A benzinkút: oázis a sivatagban azoknak, akik a szabad utakon utaznak országszerte; kényelmes felezőpont az egynapos kirándulásokhoz; és gyors megállás minden egyes utazáshoz munka és utazás közben. A benzinkúttól az elektromos töltőpontokon át a mellékhelyiségekig, igen, az élelmiszerekig, minden kínálat a vezetés és a tankolás elengedhetetlen része minden értelemben.
Akár egy gyors reggelire, akár egy gazdagabb fogásra vágysz, a benzinkutakon kínált ételeket érdemes igényesen megválasztani.
Természetesen a magyarországi benzinkutak közül több is kínál frissen készített szendvicseket, meleg ételeket és egyéb, rendelésre elkészített finomságokat. Azonban a hazai autópályák mentén található benzinkutakon nem mindenhol találunk ilyen kézműves jellegű lehetőségeket.
Előfordulhat, hogy az élelmiszerek nem olyan frissek, egyes termékek akár kétszer annyiba kerülhetnek, mint amit máshol fizetnénk, és az is megeshet, hogy egyes árukat nem tartják a megfelelő hőmérsékleten, vagy ami még rosszabb, már régen lejártak. A kérdéses tárolási módszerektől a túlzott árazásokig – íme az öt élelmiszer, amit érdemes elkerülni, ha legközelebb éhesen állsz meg egy benzinkútnál.
1. Sushi
A benzinkúti sushi már régóta a viccek céltáblája, amikor ételmérgezésről, gyomorproblémákról vagy más, utazás közbeni kellemetlenségekről van szó. Ez nem is meglepő. Az a gondolat, hogy frissen készült sushi várakozik egy félreeső benzinkúton, messze az óceántól, kissé irreálisnak tűnik. Őszintén szólva, nehéz megérteni, miért keresne bárki is olyan szusit, ami már egy ideje a benzinkút hűtőjében pihen.
Ha megállsz egy magyarországi benzinkúton, és valamilyen okból sushira vágysz, a nyers tengeri herkentyűket nem tartalmazó tekercsek a legbiztonságosabb választások közé tartoznak. Például a kaliforniai tekercsek, amelyek surimit (rákutánzat), rizst, avokádót és uborkát tartalmaznak, viszonylag biztonságos opciók.
A nyers halat tartalmazó tekercsek azonban nagyobb kockázatot jelentenek a paraziták megjelenése miatt, és nagyon gyorsan megromolhatnak. Gyengébb minőségű sushit gyakran tonhalkaparással készítenek, ami lényegében a hal filézése után visszamaradt hús. Ez összefüggésbe hozható szalmonellás megbetegedésekkel (az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetése alapján), és hasonlít a húsiparban ismert "rózsaszín trutymóra". Röviden: a nyers hal fogyasztása mindig kockázattal jár, ezért ezt a kockázatot inkább egy megbízható sushi étteremben vállald, nem pedig egy benzinkúton.
2. Virsli
Amikor megállsz egy benzinkúton tankolni és egy gyors harapnivalót keresni, egy klasszikus hot dog csábító választásnak tűnhet, hogy feltöltsd az energiádat az útra. Azonban a benzinkutakon található hot dogok – amelyek a melegítő lámpa alatt lassan forognak – több problémát is rejthetnek.
Először is, nem lehet tudni, mióta vannak ott a virslik. Ráadásul gyakran hiányzik a megfelelő védelem a külső hatásokkal szemben, például a tüsszentések vagy a többi vásárló esetleges érintései, baktériumai ellen. A legnagyobb kockázatot azonban az jelenti, hogy a melegítő lámpák nem mindig tartják a hot dogokat megfelelő hőmérsékleten, ami veszélyes lehet az ételbiztonság szempontjából.
Magyarországon a benzinkutakon, különösen néhány hálózatában, rendkívül népszerűek a hot dogok, melyek minőségi Pick grillkolbásszal készülnek. Bár a hot dog kínálat egyre bővül – különböző ízekkel, mint a magyaros, sajtos vagy csirkés verziók –, a biztonsági előírások nem annyira részletezettek nyilvánosan. Azonban általánosan elvárható, hogy a hot dogokat megfelelő hőmérsékleten tartsák, ami minimum 57 Celsius fokot jelenthet, hogy elkerüljék a baktériumok elszaporodását, mint például a Listeria.
3. Gyümölcsök és hasonló friss termékek
Tegyük fel, hogy beléptél a benzinkútra, és sikerült elkerülnöd a „nem túl egészséges” választékot. Se chips, se szárított marhahús, se mini fánkcsomag. Ehelyett egyenesen a friss gyümölcs felé veszed az irányt, egy alma vagy banán jó választásnak tűnik az útra. Azonban, bár ez egy dícséretes döntés, a benzinkutakon kapható friss gyümölcsök és zöldségek vásárlása néha megtévesztő lehet. A kisebb kereslet miatt az ilyen termékek ára gyakran jelentősen magasabb a benzinkutakon.
A benzinkutakon kapható friss termékek nem mindig garantáltan frissek. A kisebb kereslet miatt előfordulhat, hogy ezek a termékek hosszabb ideig maradnak a polcokon, mint amit ideálisnak tartanánk. Ez azt eredményezheti, hogy az alma, amit választani szeretnél, akár hónapokkal ezelőtt is leszedhették, vagy az előre felvágott gyümölcsök már közel járhatnak a fogyaszthatóságuk végéhez, vagy esetleg már el is múlt a frissességük csúcsa.
4. Jégkása
Ha van egy impulzusvásárlás, ami sokunkat megfog, akkor az a benzinkutaknál kapható jégkása. Ezek az élénk színű, jeges italok – amelyek különféle beceneveken futnak a választott benzinkúttól függően – a cukor, a mesterséges színek és az agyfagyás tökéletes kombinációját nyújtják. Azonban, ha gyors harapnivalót keresel egy benzinkúton, ezt érdemes elkerülni.
A benzinkutak és kisboltok gépei – beleértve a jégkása- és üdítőautomatákat – gyakran penésszel, gombával és más nemkívánatos anyagokkal szennyeződnek. Az ilyen gépeket rendszeresen és alaposan tisztítani kellene, de az egészségügyi felügyelők gyakran tapasztalják, hogy ez nem történik meg megfelelően. Így minden alkalommal kockázatot vállalsz, amikor ezekből az italokból fogyasztasz, mivel gyomorproblémákhoz és ételmérgezéshez vezethetnek.
5. Nachos
Ezek nem azok a finom nacho-k, amelyeket szívesen rendelsz kedvenc éttermedben; amelyek tetején háromféle sajt, fekete bab, chorizo, friss koriander és szósz került. Nem, azokról a kerek, enyhén állott tortilla chipsekről beszélünk, amelyek tetején fényes, természetellenesen narancssárga "sajt" van (néha az oldalán mártogatható). Akár egy kis salsa is elérhető lehet, ha éppen egy jobban felszerelt benzinkútra tévedsz.
A benzinkutaknál kapható nachosok kerülésének egyik oka, hogy ezeken a helyeken gyakran nehéz fenntartani a megfelelő hőmérsékletet bizonyos élelmiszerek esetében. A nachoshoz használt sajtszószt például folyamatosan 60°C felett kell tartani, hogy elkerüljék a baktériumok elszaporodását. Ez a hőmérséklet biztosítja, hogy a sajtszósz folyékony maradjon, de ha nem tartják be ezeket a szabályokat, az ételbiztonság veszélybe kerülhet.
Magyarországon is fontos az élelmiszerbiztonság, és a benzinkutakon történő ételek tárolására és kezelésére szigorú szabályok vonatkoznak. Érdemes azonban körültekintőnek lenni, mert előfordulhat, hogy egyes helyeken nem figyelnek megfelelően a hőmérséklet fenntartására, ami ételmérgezéshez vezethet.