8 legjobb étel az agy egészségéért: Fókusz fokozása és memóriavesztés megelőzése

Akcióleső
2024.07.03 08:02


Mostanában kicsit feledékenyebb vagy, és nehezen koncentrálsz az egyszerű feladatokra? Ne aggódj, van rá megoldás! Bizonyos ételek segíthetnek élesíteni az agyadat az idő múlásával is. Az étrendedbe beépítve a legjobb „agyserkentő ételekkel” növelheted agyi kapacitásodat, és védelmet nyújthatsz az Alzheimer-kór és más demenciák ellen.


Ma már közel hatmillió ember él Alzheimer-kórral, és ez a szám 2060-ra várhatóan majdnem háromszorosára nő. Az életkor a legnagyobb kockázati tényező, és a nők nagyobb veszélyben vannak, mint a férfiak, valószínűleg a magasabb várható élettartamuk miatt. Épp ezért fontos, hogy már most lépéseket tegyünk az agyunk hosszú távú egészségének támogatására.


Megkérdeztük a szakértőket, mely ételek adják a legnagyobb löketet az agy egészségének javításához és a korral járó kognitív hanyatlás megelőzéséhez. Itt vannak a legjobb választásaik.


A neurológus kedvenc agyserkentő ételei


A zsíros halak, mint a lazac, a makréla, a kardhal és a szardínia, az agyi egészséget támogató ételek listájának élén állnak. Az olajos halakban található egészséges zsírok javítják az agy vérellátását, ami jót tesz a tanulásnak, a memóriának és az agy hatékony működésének.


„Ha egy ételt kellene választanom az agy egészsége szempontjából, az a zsíros hal lenne” – mondja Dr. Rizwan Bashir, az AICA Orthopedics neurológusa. „A zsíros hal gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek nélkülözhetetlenek az agy sejtmembránok egészségének megőrzéséhez és a kognitív funkciók támogatásához. Az omega-3 gyulladásgátló tulajdonságai is segítenek megvédeni az agyat a degenerációtól.”


Miért fontosak az Omega-3-ak?



Két omega-3 zsírsav különösen előnyös:


* Dokozahexaénsav (DHA): Nagyobb hippokampális térfogattal jár – az agy azon részével, amely a memória teljesítményéhez és a feldolgozási sebességhez kapcsolódik.


* Eikozapentaénsav (EPA): Segíthet az absztrakt érvelés fejlesztésében, amely magában foglalja a problémamegoldás és a menet közbeni gondolkodás képességét.


A zsíros halak emellett tele vannak fehérjével, ami létfontosságú az agy egészségéhez. A víz és a fehérje az agy két legnagyobb anyagforrása, ezért fontos, hogy az agyat sovány, egészséges fehérjékkel tápláljuk. Hetente legalább egy-két adag zsíros hal fogyasztása ajánlott – egy adag hal körülbelül akkora, mint egy pakli kártya.


További agyserkentő ételek a gondolkodás élesítésére


Nem akarsz minden étkezésnél makrélát enni? Szerencsére számos más táplálkozási szempontból is erős agyegészségügyi tényező van. Vegyük sorra a szakértők által ajánlott élelmiszereket:


1. Áfonya: A bogyók, különösen az áfonya, flavonoidokban gazdagok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak. Napi fél csésze áfonya fogyasztása javíthatja a kognitív teljesítményt.



2. Dió: A dió az egyik legjobb omega-3 zsírsavforrás a magvak közül. Tele van antioxidánsokkal is, amelyek segítenek csökkenteni az agysejtek károsodását és a gyulladást. Napi 28-56 gramm dió fogyasztása ajánlott.



3. Tojás: A tojás gazdag kolinban, ami fontos az agy egészségéhez. A kolin nélkülözhetetlen az acetilkolin neurotranszmitter termelődéséhez, amely kulcsfontosságú a memóriában. Egy kemény tojás 147 mg kolint tartalmaz.



4. Leveles zöldek: A spenót, a kelkáposzta és más zöldek K-vitaminban gazdagok, amelyek segíthetnek lelassítani az Alzheimer-kór progresszióját. Naponta legalább egy adag leveles zöld fogyasztása ajánlott.



5. Kurkuma: A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír. Napi 1-2 teáskanál őrölt kurkuma hozzáadása az étrendedhez jótékony hatással lehet az agy egészségére.



6. Kapribogyó: Gazdag kvercetinben, amely segíthet az immunitás erősítésében és az agy öregedésének lassításában. Napi 100 gramm kapribogyó fogyasztása ajánlott.



7. Vörös szőlő: A resveratrol tartalmú vörös szőlő segíthet megelőzni az agykárosodást és lassítani az agyszövetek öregedését. Napi két csésze szőlő fogyasztása elegendő az előnyök kihasználásához.



8. Étcsokoládé: Az étcsokoládé flavanolokat tartalmaz, amelyek segíthetnek élesíteni a memóriát és lassítani a kognitív hanyatlást. A legjobb előnyök érdekében válassz legalább 70-75% kakaótartalmú étcsokoládét, és heti 28-56 gramm fogyasztása javasolt.



Az étrendedbe ezeket az agyserkentő ételeket beépítve hosszú távon is támogathatod az agy egészségét. Próbáld ki, és tapasztald meg a különbséget!



Notice: Undefined index: embed in /mnt/www/akciolesohu/akcioleso.hu/classes/AbstractModel.php on line 14