtömegindex, koleszterinszint – kombinációjával, vércukorszint és vérnyomás.


A kutatók további értékeléseket végeztek négy olyan eszköz használatával, amelyek a DNS-metiláció alapján becsülik meg a biológiai életkort, és egy ötödik eszközt, amely az egyén felgyorsult biológiai öregedésére való genetikai hajlamát értékeli.


A biológiai öregedés koncepciója – a szervezet funkcióinak fokozatos hanyatlásának összetett folyamata – évek óta foglalkoztatja az orvosokat és a tudósokat – mondta Dr. Jacqueline Hollywood, a Hackensack Egyetem Orvosi Központjának kardiológusa.


"Ez egy természetes jelenség, amely minden élő szervezetre hatással van, ami a betegségek és végső soron a halál kockázatának növekedéséhez vezet" - mondta Hollywood, hozzátéve, hogy "a biológiai öregedés pontos mechanizmusai rejtélyek, és vizsgálat alatt állnak".


Ugyanakkor rámutatott, hogy "a szív a test motorja, és egészsége döntő szerepet játszik az öregedési folyamatban. A jó szív egészségének megőrzése számos előnnyel járhat, amelyek lassíthatják az öregedést és javíthatják az idősebb felnőttek életminőségét."


Például, Hollywood szerint az egészséges szív hatékony pumpálása biztosítja a megfelelő vérkeringést, ami létfontosságú oxigént és tápanyagokat juttat el a sejtekhez, ezzel késleltetve az életkorral összefüggő hanyatlást.


A krónikus gyulladások elkerülése szintén kiemelten fontos, mivel ez jelentősen hozzájárul az öregedéshez. Ezért javasolta Hollywood a feldolgozott élelmiszerek korlátozását, amelyek gyakran magas cukrot, egészségtelen zsírokat és mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek krónikus gyulladást válthatnak ki szívproblémákkal, rákkal, Alzheimer-kórral és más gyakori egészségügyi problémákkal az idősebb felnőtteknél.


"A tanulmány azt sugallja, hogy sejtjeink – testünk mikroszkopikus alapja – reagálhatnak ezekre a szívbetegségek kockázati tényezőire, és közvetlenül vagy közvetve megváltoztatják az öregedésüket" – mondta Dr. David Min, a Dartmouth szív- és érrendszeri gyógyászatának vezetője. 


„Érdekes lesz látni, hogy képesek vagyunk-e „fiatalabbá tenni magunkat” azáltal, hogy pozitívan változtatjuk sejtjeink öregedését olyan eszközökkel, mint a Life's Essential 8, és módosítjuk ezeket a kockázati tényezőket” – mondta Min.


Mit jelent a Life's Essential 8?


A "Life's Essential 8" az Amerikai Szívtársaság által kidolgozott iránymutatás, amelynek célja a szív- és érrendszeri egészség javítása és fenntartása. Az iránymutatás nyolc kulcsfontosságú területet foglal magában, amelyek mindegyike segít csökkenteni a szívbetegségek, a szélütés és más súlyos egészségügyi problémák kockázatát. Az alábbiakban találhatók az alapvető elemek:


  1. Egészséges táplálkozás: Kövess egy olyan étkezési mintát, amely gazdag teljes értékű élelmiszerekben, gyümölcsökben, zöldségekben, sovány fehérjében, magvakban és olíva- vagy repceolajban.

  2. Legyél aktívabb: Felnőtteknek heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív testmozgás ajánlott. Gyerekeknek napi 60 perc aktivitás szükséges.

  3. Hagyj fel a dohányzással: A hagyományos cigaretta, az e-cigaretta és a vaping használata a legnagyobb megelőzhető halálok az Egyesült Államokban.

  4. Aludj egészségesen: Felnőtteknek éjszakánként 7-9 óra alvás ajánlott, a gyermekeknek pedig több, koruktól függően.

  5. Súlykontroll: Érj el és tarts fenn egészséges testsúlyt. Az optimális testtömegindex (BMI) 18,5 és 24,9 között van.

  6. Koleszterinszint szabályozása: Magas LDL (rossz) koleszterinszint szívbetegségekhez vezethet. Az orvosok általában az LDL-szintet figyelik, mivel ezt nem szükséges éhgyomorra mérni.

  7. Vércukorszint szabályozása: Az ételből származó glükóz (vércukor) energiát biztosít a test számára. A magas vércukorszint idővel károsíthatja a szívet, a veséket, a szemeket és az idegeket.

  8. Vérnyomás szabályozása: Az optimális vérnyomás értéke kevesebb mint 120/80 Hgmm. A magas vérnyomás 130-139 Hgmm szisztolés vagy 80-89 Hgmm diasztolés nyomásnál kezdődik.

Ezek az alapvető elemek segítenek abban, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljünk, csökkentve a súlyos betegségek kockázatát.


"Izgatottan látom, hogy életmódbeli beavatkozásaink elősegíthetik a sejtszintű változásokat, ami egy izgalmas, új kutatási korszakot jelentene a jövőben" - mondta Dr. Paul Leis, a New York-i Mount Sinai Health System kardiológusa. 

"A sejtek öregedésének visszafordítása potenciálisan csökkentheti más betegségek kockázatát is."


Akcióleső Webáruház