Sokak számára az élelmiszerboltok legcsábítóbb része a sajtpult. Legyen szó egy tökéletesen olvadó sajtról egy ínycsiklandó melegszendvicshez, vagy egy borhoz illő sajtdarabról egy könyvolvasós estére, kevés dolog versenyezhet ezzel a helyszínnel – főleg, ha svájci sajt is szerepel a kínálatban.
Miután áttekintetted a lehetőségeket, és felkaptál néhány műanyagba csomagolt darabot, a legjobb, ha hazatérve megfosztod a sajtot a puszta csomagolásától. Ez nem azért van, hogy közelebbről megcsodálhasd, vagy levághass egy falatot, bár mindkét döntés jó lehet. Ehelyett elengedhetetlen, hogy a boltban vásárolt sajtról eltávolítsd a műanyag fóliát, hogy a lehető leghosszabb ideig friss és ízes maradjon.
A szupermarketekben több okból is műanyagba csomagolt sajtot árulnak. A kékerű gorgonzolától az élénk narancssárga cheddarig, amely elég fényes ahhoz, hogy a naplementével vetekedjen, az átlátszó borítás a legjobban megmutatja a sajt szépségét, akár árnyékban, akár formában. A belsejébe való betekintés megkönnyíti annak megállapítását, hogy a Gouda kielégítően sima-e, vagy a Brie virágos kérge sértetlen-e.
A műanyagba csomagolt sajt másik fő indoklása azonban az, hogy nem lesz sokáig a boltok polcain – semmi gond, ha azon kapod magad, hogy sóvárogva nézed.
A ragadós bevonat, amelybe a sajt kerül, csak rövid távú tárolásra alkalmas. Nagy, penészes hiba lehet, ha a sajtszeleteket hűtőszekrényben tárolod a műanyag fólia leválasztása nélkül. Megkímélheted magát a csalódástól, és megelőzheted a romlást néhány egyszerű sajttárolási tipp betartásával.
Sajt tárolása műanyag fólia nélkül
A sajt szó szerint él, és a műanyag fólia megölheti. A sajtkészítés folyamata a laktóz és az élő kultúrák közötti kölcsönhatásoktól függ. A baktériumoktól a penészgombákig a változatos mikroorganizmusok befolyásolják a sajt illatát, ízét, állagát és színét. A sajt azonban továbbra is változik és lélegzik, még akkor is, amikor a boltok polcairól a hűtőszekrénybe kerül. Ha műanyag fóliában hagyják, a levegő hiánya miatt hamarabb lejár.
A sajt fóliában való tárolásának egyik kockázata az, hogy a szennyezett gázok a belsejében maradnak. Például az ammónia természetes a sajtkészítés során, de felerősödik, ha hosszú ideig zárva tartjuk. A kellemetlen eredmény extra büdös sajt lesz. A sajt felületén túl sok ammónia megsavanyíthatja annak illatát és ízét.
Bár néha segít, ha kicsomagoljuk a sajtot, és szobahőmérsékleten hagyjuk lélegezni, ha egy óra elteltével még mindig rücskös marad, ideje búcsút inteni neki – a sajt mehet a kukába.
A műanyagba csomagolt sajtokkal kapcsolatos másik szembetűnő probléma, hogy az átlátszó csomagolás megtartja a nedvességet, ami elősegíti a penészgombák növekedését. Azt gondolhatnád, hogy ez nem nagy ügy – végül is nem minden sajt penészes? A rövid válasz: nem. Míg a gombák bizonyos sajtok, például a kék árnyalatú Gorgonzola esetében szabványosak, a legtöbb nem penészesedik.
Bizonyos gombák virágzása tönkreteheti a sajt ízét, ezért a legjobb, ha teljesen elkerülöd a problémát. A legegyszerűbb módja a műanyag fóliát kevésbé fullasztó tárolási megoldásra cseréled.
Hogyan kell tárolni a sajtot, hogy lassítsa a romlást
Míg a műanyag fólia mindig nem a legjobb tárolási mód a sajt fajtájától függ. A nedvességtartalom és az érlelés módja alapján osztályozva vannak lágy, fél lágy, félkemény és kemény sajtok, valamint éretlen, penészes és baktérium érlelésű sajtok. A puha Brie-nek némi nedvességre van szüksége, hogy megakadályozza a kiszáradást.
Az éretlen ricottát, amely rövidebb élettartamú, mint érett társai, mindig biztonságosan le kell zárni. A kemény parmezánhoz egy kis levegő kell. A legegyszerűbb módja mindenféle sajt elhelyezésének, ha fedeles műanyag vagy üvegedényben tárolja, ideális esetben szellőzőnyílással ellátott edényekben.
Az egyes edényeken lévő szellőzőnyílások bezárásának vagy kinyitásának lehetőségével szabályozhatod a levegő áramlását és a páratartalom szintjét, amelyek befolyásolják a hűtőszekrényben lévő minden sajtszeletet. A szellőzőnyílás nyitva tartása elegendő légzési teret biztosít a rászoruló sajtfajták számára.
Ami pedig a lágysajtokat vagy gyümölccsel bevont chèvre rönköket illeti, ezeket a vákuumcsomagolásukban hagyhatjuk addig, amíg készen nem állnak a fogyasztásra, például kekszekkel.
A tárolási módtól függetlenül azonban a helynek azonosnak kell lennie: Minden sajtot a legjobb hidegen, hűtőszekrényben tárolni. Amíg nincsenek műanyagba csomagolva, a kedvenc sajtok hosszabb ideig frissek maradhatnak.