A friss vagy a fagyasztott zöldségek táplálóbbak?

Akcióleső
2024.07.17 10:59


Sokan azt gondolják, hogy a fagyasztott zöldségek kevésbé táplálóak, mint a friss zöldségek, de a vizsgálatok kimutatták, hogy mindkét forma hasonló mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazhat. 


Csak 10 felnőttből 1 eszik elegendő gyümölcsöt és zöldséget, ezért a táplálkozási szakértők többsége bármilyen formában több termék fogyasztását javasolja. 


Az élelmiszerboltok fagyasztóiban tápanyagban gazdag borsó, brokkoli virágok, kukorica és sárgarépa található. Ezek a kényelmes, előre felvágott zöldségek hosszabb eltarthatósággal és jellemzően alacsonyabb árfekvéssel rendelkeznek, mint a friss változatok. 


*         A fagyasztott zöldségeket gyakran gyorsfagyasztják röviddel a betakarítás után, hogy megőrizzék csúcsminőségű tápértéküket.

*         A fagyasztott zöldségeket minimálisan feldolgozzák, de ez a feldolgozási szint nem jár olyan egészségügyi kockázatokkal, mint az ultra-feldolgozás.

*         Sok táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy bármilyen formában vegyen fel több zöldséget az étrendjébe.


„A friss és a fagyasztott általában táplálkozási szempontból hasonló és összehasonlítható. Arra fókuszálnék, hogy mi a legjobb az Ön és családja számára olyan dolgok alapján, mint a költségek, a kényelem és a személyes preferenciák, és a fő cél az általános zöldségbevitel növelése.” Michael Laguros, MS, RD , regisztrált dietetikus és bővítési programok specialistája.


Hogyan maradnak egészségesek a fagyasztott zöldségek


A zöldségek olyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, mint a rost, kálium, valamint A- és C-vitamint, és segíthetnek megvédeni a szervezetet a szívbetegségektől és a ráktól. A kereskedelemben kapható fagyasztott zöldségeket csúcsérettségben betakarítják, blansírozzák és gyorsan lefagyasztják, olyan eljárással, amely megőrzi a tápanyagminőséget. 


Lényegében a legtöbb fagyasztott zöldséget blansírozzák – akár forrásban lévő vízbe merítve, akár gőzön átengedve –, hogy megakadályozzák, hogy az enzimek tovább érjék a terméket, vagy idővel más módon lebontsák a terméket.


A blansírozás kulcsfontosságú folyamat, amely segít elpusztítani néhány baktériumot a zöldségeken, és deaktiválja azokat az enzimeket, amelyek egyébként károsítanák a zöldség tápanyagtartalmát, állagát és ízét. Blansírozás után a zöldségeket jeges fürdőbe helyezzük, hogy leállítjuk a főzési folyamatot, lecsepegtetjük, szárítjuk és lefagyasztjuk. 


Az élelmiszerkutatók meghatározták a különböző zöldségek blansírozásának optimális időtartamát, hogy biztosítsák a minimális tápanyagveszteséget és az enzimek inaktiválását, miközben ügyelnek arra, hogy ne főzzék meg a zöldségeket. A karfiol rózsa 3 percet vesz igénybe forrásban lévő vízben, míg a hagymakarikának csak 10-15 másodpercre van szüksége. 


Ha közvetlenül a betakarítás után fogyasztaná el a zöldséget, lehet, hogy jobb lenne a tápanyaga, de a legtöbb fagyasztott zöldség minimális tápanyagveszteséggel jár a feldolgozás után, így nem aggódnak annyira a szakértők, hogy a tápanyagtartalma gyengébb, mint a frissen.


A fagyasztott zöldségeket feldolgozzák, de ez nem rossz



A feldolgozott élelmiszerek miatt aggódók elgondolkodhatnak azon, hogy kerülniük kell-e a fagyasztott zöldségeket, mivel ezeket a termékeket feldolgozási folyamatokon keresztül juttatják el az élelmiszerboltokba.


"Látom, hogy a feldolgozott élelmiszerek kerülésére vonatkozó tanácsok mennyire zavaróak lehetnek, mert hacsak nem teljesen nyers étrendet eszik, minden elfogyasztott ételt feldolgozni kell" - mondta Sara Elnakib, PhD, MPH, RDN , regisztrált dietetikus, osztályvezető.


Az ultra-feldolgozott élelmiszerek számos ipari szintű gyártási technikán esnek át, és adalékanyagokkal, például színezékekkel és édesítőszerekkel javítják őket, mielőtt a rendkívül ízletes termékek a boltok polcaira kerülnének. A kutatások összefüggésbe hozták az ultra-feldolgozott élelmiszereket a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás nagyobb kockázatával, de nem minden feldolgozott élelmiszer jár ugyanolyan kockázattal. 


Gondoljunk csak arra a chipsre, amely egyáltalán nem hasonlít arra a burgonyára, amelyből származik, vagy arra a leveskeverékre, amely átalakul, ha vizet adunk hozzá. Ezek az élelmiszerek általában több olyan összetevőt és anyagot tartalmaznak, amelyek az egészségtelen táplálkozáshoz kapcsolódnak.


A fagyasztott zöldségek azonban nem járnak ugyanolyan egészségügyi kockázattal. Ezeket minimálisan feldolgozzák, hogy eltávolítsák az ehetetlen részeket és meghosszabbítsák az eltarthatóságukat, és ez a feldolgozási szint, ellentétben az ultra-feldolgozással, nem változtatja meg drasztikusan az eredeti terméket, és nincs összefüggésben negatív egészségügyi következményekkel.


Ha a termékek fagyasztásán gondolkodunk, akkor az valóban képes fenntartani a táplálkozási minőséget azáltal, hogy késlelteti a bomlási folyamatot, amelyen a gyümölcsök és zöldségek a betakarítás után természetesen mennek keresztül. A bomlási folyamat elvetése csökkenti a vízben oldódó fontos vitaminok, például a C- és a B-vitamin komplex potenciális elvesztését, amelyek gyakran érzékenyebbek olyan dolgokra, mint a hő, és az idő múlásával oxidálódhatnak.


Mit kell figyelembe venni a fagyasztott zöldség vásárlásakor és tárolása során?


A fagyasztás segít megőrizni a termék tápértékét, mivel sok friss zöldség a betakarítás után kezdi elveszíteni tápanyagait. Ha saját zöldségeit szeretné lefagyasztani, fontos, hogy ezt a folyamatot röviddel a friss termék megvásárlása vagy leszedése után kezdje meg, ahelyett, hogy az elfelejtett sárgarépát vagy a félig megevett zacskó spenótot a hűtőszekrény hátuljából a fagyasztóba dobná, hogy megpróbálja feléleszteni a zöldségeket.


Nem lehet egy rossz terméket fagyasztással jobbá tenni. Ha a gyümölcsök és zöldségek megromlottak, a fagyasztás nem fog segíteni; ez csak ront a dolgokon.


Függetlenül attól, hogy saját zöldségeit fagyasztja le, vagy előfagyasztott terméket vásárol, fontos, hogy ügyeljen a jégkristályokra a csomagban, amelyek arra utalhatnak, hogy a zöldségeket helytelenül kezelték, vagy fagyasztóban tartották hőmérséklet-ingadozás miatt. 


Fagyasztáskor a legtöbb minőség- és tápanyagveszteség az átkristályosítás miatt következhet be, amely folyamat során a termék fagyasztás-olvadás ciklusokon megy keresztül.


A fagyasztott zöldségek körülbelül nyolc-tizenkét hónapig elállnak a fagyasztóban, ha állandó 0 C fokon vagy ennél alacsonyabb hőmérsékleten tárolják. Ha a fagyasztó ajtaját hosszú ideig nyitva hagyja, vagy a fagyasztott zöldségeket ki- és beviszik a fagyasztóba, az olyan fagyasztási/olvadási ciklusokhoz vezethet, amelyek tönkreteszik a fagyasztott termékek minőségét és tápértékét.


De ha a zöldségeket blansírozzuk, fagyasztjuk és megfelelően tároljuk, ez jobb módja a tápanyagminőség megőrzésének, mint bármely más tartósítási módszer. 


Az élelmiszerben lévő tápanyagok idővel és hőmérséklettel romlanak. A hőmérséklet csökkentésével ezek a reakciók lelassulnak, és meg tudjuk őrizni őket fagyasztással.


Notice: Undefined index: embed in /mnt/www/akciolesohu/akcioleso.hu/classes/AbstractModel.php on line 14