A cékla színpompás külseje bármelyik ételt feldobhat, de nem csak a látványával hódít. A tudósok most kezdik felfedezni, mennyi egészségügyi előnye van, amivel a szívünk egészségétől kezdve a következő edzésünkig sok mindent javíthatunk.
Nemcsak tele van rosttal, hanem olyan fontos ásványi anyagokkal is, mint a kálium, kalcium, vas, magnézium és cink. Emellett jelentős mennyiségű mangánt is tartalmaz, ami segíti a sejtek és a csontok egészségét, valamint az immunrendszer működését.
És ha most ismerkedsz a céklával, van egy jó hír: sokkal többféleképpen felhasználható, mint gondolnád. A salátáktól a turmixokig számtalan módon beilleszthetjük ezt a zöldséget az étrendünkbe. Ha kíváncsi vagy a cékla egészségügyi előnyeire és a legfinomabb felhasználási módokra, olvass tovább!
1. Jót tesznek az emésztésnek
A cékla, mint sok más zöldség, tele van rosttal: már egy fél csésze 1,7 grammot tartalmaz, ami egy 2000 kalóriás étrend esetén a napi ajánlott bevitel (28 g) körülbelül 7%-át fedezi.
A rostok nemcsak abban segítenek, hogy jóllakj, hanem az emésztésedet is támogatják. Ha elegendő rostot fogyasztasz, a WC-re járás valószínűleg gyorsabb, könnyebb és kevésbé megerőltető lesz. A rostok dúsítják a székletet, megkönnyítve annak áthaladását és segítve a rendszeres bélmozgást. Ez azt jelenti, hogy kisebb eséllyel alakul ki székrekedés. (Csak vedd figyelembe, hogy a cékla pigmentjei miatt előfordulhat, hogy a széklet és a vizelet vöröses színű lesz – ezt beeturiának hívják, és általában nem ad okot aggodalomra.)
A rostoknak még több fontos szerepük van. Nemcsak az emésztőrendszer egészségét támogatják – hiszen a bélben élő jótékony baktériumok kedvelik a prebiotikus rostokban gazdag ételeket –, hanem segítenek a teltségérzet fenntartásában is. Emellett a rostok csökkenthetik a gyulladást és mérsékelhetik olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a stroke, és egyes rákos megbetegedések.
Az, hogy hogyan készíted el a céklát, nagyban befolyásolja annak hatékonyságát. Például, ha gyümölcscentrifugát használsz, az eltávolítja a rostok nagy részét, így nem élvezheted ugyanazokat az előnyöket, mint amikor szilárd céklát vagy céklaturmixot fogyasztasz.
2. Magas az antioxidáns tartalma, aminek az egész szervezetre kiterjedő előnyei lehetnek
Ez a színes külső nem csak esztétikai célt szolgál. A világos árnyalatok azt jelzik, hogy a gyümölcs vagy zöldség tele van fitonutriensekkel, jótékony növényi vegyületekkel, amelyeket fitokemikáliáknak vagy antioxidánsoknak is neveznek.
A betalainok, a cékla élénk színéért felelős természetes pigmentek, számos egészségügyi előnnyel bírnak, mint például a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése. Rendszeres cékla fogyasztása ezekkel az előnyökkel járhat. Az antioxidánsok gyulladáscsökkentő tulajdonságai is jelentősek: egy tanulmány szerint a betalainokban gazdag céklakivonat hatékonyan csökkentette az osteoarthritisben (ízületi porckopás) szenvedők fájdalmát és kellemetlenségeit.
3. A cékla magasabb szintre emelheti az edzést, és segíthet jobban érezni magad utána
A céklalé hatása a sportteljesítményre is kiterjedhet. Egy 2017-es áttekintés például arra a következtetésre jutott, hogy növelheti a sebességet, késleltetheti a fáradtságot és fokozhatja a szív-légzés állóképességét edzés közben.
A céklában található nitrátok felelősek ezekért a testmozgás előnyeiért. Amikor ezeket a vegyületeket lenyeljük, végül nitrogén-monoxiddá alakulhatnak át. Ez viszont növelheti a véráramlást és a szövetek oxigénellátását, ami végső soron lehetővé teszi a szervezet hatékonyabb működését.
Sőt, a cékla képes lehet csillapítani az ilyen intenzív edzés fizikai mellékhatásait is, segítve a gyógyulást. Egy kilenc tanulmány 2022-es áttekintése szerint a céklalé vagy répakapszulák fogyasztása csökkentheti az izomfájdalmat, valószínűleg az antioxidáns tartalmának és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően.
4. Segíthetnek a vérnyomás csökkentésében is
A nitrátok előnyei itt még nem érnek véget – segíthetnek a magas vérnyomás kezelésében is, amely megterheli a szívet, károsítja az ereket, és hosszú távon ronthatja a veseműködést, ha nem kezelik.
A kutatók úgy vélik, hogy a nitrátok tágítják az ereket, ami javítja a véráramlást.Bár a cékla egészségügyi előnyeiről szóló kutatások még kezdeti stádiumban vannak, ígéretes eredmények születtek. Azonban nem kell túlzásba vinni a fogyasztását. Mivel a cékla magas rosttartalmú, túlzott fogyasztása puffadást vagy gázképződést okozhat. Ráadásul csak kiegészítőként fogyasztva kimaradhatnak a cékla egyéb jótékony összetevői. Túlzott nitrátbevitel pedig káros is lehet, mivel növelheti a rákkeltő vegyületek képződésének kockázatát.
Ehelyett gondold át, hogyan használhatod a gyökérzöldséget a mindennapi étkezéseidbe. A cékla ízletes kiegészítője salátáknak vagy szendvicseknek. Szereted előre elkészíteni az ételt? A főtt cékla pedig ugyanolyan ízletes lehet, mint a nyers. A megsütése nemcsak a rejtett édességüket emeli ki, hanem „kívül ropogóssá, belül pedig szép és sima lesz.
Próbáld ki a répa hummuszt vagy répapürét pékárukban, ha valami különlegesebbre vágysz. Ha nem kedveled a répa textúráját, adhatsz kockázott céklát zöldségturmixhoz, egy kis mézzel vagy zabpehellyel, hogy enyhítse a földes ízt. Nemcsak egészséges, de a betalain pigmentek miatt az étel olyan fotogén lesz, hogy szinte muszáj megosztania.