Mivel a görögdinnye 92%-a víz, nem meglepő, hogy ez a gyümölcs az egyik legnépszerűbb a forró nyári hónapokban. Azonban nem minden dinnye olyan finom, mint amennyire frissítő: túl gyakran fordul elő, hogy egy falat után kiderül, a belseje lisztes, ízetlen és egyáltalán nem étvágygerjesztő.
(Bár a köznyelvben gyakran gyümölcsként emlegetjük, a görögdinnye botanikai szempontból zöldségnek számít. A tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, akárcsak a tök, az uborka és a cukkini. Mégis, mivel édes és általában desszertként vagy frissítőként fogyasztjuk, sokan gyümölcsként tekintenek rá.)
Lehetséges, hogy már korábban is találkoztál íztelen dinnyével. Hogyan kerülheted el, hogy ez újra megtörténjen? A tökéletes görögdinnye kiválasztása talán bonyolultnak tűnik, de valójában néhány egyszerű trükkel biztosíthatod, hogy jól válassz, és ne pazarold a pénzed. Így élvezheted a dinnye frissítő, antioxidánsokkal teli jóságát. Íme, amit érdemes tudnod.
1. A kerekebb jobb…
A dinnyék különböző formájúak és méretűek lehetnek – vannak kicsik, nagyok, hosszúkásak és gömbölyűek is –, de általában a „szép, kövér” példányok a legjobbak. Lee Wroten, grúziai görögdinnye-termesztő és a Nemzeti Görögdinnye Promóciós Testület jelenlegi elnöke szerint ez a legfontosabb kritérium. „Ha a dinnye nagyon hosszú és sovány, akkor valószínűleg nem töltött elég időt az indán ahhoz, hogy teljesen megérjen és megteljen” – mondja.
2. …És a nehezebb is
Válasszunk olyan görögdinnyét, amely a méretéhez képest nehéz és sűrű. „Ha tudományosan szeretnél hozzáállni, vegyél két hasonló méretű dinnyét, és mérd le őket a boltban. A nehezebb dinnye valószínűleg lédúsabb – és senki sem szeretne egy száraz dinnyét.
3. Keress zúzódásokat, hegeket és egyéb foltokat
Ezután vizsgáld meg a kérget, hogy megbizonyosodj arról, nincs rajta túl sok szennyeződés vagy sérülés. Bár az apró karcolások és bevágások nem rontják a dinnye húsának minőségét, Wroten szerint egy „szép, tiszta görögdinnye” nagyobb bizalmat kelt, mint egy ütött-kopott darab – ráadásul a súlyosan sérült dinnyék általában puhábbak. (Ha mégis zúzódott dinnyét választasz, az nem a világ vége. Ahogy egy almánál is, a rossz részeket egyszerűen kivághatod – teszi hozzá Wroten.)
4. Ellenőrizd a színt az alján
Ismered azt a sárgás színű foltot a görögdinnye alján? Nos, van neve – a szántóföldi folt –, és az árnyalata az érettség megbízható meghatározója Wroten szerint.
A "szántóföldi folt" valóban az a pont, ahol a dinnye érintkezett a talajjal, miközben az indán nőtt. Az érett dinnyéknek sárgás színű foltjuk van ezen a helyen, ami azt jelzi, hogy elég időt töltöttek a talajon ahhoz, hogy megérjenek. Ezzel szemben a fehér vagy világos folt arra utalhat, hogy a dinnye korábban lett leszedve, és nem érett meg teljesen a földön, ami befolyásolhatja az ízét. Az éretlen vagy alulérett dinnyék általában kevésbé édesek és ízletesek.
5. Kopogtass rá egy-két jót
Minden görögdinnyét, amely Wroten farmján áthalad a csomagolási és osztályozási folyamat során, megkopogtatnak – meséli Wroten. Ennek jó oka van: a kapott hang alapján meg lehet állapítani, hogy a dinnye belül szilárd-e vagy sem.
Amikor megkopogtatod a görögdinnyét a tenyereddel, figyelj egy tiszta, csengő hangra. Ha viszont tompa, puffanó hangot hallasz – „mintha egy fadarabot ütnél” – mondja Wroten –, legyél óvatos. Bármennyire is tökéletesnek tűnik a dinnye kívülről, ez a hang hibákra utalhat, például zúzódásra, túlérettségre vagy belső üregesedésre.
A görögdinnye valójában üreges szívnek nevezett állapotot alakíthat ki, ami gyakran azt okozza, hogy a hús három részre szakad. Wroten szerint különösen rossz esetekben a gyümölcs belül „Mercedes-Benz szimbólumnak tűnhet”.
Ennek ellenére Wroten nem habozik megkóstolni egy üreges dinnyét sem: bár a belső repedések „természetesen nem túl esztétikusak,” mondja, ezek nem feltétlenül befolyásolják jelentősen a dinnye ízét vagy állagát. A húsa talán kevésbé lédús, kissé szálkásabb vagy szárazabb lehet. Azonban ha tökéletes megjelenést szeretnél, érdemes lehet egy másik dinnyét választani.