Bemutatjuk hogyan tisztítottunk ki egy erősen szennyezett, koszos, foltos szőnyeget

Akcióleső
2024.06.05 23:10

A szőnyegtisztítás egyik legnehezebb pillanatai, amikor az ember egy több éve nem tisztított, rendkívül koszos, foltokkal szennyezett szőnyeggel találja magát szemben. Ráadásul esetünkben még világos színe is van a szőnyegnek, ami olyan sűrű, rövid szálhosszal párosul, aminek a tisztításához manuálisan kezelt szőnyegtisztító gépeket is kell alkalmazni. 


Ezen a folyamaton vezetünk most végig téged, kedves olvasó. Videó is készült a tisztítás menetéről.Legelőször is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egy szőnyeg erősen szennyezett, azon egyáltalán nem kell csodálkozni! Hiszen a padlón van, a gravitáció által ide hullik minden por, szőr, haj és egyéb szennyeződés, járunk rajta, ezáltal még jól bele is tapossuk a koszt a mélyebb részekig. 


Rosszabb esetben ráömlik étel-ital vagy valami gonoszabb dolog kerül rá, mint például a zsírkréta vagy a rágógumi és jól beleragad a szálak közé.


Egy-két szőnyegek gondozásával kapcsolatos bejegyzésünkben már leírtuk, hogy milyen ápolási módszerek léteznek, melyekkel megőzizhetjük szőnyegünk egészségét jó hosszú időre. Porszívózás, porolás, egyéb száraz - és nedves tisztítási eljárások.A modern kor legfejlettebb szőnyegtisztító gépe kétségtelenül a kombinált keferendszerű, automata szőnyegsúroló gép és két társa, név szerint a poroló gép és a szőnyegcentrifuga. Természetesen a metódust a porolás kezdi, majd a súrolás, végül pedig a centrifugázás, ami a leghatékonyabban távolítja el a tisztítószeres oldatot és a feloldott szennyeződéseket a szőnyeg szálai közül. 


Ezzel a gépsorral garantált a tökéletes végeredmény! Igen ám, de vannak a cikkünk főszereplőjéhez hasonló nehezebb esetek, amikor erősebb kefére, erősebb súrolásra, melegvizes magasnyomású vízsugárra és nagy odafigyelésre, ami minden négyzetcentimétert vizslat, röviden, manuális tisztításra van szükség. 


Az automata gépben természetesen állítható a kefenyomás, ám a kefék lecserélése hosszadalmas. Így, ha keményebb sörtéjű kefét kíván a szőnyeg tisztítása, akkor jobban járunk egytárcsás vagy kisebb, kézi súrológépekkel.


Nagyjából látni is és figyelemmel követhető a szőnyeg tisztulása a gép belsejében, de ez sajnos nem elég, ha sok foltról van szó. Nyílván, át küldhetjük a gépen többször is, de az sok idő és nem elég helyspecifikus, ezért a foltokat hatékonyabban tudjuk eltávolítani a szőnyegről a fent felsorolt gépekkel. Továbbá a tisztítás-technológia tanai közt szerepel egy hőhatás nevű fogalom is. 


A szennyeződések szakszerű és hatékony eltávolításakor segítségül lehet hívni a meleget vagy a hideget is. A zsírosabb szennyeződések oldásánál a meleg megsokszorozza a tisztítás hatékonyságát, míg a rágógumit inkább a hideggel tudjuk leszedni a szálakról. De sajnos az automata szőnyegtisztító gépnek nincs forró vizes magasnyomású egysége, így ez az ok is a manuális tisztítás javára hajtja a mérleget.


Lássuk ennek a szuperhatékony szőnyegtisztításnak a lépéseit:


1. Porolás. Természetesen, hogy tényleg alapos legyen a szőnyegtisztítás, ahhoz elengedhetetlen a leghatásosabb portalanítás. A Szőnyegtisztító Központunkban található ipari porológép, két részből áll. Az egyik egy óriási hengerkefés porszívó, a másik pedig a poroló szerkezet. Az eredmény, akár több kiló por, szőr, stb. amit kicsalogattunk a szőnyegből, még a legalsóbb rétegeiből is.


2. Lépés az áztatás és a belocsolás a tisztítószeres oldattal. Itt fontos kiemelni a behatási idő hosszát. Ezt meg kell várni, mert különben nem fejti ki a tisztítószer megfelelően a hatását!


3. Lépés a súrolás. A videóban előszőr a puhább keféjű, egytárcsás súrológépünkkel keféztük át a szálakat, de annyira sűrű szövésű és rövid sörtéjű volt az alanyunk, hogy erősebb kefével is meg kellett sikálni a felületét. Ekkor már látványosan csurgott a kosz a szőnyegből.


4. Lépés a koszos víz eltávolítása. Ezt speciális lapátokkal és magasnyomású mosóval csináljuk. A folyadék kitoló lapát nagyon praktikus és hatékony eszköz! Segítségével gyorsan el tudjuk távolítani a folyadék jelentős részét, így a 2-es, 3-as és 4-es lépést rövid idő alatt tudjuk ismételni. Ez több okból is fontos. Az egyik ilyen a tisztítószer hatásossága. 


Ha a tisztítószeres oldat eléri a szennyoldó, szenny megkötő hatását, akkor ki kell öblíteni és újra beáztatni. Behatási időt kivárni és újra súrolni a friss oldattal. A koszos lével egy idő után megáll a tudomány! A súrolás-öblítés ciklusai után jöhet a már sokszor emlegetett forróvizes magasnyomású mosó! 30-40 Celsius fokos vízzel rendkívül jól ki tudjuk öblíteni a szőnyeget és az erős vízsugárnak köszönhetően gyorsan távozik is a meleg hatására feloldott szenny. 


Ebben a szakaszban elképzelhető, hogy szükség lesz még egy-egy folttal külön-külön foglalkozni. Ehhez speckó folttisztító szereket használunk. Külön az étel-ital és egyéb szennyeződésekhez. A sterimózás után ismét kinyomjuk a nedvességet, hogy minél könnyebb legyen a szőnyeg amikor berakjuk a centrifugába.


A szőnyeg centrifugázása szintén az a lépés, ami nélkül a folyamat veszít a hatékonyságából. Permet-extra akciós géppel is ki lehet vonni a nedvesség egy részét a tisztítás végén, de ez meg sem közelíti a centrifuga hatásosságát, 1400-as fordulaton, menet közbeni öblítő vízsugárral. Ugyanis azt is tudják a legújabb szőnyeg-centrifugák.


Ezután már nincs más dolgunk, jöhet a szárítás. Mi kitettük a szabadba, ahol kb. 30 perc alatt megszáradt. A napon szárításnak van még egy szuper pozitívuma, mégpedig az, hogy a poratkák nem bírják az UV-t, ezért atkátlanításra kiváló módszer.


Nah, most, hogy kiveséztük a legalaposabb szőnyegtisztítást, jöhet a várva várt videó!Ha szeretnéd, hogy a szőnyegeid a lehető legmagasabb szintű tisztításban részesüljenek, akkor rendelj szőnyegtisztítást a Takarító Kommandó Szőnyegtisztító Központjától! Budapest kerületeiben és Pest vármegye területén háztól-házig szállítással!